Blog: 20 takes til 13. NFL-spillerunde

Læs her 20 kommentarer til 13. NFL-runde. Læs om beskeden til Cam Newton fra head coach Ron Rivera, NFLs kritisable seedningssystem, Seahawks’ tab af Earl Thomas, Detroit Lions’ varme forsvar, genopstandne Joe Flacco, årets bedste forsvarsspiller og meget, meget mere.

————————————————————————————————————————————————————————

1. Endnu en sæson, hvor man endnu engang kan sætte spørgsmålstegn ved, om NFLs måde at seede slutspilsholdene på,fungerer, Houston Texans (6-6) tabte søndag til Green Bay Packers – det tredje nederlag i træk – men fører stadig ualmindeligt svage AFC South. Og samtidig er Texans fjerdeseedet i AFC – med en hjemmekamp i slutspillet til følge. Er det rimeligt?

Det er fornuftigt, at divisionsvinderen skal med i slutspillet (for hvorfor ellers have divisionerne?), men efter min mening bør seedningen ske efter holdenes winning record – hvor AFC South-vinderen p.t. ville være sjetteseedet. Det er til grin, at Texans er seedet foran Broncos og Chiefs, der begge er bedre og har en bedre “record”.

2. Tampa Bay Buccaneers (7-5) er lige nu i slutspillet, efter at holdet natten til mandag slog San Diego Chargers. Det er vildt – og overraskende sæsonindledningen og forventningerne til holdet taget i betragtning. Med to opgør mod Saints, ét opgør mod Panthers samt en kommende kamp mod Cowboys forude er det bestemt muligt, at Bucs kan kravle op på 10 sejre, der meget kan være nok til en slutspilsbillet. Faktisk er holdet helt lige med Atlanta Falcons (7-5) i toppen af NFC South – med fire kampe igen. Hvem havde set det komme?

3. Handlede det om mere end et slips, da Carolina Panthers’ head coach Ron Rivera bænkede stjerne-quarterbacken og den regerende NFL MVP, Cam Newton, i den første serie af opgøret ude i Seattle? Forsøgte Rivera at sende Newton en besked om, at han har fået nok af quarterbackens selviscenesættelse i form af især et usædvanlig, aparte til tider bizart tøjvalg, der efter alle kampe fører masser af mediefokus med sig? Var det Riveras måde at sige til sin stjernespiller, at “nok er nok”. Når du ikke spiller bedre i en dybt skuffende sæson, skal du koncentrere dig om football og holde igen med al den fokus på, hvordan du ser ud, når du møder pressen?

Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at tænke tanken. Jeg ved godt, at alle spillere skal behandles ens, og at det derfor var fair, at Newton blev bænket i den første serie af Seattle-kampen, fordi han – som Panthers-reglerne foreskriver – ikke havde et slips på, da han og holdet fløj til det nordvestlige USA. Men virkeligheden er, at reglerne bliver bøjet gang på gang i NFL – stjerner får længere snor – og det var ganske enkelt en meget kontroversiel handling at bænke Newton til fordel for Derek Anderson, der oven i købet kastede en interception på det første spil i den ydmygende 40-7-lussing. Rivera kunne have givet en bøde eller en anden for straf, men ved at bænke Newton i den første serie af en søndagskamp på nationalt tv, sender han et signal, der meget vel kan handle om mere end bare det manglende slips.

4. Torsdagens opgør i Kansas City mellem Chiefs og Oakland Raiders får afgørede betydning. Ikke bare for AFC West, hvor Raiders (10-2) og Chiefs (9-3) er næsten helt lige foran Denver Broncos (8-4). Men også for kampen om hjemmebanefordel i AFC. Den sidder Raiders p.t. på foran Patriots (10-2) i kraft af, at holdet har vundet flere kampe mod fælles modstandere. Derfor har de hårdt brug for sejren.

Men med en sejr kan Chiefs faktisk true Patriots, der har et ikke alt for let program tilbage (Ravens hjemme, Broncos ude, Jets hjemme, Dolphins ude). Chiefs er p.t. kun én sejr efter Patriots. Men Patriots har vundet tre kampe flere end Chiefs mod fælles modstandere, hvilket er en tiebreaker, så Chiefs skal reelt to sejre foran Patriots for at sikre sig hjemmebanefordelen.

5. Da det søndag eftermiddag kom frem, at Jeff Fisher har forlænget kontrakten med Los Angeles Rams, blev holdet og Rams hånet, fordi han nærmest synes at være førstekandidat til at blive fyret efter endnu en skuffende sæson. Rams, der søndag ikke havde en chance i New England, har kun vundet fire af 12 kampe og er sikker på for femte år i træk under Fisher at slutte uden en “winning record”, hvorfor en forlængelse af kontrakten virker latterlig.

Men måske risikerer Fisher alligevel jobbet. Flere insiders fortalte senere søndag, at forlængelsen ikke vil have indflydelse på, om ejer Stan Kroenke fyrer Fisher, hvis Rams’ ydmygende nedtur fortsætter. Og Fisher afslørede siden, at han underskrev kontrakten i offseason – inden den skuffende 2016-sæson begyndte. Udtalelser fra Rams-ledelsen om, at holdet ser på mere end antallet af sejre i 2016, hvor Rams under Fishers ledelse er flyttet til Los Angeles, tyder omvendt på, at han er sikker i jobbet.

Men kontraktforlængelsen har altså tilsyneladende ikke indflydelse på, om han fortsætter eller ej, som mange af os troede søndag eftermiddag.

6. Tabet af Earl Thomas, der meget vel kan være ude for sæsonen med et brækket ben, er en lille katastrofe for Seattle Seahawks og et lige så stort tab for Seahawks, som Patriots’ tab af Rob Gronkowski.

Thomas sætter tonen i Seahawks’ defensiv med sine hårde hits, men nok så vigtigt patruljerer han på fantastisk vis som “single high safety” i holdets cover 3-forsvar, der er bygget op omkring hans rækkevidde – fra sidelinje til sidelinje.

Uden ham mangler Seahawks en spiller, der kan dække et stort område nede bagerst, og som derved kan gøre resten af holdets “Legion of Boom”-secondary stærkt. Det er ikke overdrevent at mene, at Seahawks’ Super Bowl-chancer falder med 30-40 procent, hvis Thomas er ude i resten af sæsonen.

7. San Francisco 49ers sluttede med fem (!) netto passing yards i nederlaget til Chicago Bears. Det var det laveste antal i NFL i seks år. I snevejret i The Windy City havde head coach Chip Kelly så lidt tiltro sin quarterback, Colin Kaepernick, at han kun lod ham kaste fire bolde, hvoraf kun én ramte plet på fire yards – før Kaepernick blev bænket til fordel for Blaine Gabbert. Faktisk blev Kaepernick sacket flere gange (fem), end han kastede for (fire yards).

Bears gjorde det hæderligt – og dominerede totalt i forsvaret – men samlet set var det en elendig kamp, der viste, hvorfor Bears og 49ers er to af NFLs svageste hold.

8. Kansas City Chiefs slog Atlanta Falcon med 29-28 i The Georgia Dome på spektakulær vis, da safety Eric Berry returnerede Falcons’ two point-conversion hele vejen til endzonen på en interception – for to afgørende point.

Dermed fortsatte Andy Reids mandskab trenden med at score på utraditionel vis. I de seneste tre kampe har Chiefs scoret på et kast, et løb, på et fake punt, en interception-returnering, en kickoff-returnering, et field goal, på en offensiv two point-conversion, en defensiv two point-conversion, et ekstra point og på en safety.

9. Siden 2012-sæsonen, hvor han førte Baltimore Ravens til en Super Bowl-triumf og var fænomenal i slutspillet, har Joe Flacco været én af NFLs svageste quarterbacks. Der har der ikke været meget – eller nok – fokus på, men Flacco har siden dengang kun nettet en passer rating af 82,5 point – lavere end Mark Sanchez’, Robert Griffins og Kyle Ortons rating i samme periode. Og Ravens har med ham bag center kun vundet 28 kampe og tabt hele 26 opgør. Der har simpelthen været langt mellem de virkelig gode præstationer.

Men søndag mod Miami viste han omsider atter lidt af den gamle Flacco, som vi så i Super Bowl-sæsonen. Flacco kastede for 381 yards, fire touchdowns og en interception i 38-6-afklapsningen – og ramte plet på 36 af hele 47 kast svarende ti 76,6 procent – hans højeste completion percentage siden januar 2012.

Præstationen kom efter, at Flacco og offensiv koordinator Marty Mornhinweg i tirsdags efter opgøret mod Cincinnati Bengals havde et skænderi i holdets quarterback-lokale. Flacco mente, at koordinatorens game plan mod Bengals var for konservativ, og han krævede derfor, at de blev mere aggressiv fremadrettet. Mod et – normalt – solidt Miami-zoneforsvar fandt Flacco masser af sprækker og plads, og resultatet var den store offensive indsats, som holdet har ventet på hele sæsonen.

10. Detroit Lions’ quarterback Matthew Stafford har MVP-potentiale. Det beviste han igen søndag i sejren ude mod New Orleans Saints.

Men forsvaret fortjener også stor kredit efter sejren i The Louisiana Superdome. Saints’ super potente angreb blev holdt til bare 13 point og 369 total yards – og 146 af de yards kom først i 4. quarter – og Drew Brees kastede for første gang i 61 kampe ikke et touchdown, men tre interceptions. Han sluttede med en rating af sølle 63 point.

Lions har vundet otte af 12 kampe og er forrest i NFC North med to sejre ned til Packers og Vikings. Stafford har været forrygende i år 1 uden Calvin Johnson og uden et effektivt løbeangreb til sin rådighed, men et forsvar, der er forbedret, som er sæsonen skredet frem, fortjener altså også ros. Det gælder også – og ikke mindst – defensiv koordinator Teryl Austin, der igen bør være en head coach-kandidat til januar. I alle e seneste seks kampe har Austins enhed ikke tilladt flere end 20 point – det er imponerende.

10 QUICK TAKES:

11. Det er efterhånden svært at finde nye, negative ord, der beskriver Blake Bortles’ sæson.

12. Med Miami Dolphins’ nederlag til Baltimore Ravens og New England Patriots’ sejr over Los Angeles Rams, har Patriots reelt vundet AFC East. Igen-igen.

13. Paxton Lynch lignede i den grad en rookie i sejren over Jacksonville Jaguars. Spørgmålet er, om Denver Broncos tør sende ham permanent bag center i 2017, eller om holdet tager endnu en sæson med Trevor Siemian eller måske én med Tony Romo?

14. Pittsburgh Steelers er en sovende kæmpe spækket med potentiale, som kan blive vækket til live i slutspillet. Tre sejre på stribe er, hvad holdet havde brug for at kunne kickstarte sæsonen. Men Steelers er stadig ikke sikker på slutspillet.

15. Det er paradoksalt, at ejer Mark Davis er fast besluttet på at flytte Raiders til Las Vegas i holdets bedste sæson siden 2002. Synd for Oakland, hvis de mister holdet i 2017. Men virkeligheden er, at byen ikke har tilbudt Davis en god stadionaftale, selvom NFL vil beholde Raiders i Bay Area-byen.

16. Washington Redskins har nu tabt to i træk, men de er stadig syvendeseedet og har gode muligheder for at nå slutspillet med det restpogram, de har (Eagles, Panthers, Bears, Giants).

17. New York Giants har ét af NFLs dårligste angreb netop nu.

18. Dét sammenbrud, som Buffalo Bills led mod Oakland Raiders, kan skubbe til en fyring af Rex Ryan. Foran med 24-9 i 3. quarter i Oakland, men tabte alligevel med 38-24 efter at have tilladt 29 point i de sidste 19 minutter. Sådanne kollaps falder altid tilbage på cheftræneren, når regningen skal gøres op.

19. Kansas City Chiefs’ safety Eric Berry er midt i en monstersæson

20. Denver Broncos’ Von Miller er lige nu mit bud på NFLs Defensive Player of the Year. Han har afgjort flere kampe i denne sæson. Søndag gjorde han det igen mod Jacksonville Jaguars.

Enig eller uenig? Kommentér gerne på Twitter til @shygumhansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *