Blog: 7 ting vi lærte efter 2. spillerunde i NFL

New York Giants’ head coach fortjener stor kritik. Broncos-forsvaret ser skræmmende stærkt ud, NFL har et problem i Los Angeles, og Patriots har bare for mange strenge at spille på – især mod svagere forsvar. Læs her syv ting vi lærte efter 2. spillerunde i NFL.

1. Ben McAdoo fortjener skylden for Giants’ fiaskostart

Vi kan skyde skylden på den uhyggeligt udskældte venstre tackle Ereck Flowers, der natten til tirsdag tillod tre sacks i 24-10-nederlaget til Detroit Lions. Eller på quarterback Eli Manning, der ligner en mand i sin karrieres efterår. Eller hvad med wide receiver Brandin Marshall, der ligner en fiasko-investering i free agency.

Men tilbage står, at New York Giants’ elendige 0-2-begyndelse på sæsonen, der kun har ført 13 point med sig (færrest af et Giants-hold efter to kampe i 70 år) først  og fremmest skal tilskrives head coach Ben McAdoo. Sådan må det være, når problemerne er så mange i så mange forskellige dele af holdet.

Chanceløse Flowers’ forfærdelige kasteblokeringer, Mannings upræcise kast, et løbeangreb, der er ustabilt, kast, der blev tabt af receiverne og et tilladt touchdown af 88 yard på en punt-returnering. Der er nok at vælge i mellem. Det falder tilbage på McAdoo.

Faktum er, at Giants’ formkurve under hans ledelse har været nedadgående, og det gælder ikke mindst angrebet, hvilket især er bekymrende, når netop offensiven er den tidligere offensive koordinator hos ”The G-Men” – og Aaron Rodgers’ tidligere mentors – spidskompetence. Eli Manning og Co. har ikke scoret flere end 20 point i nu otte kampe på stribe, og det er med McAdoo som spilstyrer – han er holdets play-caller, men burde måske give tjansen videre til den formelle offensive koordinator, Mike Sullivan. I hvert fald savner et uinspirerende, ofte overmatchet Giants-angreb et spark.

Og McAdoo virker som en head coach, der har tabt overblikket, og det er værd at huske, at Giants i 2016 i seks af 11 kampe vandt med en margin af fire point eller færre. En sejr er en sejr – og knebne sejre vidner om mental styrke – men det kunne lige så godt være blevet til kun otte eller ni sejre, og så ville fortællingen om holdet have været en anden.

Efter nederlaget til Lions sagde McAdoo, at han skal have skylden for det. Det har han ret i. For lige nu er Giants et hold med massive problemer, der med et nederlag i den kommende runde mod Philadelphia meget vel kan have afskrevet mulighederne for en slutspilsplads, inden sæsonen stort set er begyndt.

2. Patriots-angrebet er (som ventet) en uhyggelig matchup for mange forsvar

New Orleans Saints lærte det på den hårde måde. Et forsvar, der nu har tilladt 1025 total yards – tredjeflest i NFL-historien efter de første to kampe – forsøgte sig med en blanding af mandsopdækning og blitzes mod Patriots’ angreb, der ikke var skarpt i premieren mod Chiefs, men som i The Superdome var skræmmende stærkt.

Saints’ modsvar til Tom Brady og Co. fejlede totalt, fordi Patriots har så mange strenge at spille på, og fordi det elendige Saints-forsvar slet, slet ikke har spillerne til at matche modstanderne. Selv uden Julian Edelman, Danny Amendola og Malcolm Mitchell kastede Brady for 447 passing yards, og Patriots nettede 557 total yards – femteflest i Brady/Bill Belichick-æraen. Saints, der havde syv nye starters og tre rookies på banen, tog chancen og håbede på, at spillerne mand for mand ville kunne følge med resterne af Patriots-angrebet. Men især Patriots’ running backs og tight ends – James White, Rob Gronkowski, Rex Burkhead og Dion Lewis – dominerede Saints’ linebackers, og samme problem vil mange andre modstandere have, hvis de ikke har de stærke forsvarsspillere, som Chiefs havde.

Bradys enorme arsenal af våben vil vinde mange matchups – især hvis det er direkte mand mod mand – og derfor viste storsejren i New Orleans, at alt er, som det plejer: Patriots’ angreb er meget, meget svært at stoppe for langt de fleste hold. Og derfor er holdet efter min mening stadig en Super Bowl-favorit.

3. Broncos’ forsvar er tilbage i 2015-formen

Der var antydninger af det i premieren mod Chargers, men natten til mandag mod Dallas Cowboys fik vi det bekræftet: Denver Broncos’ forsvar er tilbage i den form, der om noget var årsagen til, at Broncos vandt Super Bowl i 2015-sæsonen. Oven på en sæson sidste år, hvor forsvaret var NFLs femtesvageste målt i rushing yards tilladt, tillod defensiven mod Cowboys kun running back-stjernen Ezekiel Elliott at løbe for otte yards på ni carries.

Elliott, der havde løbet for 104 yards i premieren mod Giants, har gennem karrieren indtil nu aldrig løbet for færre end 51 yards i en kamp, men mod Denver kunne han slet ikke finde plads bag en normalt dominerende angrebslinje, der blev overmatchet af en stærk ”front seven”. Efter de første to kampe mod to – på papiret – gode running backs i Elliott og Melvin Gordon har Broncos kun tilladt samlet 104 rushing yards – i gennemsnit tillod defensiven 130 yards pr. kamp i 2016.

Så længe løbeforsvaret er så stærkt, når Broncos langt, for kasteforsvaret og holdets secondary kendt som ”The No-Fly Zone” er fremragende. De tre cornerbacks Aqib Talib, Chris Harris og Bradley Roby kan alle dække modstandernes bedste wideouts mand-mod-mand – en kæmpe fordel for ethvert forsvar

4. Falcons-forsvaret ser stærkere ud

Under den nye defensive koordinator Marquand Manuel synes Falcons-forsvaret forbedret, og det kan i sidste ende gøre forskellen i et NFC, som de forsvarende konferencemestre p.t. sidder på. I 34-23-sejren over Packers imponerede det unge forsvar – spækket med fart – og kontrollerede Packers’ quarterback Aaron Rodgers.

”A-Rod” kastede for 343 yards – de fleste yards røg dog på tavlen, da Packers var nærmest håbløst bagud – og to touchdowns, men han kastede også en interception og burde have fået to andre kast interceptet. Uden sine to startende offensive tackles – og uden Jordy Nelson, der udgik i 1. quarter med en lårskade – fandt Rodgers aldrig en rytme mod et sværmende Falcons-forsvar, der fik lagt et godt pres på ham.

I de situationer ramte Rodgers kun plet på 36 procent af sine kast, og efter den første scoringsgivende angrebsserie puntede Falcons på tre af de næste fire serier – og den sidste serie endte med en interception. I samme periode tillod Falcons-defensiven kun to første downs – og den ene var via en ”defensiv holding”.

Hvis Falcons-forsvaret – der dog i den kommende måned er uden pass-rusher Vic Beasley – fortsætter sådan, bliver det meget svært at slå.

5. Seahawks når ikke langt med det angreb

Seahawks scorede ingen touchdowns i premieren mod Green Bay, og først med syv minutter tilbage af opgøret hjemme mod undertippede San Francisco kom Seahawks så endelig på tavlen i denne sæson, da Russell Wilson undgik et sack og fandt Paul Richardson for seks point. Det gav indtil da 112 minutter på stribe uden et touchdown – et vidnesbyrd om, at Seahawks-angrebet slet ikke er i gear.

Og det er selvsagt et stort problem for et hold med Super Bowl-ambitioner. Kasteangrebet er især ikke kommet i gang – og mod 49ers var Russell Wilson til tider overraskende uskarp. Han kastede mindst fire bolde, der ifølge Pro Football Focus burde være endt som interceptions, og samlet set var offensivens præstation ”grim af helvede til”, som wide receiver Doug Baldwin konstaterede.

Problemet for Seahawks er, at ”grimme” præstationer som søndagens mod 49ers ikke blot er en 2017-trend. Men en trend, der fortsætter. Sidste år nettede angrebet end ikke 12 point i fem af de 16 grundspilkampe, og i de to kampe i år er det altså blevet til kun ni og 12 point. Hvis ikke offensiven træder kraftigt i karakter, stopper Seahawks’ sæson tidligt.

6. Angrebet er ikke Jets’ største problem

En offensiv, der savner kvalitet i en sjældent set grad, så forud for sæsonen ud til at være Jets’ største bekymring blandt mange. Men efter de første to kampe har angrebet faktisk scoret 32 point (20. bedst i NFL), og et andet problem har vist sig at være større. Nemlig løbeforsvaret.

Jets tillod 190 rushing yards i 1. spillerunde mod Bills, og søndag mod Marshawn Lynch og Raiders tillod forsvaret så 180 yards langs jorden herunder touchdowns af 52 og 43 yards. Det er det højeste antal i NFL siden 2014, hvor Raiders efter de første par kampe havde tilladt 400 rushing yards.

Problemet for Jets er bare, at der netop i forsvaret er de få byggesten, som det er værd at holde fast i. Leonard Williams er en stjerne i svøb, Muhammad Wilkerson er dominerende, når han vil det, og safety Jamal Adams ligner en kommende All-Pro-spiller. Men her og nu er forsvaret blødt og hullet, og det stiller spørgsmålstegn ved, om det også har brug for en stor overhaling, hvis Jets igen skal være respektable.

7. NFLs bekymrende L.A.-problem…

Forud for Rams’ flytning til Los Angeles, og Chargers’ ditto i år, var der mange spekulationer om, hvordan en by, der vendte ryggen til NFL i 1994, ville tage imod de to hold.

Svaret er indtil nu: ikke godt.

Hverken Rams eller Chargers har nemlig formået at skabe begejstring omkring sig – bedst bevist ved søndagens to hjemmekampe i Los Angeles.

Chargers, der spiller på det lille (europæiske) fodboldstadion, StubHub Center, formåede kun at sælge 27.000 billetter til et stadion med plads til 30.000 dollars. Det svarer til omtrent det samme antal, der i snit så det lille college-hold Wake Forests hjemmekampe i 2016. Og Rams, der ellers havde imponeret i premieren med en afklapsning af Colts, tiltrak kun 56.000 tilskuere i The Coliseum med plads til 93.000 tilskuere.

Faktisk var der 3000 flere tilskuere, der så college-holdet USCs kamp hjemme mod Texas i Los Angeles, end der i alt så Rams’ og Chargers’ kampe. Det er tankevækkende. Og begge hold har også haft svage tv-seertal – lokalt set – til deres kampe.

NFLs talsmand, Joe Lockhart, sagde mandag, at ligaen har tiltro til, at situationen vil vende, men her og nu er det svært at se, hvordan Los Angeles for alvor skal kunne knuselske de to hold, når nyhedens interesse (Chargers) ikke kan fylde et lille fodboldstadion, og når Rams’ stadion kun er lige godt halvt fuldt, selvom holdet er brandvarmt efter sæsonpremieren.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *