Blog: 20 noter før NFL-konferencefinalerne

Konferencefinalerne er tæt på, og du får her 20 noter om de to opgør mellem Steelers og Patriots og Packers og Falcons. Læs om en vigtig Patriots-forsvarsspiller, Matt Ryan, Aaron Rodgers, Le’Veon Bell og en wide receiver, der er bedst i NFL til at skabe et forspring til de cornerbacks, der dækker ham.

——————————————————————————————————————————-

1. I Tom Brady-æraen daterende tilbage til 2001 har New England Patriots vundet 16 af 19 hjemmekampe i slutspillet. I alle de seneste fem kampe (alle sejre) har holdet scoret mindst 27 point – og spøjst nok har seks af de seneste syv hjemmemodstandere i de vigtige januar-kampe været enten Ravens, Texans eller Colts. Sidste gang Steelers var modstanderen på hjemmebane var i 1997, hvor Drew Bledsoe var quarterbacken, og hvor Pittsburghs passer var Mike Tomczak.

2. Når Falcons-quarterbacken Matt Ryan ikke har været presset i denne sæson på sine kast, har han nettet en passer rating af utrolige 129,4 point. Hele ti procentpoint mere end nummer to. Kort og godt: Packers skal presse Ryan søndag kontinuerligt gennem kampen, ellers scorer Falcons-angrebet efter behag. Da de mødtes i oktober, pressede Packers kun Ryan på otte af 38 dropbacks. I den kamp ramte Ryan plet på hele 28 af 35 kast for 288 yards, tre touchdowns, nul interceptions og med en 129,5 point-stor rating til følge. Falcons scorede 33 point og vandt kampen.

3. Hold øje med Patriots’ nummer 97 på søndag. Defensive tackle Alan Branch bliver én af holdets vigtigste forsvarsspillere i forsøget på at stoppe Steelers’ super-back Le’Veon Bell. 350 pund-tunge Branch har i denne sæson leveret 13 tacklinger for tab af eller nul yards mod løb – klart flest hos New England. Hans evne til at “two gappe” – dække to huller i angrebslinjen – bliver vital mod en Bell, der er så ekstremt tålmodig en løber, og som meget sent angriber de huller, der opstår. I de seneste 24 kampe daterende tilbage til 2015 har Patriots i øvrigt ikke tilladt en spiller at løbe for mere end 90 yards.

4. En tidligere undrafted rookie, Ryan Schraeder fra Atlanta Falcons, har i al ubemærkethed udviklet sig til at være én af NFLs bedste højre tackles. Han underskrev i november en femårig kontraktforlængelse til 33 millioner dollars og stortrives i Kyle Shanahans zoneblokeringssystem. Schraeder er en essentiel del af Falcons’ potente offensiv.

5. Siden 11. spillerunde har Steelers’ quarterback Ben Roethlisberger kun nettet en passer rating af 25,0 point i “red zone”. Han har kun kastet to touchdowns på 32 kast inden for 20 yard-linjen, men hele tre interceptions. Til sammenligning har de tre andre quarterbacks i konference-finalerne nettet en rating af mere end 106 point – og tilsammen kastet 42 touchdowns. Hvis Steelers igen må nøjes med mange field goals (de scorede kun på seks field goals i divisional playoffs-runden), er det svært at se Steelers vinde i New England.

6. Pittsburgh Steelers’ linebacker Ryan Shazier har som den eneste i dette slutspil lavet to interceptions. Og holdkammeraten og linebacker-kollegaen James Harrison har lavet 2,5 sacks – også flest i slutspillet.

7. Packers’ quarterback Aaron Rodgers har  i gennemsnit i hele denne sæson – inklusiv slutspillet – holdt bolden i 3,03 sekunder, før han kastede den, løb med den – eller blev nedlagt. Kun Buffalo Bills’ Tyrod Taylor har i gennemsnit haft bolden i længere tid på hvert kastespil.

8. Green Bay Packers’ cornerbacks Damarious Randall og Quinten Rollins har tilsammen i denne sæson tilladt 15 touchdowns. De tillod kun fire i hele 2015, hvor de var rookies (men dog fik mindre spilletid tilsammen).

9. Pittsburgh Steelers’ wide receiver Antonio Brown var i denne sæson i gennemsnit fri af sin opdækker med et forspring på 2,92 yards, da bolden blev kastet. Altså havde han et forspring på næsten tre yards – klart flest i NFL. Brown, der i grundspillet greb 106 bolde og scorede 12 touchdowns, ventes dækket af Patriots’ cornerback Malcolm Butler, der i deres første møde kun nettede en rating af 57,4 point på kast i sin retning, hvor han stod over for Steelers-stjernen.

10. Dele af Steelers’ mandskab har i denne uge været ramt af forkølelse. Og Packers’ Aaron Rodgers var syg fredag, hvor wide receiver Jordy Nelson blev sendt syg hjem. Fra begge lejre lyder det, at det ikke er et problem, men tag ikke fejl af, at sygdom forud for så vigtig en kamp kan blive afgørende, fordi spillerne ikke er 100 procent og heller ikke har fået den optimale forberedelse.

11. New England Patriots har ikke siden oktober slået et hold, der havde et top 16-angreb i enten scorede point eller total yards. Det var mod Buffalo Bills, der netop var rangeret som nummer 16 – og endda i den kamp var uden den skadede running back LeSean McCoy. Det er så lang tid siden, at både Rob Gronkowski og Jamie Collins var en del af holdet dengang. Det eneste top 16-angreb, de har mødt, var Seattle Seahawks i november, som Patriots tabte til. Derfor skal man i høj grad tage det med et gran salt, når talen går på, at Patriots har tilladt færrest point i 2016. For de har mødt en lang liste af svage angreb.

12. Pittsburgh Steelers’ running back Le’Veon Bell har løbet for 337 yards i sine første to slutspilskampe – næstflest i to kampe i slutspillets historie. Terrell Davis topper listen med 366 rushing yards i 1998.

13. Det har været en sæson med usædvanligt mange field goal-missere, men i dette slutspil har NFLs kickers ramt plet på alle 33 field goal-forsøg. De fire kickers, Stephen Gostkowski (Patriots), Chris Boswell (Steelers), Matt Bryant (Falcons) og Mason Crosby (Packers), kan meget vel få en afgørende fod med i dét, der søndag forventes at blive to, relativt tætte kampe.

14. Atlanta Falcons’ running back Tevin Coleman sad udenfor, da Atlanta og Green Bay mødtes i 8. spillerunde. Han har scoret fem touchdowns i de seneste fem kampe.

15. Siden 14. spillerunde har Green Bay Packers snittet 34,8 point pr. kamp. Men søndagens modstander fra Atlanta Falcons har i samme periode nettet i gennemsnit 35,0 point pr. kamp.

16. Da Steelers mødte Patriots i 7. spillerunde blev Patriots’ suveræne slot-receiver Julian Edelman især dækket af en linebacker – den superhurtige Lawrence Timmons. Edelman greb for 60 yards på ni catches, men tabte også bolden på dét, der burde have været et 50 yard-kast, hvor han løb fra Timmons. På søndag ventes Steelers også at lade Edelman blive dækket af 32-årige William Gay, der i de seneste fem kampe har tilladt 21 catches på 24 kast i sin retning.

17. New England har en farlig duo af pass-catching running backs i form af Dion Lewis og James White. De møder et Steelers-forsvar med hurtige linebackers, der på papiret kan følge med dem, men det er værd at bemærke, at Steelers i denne sæson har tilladt running backs at gribe for 787 yards – fjerdeflest i NFL.

18. I de sidste otte kampe af den regulære sæson lavede Steelers’ forsvar 27 sacks – flest i perioden – og har sammen med Seattle Seahawks også lavet flest sacks (seks) i slutspillet. Et vigtigt tegn før AFC-finalen mod Tom Brady, der næppe bliver besejret, hvis han ikke bliver truet og presset af et pass-rush – hvor især det indvendige pres typisk kan slå ham ud af kurs.

19. I ni kampe i denne sæson, hvor tight end Jared Cook ikke har været skadet, men altså med på banen, har Aaron Rodgers nettet en passer rating af 113,3 point, kastet 31 touchdowns og kun to interceptions. Cook er den bedste tight end Packers har haft siden Jermichael Finley og en afgørende faktor i holdets comeback i 2016-sæsonen.

20.  Green Bay Packers’ linebacker Clay Matthews er ikke længere den pass-rusher, han engang var. Men det er værd at bemærke, at han har lavet 11 sacks i slutspillet – femteflest i NFL-historien.

KILDER: NFL.com, ESPN, Football Outsiders, Pro Football Focus, Pro Football Reference.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *