Blog: 15 kommentarer til week 11 i NFL

Rookie Nathan Peterman blev gjort til grin i Los Angeles, men vi bør kritisere hans træner, Chiefs er kollapset, Eagles og Vikings imponerede, og så vandt Saints, selvom sandsynligheden for, at Redskins ville sejre, var på 99 procent. Læs her 15 kommentarer til 11. spillerunde i NFL.

1. Kansas City Chiefs er faldet totalt ned fra tinderne med fire nederlag i fem kampe, og søndagens 12-9-fiasko i New York mod stærkt kriseramte New York Giants var ét af de værste nederlag til Andy Reid i den ellers succesrige træners tid i NFL. Angrebet var især en slem skuffelse og scorede altså kun tre field goals mod et Giants-forsvar, der i de foregående to uger havde tilladt 82 point til Rams og 49ers.

Problemerne er dog ikke nye. I de seneste uger har Chiefs’ angreb, der indledte sæsonen så godt, været hamrende ustabilt. Fra og med 6. spillerunde og indtil søndag nettede Chiefs-angrebet i alt 318 total yards pr. kamp – kun 20. bedst i NFL i perioden – og holdet var nummer 16 i antal point. Og dét efter at det eksplosive angreb var nummer to i total yards efter de første fem kampe – alle sejre. Lige nu er Chiefs – samlet set – ikke mere end middelmådigt og havde det ikke været for den stærke begyndelse på sæsonen, ville Chiefs være langt væk fra slutspillet.

2. Respekt til New York Giants. Intet andet hold har i denne sæson fået så store, offentlige prygl som The G-Men efter sidste weekends ydmygende nederlag til sejrsløse San Francisco. Så at rejse sig og slå Chiefs – og holde dem til ni point i fem quarters – er flot og godt for head coach Ben McAdoo, der havde hårdt brug for bare en smule oprejsning at bygge på. Det var ti år siden, at Giants havde været så store underdogs (10 point) på hjemmebane ifølge bookmakerne. Alligevel leverede de sæsonens indtil nu største sensation.

3. Hvis sæsonen sluttede lige nu, ville stærkt ustabile Tennessee Titans (6-4), der i torsdags blev smadret med cifrene 40-17 af Steelers, og som de foregående tre uger kun slog Bengals, Ravens og Browns knebent, være i slutspillet. Det samme ville Baltimore Ravens (5-5). Og de nærmeste bejlere ville være Buffalo Bills (5-5), der har tilladt 101 point de seneste to uger, og Miami Dolphins (4-6), der ifølge Football Outsiders’ avancerede effektivitetsformel er NFLs dårligste hold, men som alligevel på én eller anden måde har vundet fire kampe.

Og foran Titans og Ravens har Chiefs lige nu en hjemmebanefordel i wild card-runden, selvom holdet har tabt fire af de seneste fem kampe, og der er også en hjemmebane til Jacksonville Jaguars, selvom holdets quarterback er Blake Bortles, og selvom holdet uge for uge er meget svingende (sejrsløse Cleveland Browns havde faktisk søndag muligheden for at sikre sig sejren mod Jaguars på en sidste, men ineffektiv angrebsserie).

4. Minnesota Vikings’ forsvar, der søndag dominerede Los Angeles Rams’ indtil nu potente angreb, er NFLs bedste enhed. Offensivt eller defensivt. Sean McVays Rams-angreb, der havde taget NFL med storm i de første 10 runder, lignede søndag en Jeff Fisher-ledet offensiv. Det var dog Vikings-forsvarets fortjeneste. Enheden tillod kun 254 yards – og ikke flere point, efter at Rams scorede touchdown på den første serie.

5. Man kan skyde meget af skylden på tabet af Ryan Tannehill før sæsonen, men det er svært ikke at spekulere i, om Dolphins’ head coach Adam Gase har mistet dele af holdet undervejs i denne sæson, og om det i virkeligheden er den største årsag til Miamis monumentale kollaps.

På et tidspunkt sent i nederlaget til Buccaneers havde Dolphins nettet flere gule flag imod sig (14) end første downs (13) – og sluttede med 18 første downs mod 17 gule flag – et markant eksempel på et hold, der er ekstremt udisciplineret. Og dét selvom Gase flere gange – offentligt – har banket i bordet og sagt, at han ikke længere ville tolere slendrian og manglende fokus. Men flere af spillerne lytter tilsyneladende – eller respekterer – ikke Gase, og det må bekymre Dolphins-ledelsen. Lige nu er Miami i hvert fald et hold uden nogen som helst identitet og med et mangelfuldt lederskab.

6. Årets indtil nu største sats? Redskins-træner Jay Grudens beslutning om at kalde et “fake punt” på egen 15 yard-linje foran med tre point i slutningen af 3. quarter i kampen mod New Orleans Saints. På spillet forinden havde angrebsprofilen Chris Thompson brækket benet. En skade, der uden tvivl havde påvirket holdkammeraterne. Alligevel tog Gruden en gigantisk chance, som “analytics”-nørderne næppe ville have anbefalet. Satset lykkedes, Niles Paul løb sig til en første down – og siden scorede Redskins touchdown.

7. Packers’ quarterback Brett Hundley har en svag fornemmelse for presset – det var så tydeligt på flere spil i nederlaget til Baltimore Ravens. Som på et spil i slutningen af 1. halvleg, hvor han på fjerde down på midten af banen rullede ud mod højre og kiggede nedad banen – mens to Ravens-spillere jagtede ham. Hundley sænkede farten, stoppede op – og blev så hamret i jorden på ét af de mest pinlige sacks, jeg har set i denne sæson. Hans manglende evne til at fornemme, at to store bamser nærmede sig ham, var opsigtsvækkende.

8. Case Keenum til Adam Thielen er én af de sjoveste quarterback-receiver-duoer netop nu. Vikings-spillerne kom begge undrafted ind i NFL og var længe ikke mere end to reserver i ligaen, men de har begge en stor del af æren for Vikings’ 8-2-begyndelse på sæsonen. Thielen er nummer to i NFL med 916 receiving yards. Og søndag fandt de hinanden seks gange for 123 yards og et touchdown – inklusiv en 65-yarder, hvor Thielen på et hitch-rute gjorde det meste af arbejdet efter et kortere kast fra Keenum, hvorefter Thielen undveg en Rams-spiller og sprintede til endzonen.

9. Baltimore Ravens’ angreb er tamt som få andre. Ganske vist slog Ravens søndag Packers, men offensiven nettede kun 16 point (trods fem defensive takeaways), og skaffede kun 3,8 yards pr. angrebsspil. Enheden er hårdt ramt af skader, men er samlet et tynd kop te, og Joe Flacco er i den absolut tunge halvdel af NFL, og den tårnhøje quarterback er blevet en ufarlig “dink and dunk”-passer, der forud for denne runde kun så sine kast stryge et gennemsnit af 6,9 yards gennem luften – de næstkorteste kast i NFL.

Problemet er bare, at Ravens’ receiver-gruppe ikke er så eksplosiv, at den kan omsætte korte kast til store spil. Søndag var én af de wideouts, der skulle skabe de store spil, det tidligere førsterundevalg Breshad Perriman, endda bænket. Flacco sagde i den forgangne uge, at Ravens skal være mere aggressive, når de kaster bolden. Men det var de ikke søndag.

10. Arizona Cardinals står foran mange store beslutninger i den kommende offseason. Søndagens 31-21-nederlag til Tom Savage-ledede Houston Texans beviste, at holdet ikke kun skal finden en aftager for 37-årige Carson Palmer, men at et engang så frygtet forsvar nu også har massive problemer.

Meget af skylden kan måske tildeles defensiv koordinator James Bettcher, men det er værd at bemærke, at den normalt velunderrettede Mike Lombardi før handels-deadlinen i november sagde, at han havde hørt, at alle Cardinals’ forsvarsspillere – minus talentfulde Budda Baker – kunne erhverves for den rette pris. Det vidner om, at Cardinals-ledelsen vurderer, at intet er helligt. Dét, der virkede i 2015, virker ikke længere for et hold, der står foran en genopbygning.

11. Alt andet end en AFC-finale mellem Pittsburgh Steelers (8-2), der i torsdags smadrede Tennessee, og New England Patriots (8-2), som lammetævede Oakland i Mexico City, vil være skuffende. Begge hold er formstærke netop nu og cruiser mod konferencefinalen – for andet år i træk. Alt er, som det plejer at være…

12. AFC Wests kollaps er bemærkelsesværdigt. Som Peter King fra The MMQB skriver mandag, kan man argumentere for, at Los Angeles Chargers (4-6) er det bedste hold i divisionen, efter at Chiefs og Broncos er faldet sammen, og Raiders aldrig er kommet i gang. I september mente mange, at divisionen var NFLs allerbedste, og at Chiefs, Raiders og Broncos ville udkæmpe en hård kamp om divisionstitlen – og alle hørte med i ligaens top. Nu er tingene vendt helt på hovedet.

13. Stakkels Nathan Peterman. Bills-rookien leverede i 54-24-ydmygelsen mod Los Angeles Chargers én af de mest mindeværdige præstationer af en rookie i nyere NFL-historie, men det var én af den slags præstationer, han gerne ville have været foruden. Fem interceptions i en halvleg på bare 14 kast i sin debut som starter, efter at Bills-cheftræneren Sean McDermott i sidste uge overraskende bænkede Tyrod Taylor for 171. valget i draften – trods en “winning record” og trods udmærket, omend ustabilt spil fra Taylor. En virkelig underlig timing.

Peterman blev dog ædt på den store scene, kastede en “pick six” på den første serie og altså siden fire andre interceptions, før Taylor kom ind. Dermed blev han den blot anden spiller nogensinde, der kastede fem interceptions på maksimalt 14 kast (Archie Manning, 13 kast i 1973) var den første.

Vi kan grine af Peterman, men kritikken bør hagle ned over McDermott. Det er hans ansvar, og det er svært ikke at få den tanke, at træneren, der havde fået ros for flere, overraskende farvel-og-takker til profiler fra Rex Ryans tid hos holdet (Ronald Darby, Reggie Ragland, Sammy Watkins), simpelthen er blevet for overmodig. I jagten på den ekstra fordel, som han åbenbart ikke mente Taylor gav, indsatte han en uprøvet rookie, der i forvejen ikke var det største talent – fysisk set. Det var derfor, at han faldt ned til femte runde i draften. Et enormt sats, der gav bagslag. Big time.

Spørgsmålet er nu, om fadæsen vil have betydning den store respekt, som McDermott angiveligt havde fået fra sine spillere. Bills kom forrygende godt fra start og var på vej mod det første slutspil i 18 år, men den elendige beslutning om at bænke Taylor krydret med handlen, der sendte den stærke run stopper Marcel Dareus til Jacksonville (Bills-forsvaret er siden kollapset), har været medvirkende årsager til to nederlag på stribe – af en margin af i alt 67 point. Det bør frustrere Bills-spillerne, og det rammer McDermott som en bommerang – hans overmod kan koste dyrt internt.

14. På et tidspunkt i 4. quarter af nederlaget til Saints havde Redskins – statistisk set – 99,6 procent chance for at vinde kampen. De førte med 15 point, da der manglende små seks minutter, men to touchdowns og en succesrig “two point conversion” fra Alvin Kamara førte kampen i overtid, hvor Saints vandt med cifrene 34-31. Det var det fjerdestørste comeback i Saints’ historie – og de har nu vundet otte kampe på stribe. Men, men, men – Redskins Park må være et trist sted at være mandag…

15. Philadelphia Eagles (9-1) fortsatte, hvor de slap efter friweekenden i sidste uge. 37-9 på udebane mod Dallas Cowboys er imponerende – og ren Super Bowl-kaliber. Stærkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *