Blog: Chargers og L.A. er et skrøbeligt ægteskab

Blog: Chargers og L.A. er et sårbart ægteskab

Chargers ønskede reelt ikke at flytte til Los Angeles, men så ingen anden udvej. Og Los Angeles ønsker ikke at få Chargers til byen. Derfor er et ægteskab mellem holdet og L.A. fra dag ét meget sårbart.

————————————————————————————————————————————————–

Der gik under et halvt døgn fra nyheden om, at Chargers ville flytte fra San Diego og til Los Angeles, og så til, at holdet offentliggjorde et nyt logo og et nyt website.

Det gik så stærkt – som en NFL-journalist torsdag bemærkede – at det svarer til, hvis en kvinde meddeler manden, at hun vil skilles, hvorefter hun øjeblikkeligt begynder at pakke sine ting – mens den nye mand pludselig holder i bilen udenfor og venter.

Det var smertefuldt for Chargers-fans i San Diego at se på. Men det er også smertefuldt for NFL, at Chargers nu er nødt til at flytte 300 kilometer nord på til Los Angeles.

For flytningen var ikke dét, som hverken Chargers eller NFL ønskede. Men efter halvandet årtis kamp for at få et nyt, økonomisk fordelagtigt stadion i San Diego, stod det klart, at mulighederne i San Diego reelt ikke var bedre, end de hele tiden havde været.

Bystyret, der har været alt for sene til at tage truslen om en flytning alvorlig, forsøgte ganske vist i 11. time at foreslå et nyt stadion – delvist finansieret af skattekroner – men da borgerne i San Diego i november skulle stemme for eller imod en plan for, hvordan byen skulle være med til at betale for arenaen, stemte kun 43 procent for planen. Et flertal på to tredjedele – eller 67 procent – var krævet.

Hail Mary uden touchdown
En klar afvisning, der sendte en tydelig besked til Chargers fra de lokale: Ja, vi kan godt lide vores NFL-hold, men vi er ikke så vilde med det, at vi vil beholde det for hver en pris.

I den seneste uge håbede Chargers så på en “Hail Mary” i form af ekstra penge end allerede lovet fra NFL – men støtten kom aldrig. Bolden landede i endzonen uden at blive grebet.

Problemet for Spanos-familien, der med overhovedet Dean Spanos i spidsen ejer holdet, var bare, at Chargers reelt ikke ønskede at flytte til Los Angeles. Det har været en offentlighed hemmelighed i NFL-kredse i årevis – og ifølge ESPN bad Spanos i december på et ejermøde i Texas indtrængende de 31 andre ejere om hjælp til at finde en plan for, hvordan Chargers kunne blive i San Diego.
– Jeg vil ikke til L.A. Jeg vil blive her, sagde han angiveligt.

Bønnen hjalp dog intet – og natten til torsdag lækkede så nyheden om, at Chargers havde erklæret overfor NFL, at de agtede at flytte til Los Angeles. Og torsdag eftermiddag blev det officielt – og Chargers kunne altså kort efter både offentliggøre et nyt logo og et nyt website med fuld fokus på Los Angeles.

Og nu står vi så her. Med et NFL-hold, der med stor sandsynlighed flytter til en by, som holdet slet ikke ønsker at bo i. Og med en by, der slet ikke ønsker at få holdet. Slet ikke efter at Rams sidste år flyttede til Los Angeles og dermed blev det første NFL-hold i “The City of Angels” i 20 år.

Dét er NFLs store udfordring. For der er lige nu ikke meget, der tyder på, at Los Angeles ønsker eller har brug for to NFL-hold. I en by, hvor fristelserne er så mange, og hvor man gennem to årtier har vænnet sig til ikke at have et NFL-hold, er behovet for to professionelle football-hold ganske enkelt ikke stort.

Faktisk er behovet for bare ét hold overraskende lille. I hvert fald bedømt på år 1 med NFL i L.A.

Rams’ tilskuertal faldt gennem 2016-sæsonen, og tv-seerne i Los Angeles var bestemt ikke vilde efter at se det lokale NFL-hold på skærmen. 8,3 procent af tv-seerne i byen tunede ind for at se de 12 Rams-kampe, som Fox Sports viste i 2016. Det kan lyde af meget, men til sammenligning blev samme Rams-kampe set af 7,8 procent af seerne i St. Louis. Altså omtrent det samme gennemsnit i en by, som “vædderne” vendte ryggen til, og som byen er dybt skuffet over. Og sidste år så hele 17,2 procent af borgerne i St. Louis det lokale holds kampe på Fox. I løbet af 2016-sæsonen var der endda Rams-kampe, der blev set af procentvis flere seere i St. Louis end af seere i Los Angeles.

Ejere er bekymrede
En bekymrende indledning for Rams i Los Angeles. Seertallene er skuffende, og det vidner om en by, der ikke har taget det nye hold til sig. Faktisk er der dem, der mener, at Los Angeles aldrig vil elske Rams, før holdet vinder Super Bowl. Sådan er det i en by, hvor man i 20 år har levet fint uden NFL-football.

Los Angeles er en by, der består af mange tilflyttere, som allerede er fans af andre NFL-hold. Og byen tilbyder både to store universitetshold, to NBA-hold, to MLB-hold og et NHL-hold. Netop de mange holds eksistens var én af forklaringerne på, at Raiders og Rams i 1995 forlod byen, for populariteten var forsvundet, og ”The Los Angelinos” blev væk fra kampene.

En kilde tæt på flere NFL-ejere sagde torsdag til The MMQB, at mange ejere sidste år – inden Rams var flyttet til byen – optimistisk troede på, at L.A. var et ”to holds-marked”. Men efter at have set Rams’ skuffende, første sæson i byen, har de skiftet holdning.
– Der er kun ganske få, der mener, at det her er et to holds-marked, sagde kilden.

Men nu ønsker Chargers og NFL altså, at Los Angeles også begynder at elske Chargers. Et hold, som ganske vist har en fanbase i det sydlige Californien, men som ikke har boet i L.A. siden 1960, hvor holdet blev født i byen, men hvor det kun boede i én sæson. Der er endda dem, der peger på, at det mest populære NFL-hold i byen ikke er Rams eller Chargers, men Raiders, der har én million fans i området. 

Det erkender man i Chargers-ledelsen, og det nye slogan ”Fight for L.A.” – kæmp for L.A. – skal forstås på mange måder. Men det skal ikke mindst forstås sådan, at holdet ved, at de skal kæmpe for byens gunst.

Det ventes, at det krævede flertal på 24 af 32 NFL-ejere – trods skepsis fra mange af dem – vil stemme for en flytning. For det er den eneste, tilbageværende mulighed, nu hvor Dean Spanos har opgivet San Diego.

Men det er ikke en optimal mulighed.

For ægteskabet mellem Chargers og Los Angeles er et ægteskab, der fra begyndelsen ser meget skrøbeligt ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *