Blog: Lad charmelegene begynde!

Black Monday er overstået, og efter at Saints, Chargers og Colts har fredet deres head coaches, er der i skrivende stund syv hold, der jagter en ny cheftræner.

De skal i de kommende uger og måneder overbevise en række attraktive koordinatorer og tidligere head coaches om, at det vil være ideelt at knytte sig til deres organisation.

Med andre ord er charmelegene gået i gang, men hvad bør en head coach egentlig kigge efter?
I denne blog forsøger jeg ydmygt og uden den store insiderviden at pege på fordele og ulemper ved at lande hos Dolphins, 49ers, Eagles, Giants, Titans, Bucs og Browns.

NB: Dolphins hyrede lørdag Adam Gase som head coach.

Dolphins
En organisation, som ifølge iagttagere og kritikere var for længe om at fyre eks head coach Joe Philbin, da det ikke skete efter sidste sæson. I stedet panikkede man og fyrede Philbin midt i sæsonen, hvilket signalerede endnu større forvirring og, ja, panik. Dan Campbell har været ved roret i 12 kampe med en record på 5-7, men planen er altså at finde en erstatning på længere sigt.

Og det kan blive besværligt. For lige nu er Dolphins-organisationen et stort rod. Som beskrevet tidligere i år på Draftday.dk, er der alt for mange personer, som har noget at skulle have sagt. Og hvis de ikke vil lade en ny head coach gøre tingene på sin måde, kan der opstå intern splid, endnu før sæsonen er begyndt. Nu er Dennis Hickey ude og erstattet af Chris Grier, men Mike Tannenbaum lurer stadig i skyggen, og få udenforstående ved, præcis hvor meget den tidligere Jets-GM har at sige.

Et andet dilemma er quarterback-situationen. For Dolphins er nødt til at give Ryan Tannehill et år mere som absolut minimum med den kontrakt, han har indkasseret. I 2016 er et cap hit på cirka 11,5 millioner dollars til at leve med, men derefter stiger kontraktens værdi til omegnen af 20 millioner om året. Har Tannehill stadig noget i tanken? Bill Lazor (som i øvrigt også blev ofret) kunne ikke få den unge quarterback i gang.

Derfor vil en ny head coach, som ikke har haft indflydelse på draft-valget af Tannehill utvivlsomt overveje, om det stadig er den 27-årige texaner, der skal slynge riflen bag Dolphins’ offensive linje. Hvis man går med en ny quarterback, hvor lang tid får man så til at bevise vedkommendes værd? Der er mange spørgsmål, og selvom ejer Stephen Ross til tider er tålmodig, har ingen træner endnu overlevet mere end fire år siden Don Shula.

Det er også værd at bemærke, at Ross’ tålmodighed som nævnt til tider bliver lunefuld og kan være svær at regne med. Det oplevede Joe Philbin i år, hvor Ross muligvis lod sig påvirke af medier og rådgivere, eller bare fik nok efter blot fire kampe. Så hvis en ny træner skal bruge to-tre år på at finde sig til rette, kan det sagtens ske, at han aldrig når at få det.

Endnu en faktor er Dolphins’ free agent taktik, som i en række tilfælde har slået fejl de sidste par sæsoner. Mike Wallace er en dyb trussel, som ikke fungerede i det west coast inspirerede angreb. Dannell Ellerbe var ikke den linebacker, der spillede ved siden af Ray Lewis i Ravens. Ndamukong Suh har, efter en sløv start, været en del af pengene værd. Men så falder tankerne på tight end Jordan Cameron og wide receiver Kenny Stills, som også har skuffet.

Forskellige hold har forskellige strategier, og nogle bygger mere igennem draften end andre. En ny head coach skal gøre sig klart, om han er interesseret i en aggressiv free agent strategi. Det må dog vente lige foreløbigt, da Dolphins’ salary cap-situation er tæt på fastlåst. Lige nu ligger de to millioner dollars over, og der skal cuttes på livet løs, hvis der skal skabes lidt økonomisk råderum.

Alt i alt, forudsat at Dan Campbell som formelt listet er en midlertidig head coach, ser jeg Dolphins som en middelmådig landingsdestination. Deres kommende træner vil være bundet op på Ryan Tannehill, men vil også have spændende brikker som Jarvis Landry og DeVante Parker samt Lamar Miller på angrebet. Forsvaret bør være bedre næste år med profiler som Suh, Reshad Jones og Brent Grimes, selvom sidstnævnte i år til tider er blevet udstillet. Problemet med Dolphins er, at deres trup underpræsterer. Løsningen på det problem kan forhåbentlig være en ny træner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *