Blog: Trumps foruroligende angreb på NFL-spillere

Præsident Trump langede natten til fredag hårdt ud efter de NFL-spillere, der kæmper for lighed og mod politivold. En foruroligende kritik, der bør blive mødt med et hårdt modsvar fra hele NFL-verdenen.

Præsident Trumps kontroversielle udtalelser var ufattelige og foruroligende, men desværre ikke overraskende.

Natten til fredag – under et vælgermøde i Alabama, der slet ikke burde handle om football – chokerede Trump mange ved at lange hårdt ud efter NFL-ligaen og ikke mindst de spillere, der demonstrerer for mere lighed ved at sidde ned, når den amerikanske nationalsang bliver afsunget før kampene.

Som den nu udstødte Colin Kaepernick begyndte at gøre i sidste sæson, og som blandt andre Michael Bennett, Malcolm Jenkins, Marshawn Lynch og Eric Reid har fortsat med at gøre i denne sæson. Spillerne kæmper for et USA, hvor sorte og andre minoriteter har samme muligheder og rettigheder som hvide og ikke bliver udsat for regelmæssig politivold, som Kaepernick og Co. hævder, at grupperne gør. Og de kan derfor ikke rejse sig for nationalsangen så længe, at landet gør forskel på grupperne, lyder det. Flere af spillerne har bakket op om protesterne via andre handlinger. Jenkins har for eksempel fulgt politiet i Philadelphia en dag og talt foran kongressen. Det er en stille protest, der har vakt enormt genlyd landet over.

LÆS: Optakt til ugens kampe i NFL – week 3

Måtte ikke købe Buffalo Bills
Natten til fredag kommenterede Trump så protesterne, da han i Alabama foran en venligsindet forsamling kaldte NFL-demonstranterne for “sons of bitches”, der burde blive fyret af deres hold, fordi de ikke respekterer deres land. Og lørdag fortsatte præsidentens twitter-ivrige fingre – midt i den største atomkrise med Nordkorea i årtier – med at hamre tweets ud om NFL og spillerne.

Man kan mene om protesterne, hvad man vil. Og siddende her i Danmark kan det ærligt talt være svært til fulde at forstå den vrede og de frustrationer, der er blandt sorte, fordi vi ikke er en del af samfundet og ikke oplever deres daglige udfordringer.

Men ingen kan acceptere Donald Trumps raserianfald vendt mod NFL-spillerne. Præsidenten ignorerer totalt spillernes rettigheder i forhold til at demonstrere og ytre sig, og han blander sig fuldstændigt i en privat ligas ageren. Hans foragt for spillerne og sprogbrug – Colin Kaepernick, Michael Bennett og Malcolm Bennetts mødre er åbenbart “bitches” – er stærkt foruroligende.

Men desværre ikke overraskende.

Gennem sit første år som præsident har Trump udvist en skræmmende evne til at splitte USA ved med hadske, nærmest racistiske kommentarer – igen og igen – at tale til den “base” af vælgere, der som ham mener, at Kaepernick og Co. burde få en fyreseddel for at sidde ned eller knæle under nationalsangen. Hans sprogbrug – ikke mindst på Twitter – er totalt uhørt og ikke en præsident eller almindeligt menneske værdigt, men Trump er ligeglad og gør og siger, hvad der passer ham. Han er uden for enhver pædagogisk rækkevidde.

Derfor var angrebet på NFL langt henad vejen forventet. Trump, der i 1980’erne lagde sag an mod NFL som ejer af et USFL-hold, og som i 2014 ikke fik lov til at købe Buffalo Bills, er ifølge flere kilder frustreret over, at han ikke er en del af det gode selskab, og derfor står NFL ofte for skud. En anden, kontroversiel del af Alabama-talen var hans kritik af, at NFL var blevet kedeligt, fordi det ikke er “voldeligt nok” – på grund af de mange sikkerhedsmæssige restriktioner og gule flag, der bliver kastet for ulovlige hits.

NBA-hold må ikke komme til Det Hvide Hus
Den tonedøve, crazy kommentar kom dagen efter, at det blev offentliggjort, at den nu afdøde, morddømte eks-NFL-stjerne Aaron Hernandez led af hjernelidelsen CTE, der har ført utallige tragedier med sig, og som ifølge flere læger kan spores tilbage til hits på football-banen – og den kom kun to dage efter, at fem spillere udgik med hjernerystelser i torsdagskampen mellem 49ers og Rams. Der er al mulig grund til at gøre football mere sikkert – det ved NFL og resten af football-Amerika – alligevel bliver det hånet af præsidenten, der – må man forstå – keder sig, når han ser NFL om søndagen. Fuldstændig vanvittigt.

Tidligere, mens han var præsidentkandidat, havde Trump langet ud efter Kaepernick, og hans angreb på kontroversielle, sorte og stenrige sportspersonligheder bliver kun bifaldet af hans højreorienterede, hvide kernevælgere. Det er populistisk og letkøbt. Lørdag skrev således på Twitter, at NBA-mestrene fra Golden State Warriors ikke længere må besøge Det Hvide Hus, som mestrene traditionen tro skal, fordi Warriors-stjernen Stephen Curry havde kritiseret Trump og sagt, at han ikke ville møde op i protest.

Præsidenten, der er kendt for at være meget dårlig til at håndtere personlig kritik, skyndte sig at skrive på Twitter, at så måtte hele holdet ikke komme på besøg. Det var en latterlig, barnlig præsident-udgave af “Nej, du får ikke lov at slå op med mig, for jeg slår op med dig først!“.

Trump er ganske enkelt i denne weekend gået til angreb på flere sportsfolk, han er uenig med. Men netop derfor er det så vigtigt, at NFL slår igen. Og det gjorde ligaen da også lørdag og natten til søndag.

I en opsigtsvækkende kommentar udsendt af NFL lørdag eftermiddag udtalte ligaens commissioner Roger Goodell, at Trump udviser en “mangel på respekt” for NFL, og siden begyndte det ene hold efter det andet – som Giants, Eagles, Dolphins og Colts – at kritisere Trump og bakke op om demonstranterne i officielle udtalelser sendt natten igennem. 49ers’ ejer, Jed York, kaldte for eksempel Trumps kommentarer for “stødende” og “ubarmhjertige” i et sjældent set modangreb på USAs siddende præsident. Også spillerforeningen NFLPA kritiserede Trump – i en sjælden enighed med NFL.

Hvad gør Robert Kraft?
Det er selvsagt vigtigt, at NFL tager afstand fra Trumps retorik og kommentarer og ikke mindst indblanden. Han er på afveje i denne sag, og derfor var alt andet end et stærkt modangreb utilstedeligt.

Og søndagens reaktioner bliver meget, meget interessante. Den tidligere NFL-spiller Terrance Knighton tweetede, at han håber, at flere spillere knæler. Søndag aften klokken 19 får vi at se, om hans håb bliver en realitet, men i hvert fald så vi søndag et bevis på, hvad Trumps angreb har ført med sig. Den første baseball-spiller knælede under nationalsangen, da Oakland Athletics’ catcher Bruce Maxwell sad ned under ceremonien – forud for kampen havde han sagt, at man ikke skulle blive overrasket, hvis spillere fra andre ligaer begynder at knæle som respons på Trumps ord. Hvor mange flere vil knæle søndag i NFL-kampene? Og begynder hvide spillere at knæle i protest mod Trumps angreb?

Det bliver også interessant at se, om de syv ejere, der alle gav én million dollars til Trumps valgkamp, svarer igen på kritikken. Hvad gør for eksempel Patriots’ ejer Robert Kraft, der endda deltog i Trumps indsættelsesceremoni i januar, og som er kendt som en stærk støtte af og ven til Trump? Svaret er formentligt ingenting – desværre – Kraft burde bakke op om spillerne og inddirekte eller direkte kritisere præsidenten, som Jeffrey Lurie, Pete Carroll, Stephen Ross, Paul Allen, John Mara og Steve Tisch blandt andre har gjort det.

Jeg tvivler dog på, at det sker. Og det er også stærkt tvivlsomt, om kritikken fra NFL får nogen effekt på Trump.

Men det ændrer ikke ved, at en hel NFL-verden at nødt til at reagere og sende et signal til resten af det amerikanske samfund, når verdens mest magtfulde mand tordner sådan en vanvittig, unødvendig og populistisk svada afsted mod en gruppe spillere, der bruger deres ytringsfrihed – og i al fredsommelighed kæmper for mere lighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *