Blog: 12 kommentarer til week 9 i NFL

Philadelphia Eagles er NFLs bedste hold, 49ers kan gå “0-16”, Alvin Kamara er dét, Reggie Bush ikke var, Ben McAdoos sæde er varmt, og Rams’ succes i 2017 sætter en fed streg under, hvor skuffende Jeff Fishers mandskaber var. Læs her 12 kommentarer til søndagens kampe i NFL.

1. Philadelphia Eagles er NFLs bedste hold netop nu. Det er der ikke længere nogen tvivl om, efter at ørnene (8-1) smadrede Denver Broncos med 51-23.

Carson Wentz er uhyggelig effektiv og en MVP-kandidat efter endnu en stor præstation (fire touchdowns mod NFLs bedste secondary), i Jay Ajayi, som Eagles handlede sig til i tirsdags, har Eagles fået endnu en god running back til en allerede god gruppe af backs, og søndag løb den tidligere Dolphins-profil for 77 yards og sæsonens første touchdown. Og en anden running back, Corey Clement, scorede tre touchdowns. Phillys receiver-gruppe anført af Alshon Jeffery er spækket med talent og leverede mod Broncos – selv uden den lårskadede tight end Zach Ertz – og så er forsvaret stærkt under Jim Schwartz ledelse. Og glem ikke special teams-enheden – ligaens femtebedste før 9. spillerunde ifølge Football Outsiders.

Det er svært ikke at være imponeret, men forude venter tre store tests i de næste fire kampe. Ude mod Cowboys, ude mod Seahawks og ude mod Rams – med en hjemmekamp mod Bears ind i mellem. Den periode vil afgøre, om slutspillet skal gå gennem Lincoln Financial Field til januar.

Carson Wentz anfører NFLs bedste hold. FOTO: Wikimedia Commons

2. De tidlige søndagskampe var – desværre – et godt eksempel på, hvorfor NFL har sværere end tidligere ved at fastholde seere.

Da de syv kampe enten var i slutningen af 3. quarter eller i begyndelsen af 4. quarter var ikke én kamp indenfor en rækkevidde af en margin på 10 point. I alle kampe førte ét af holdene nemlig med mindst 10 point, og i tre af kampene var margin endda på hele 27 point eller mere. Giants, Broncos og Buccaneers var alle kørt over, flere af kampene bød på svagt spil og på floppende quarterbacks, og samlet set gav det en skuffende samling, tidlige kampe. Det var “bad ball”, som den tidligere Colts-træner Tony Dungy bemærkede på Twitter.

The MMQBs Albert Breer skrev sarkastisk på Twitter, at det mest dramatiske øjeblik i de første kampe var Texans’ svage quarterback Tom Savage, der kastede bolden ind i endzonen sidst i kampen for at slå…Indianapolis Colts. Det fortæller alt om, hvor stor en fuser de tidlige kampe var.

I et NFL, hvor alt for mange stjerner er ude for sæsonen med skader – Aaron Rodgers, J.J. Watt, Odell Beckham Jr. og senest Deshaun Watson – er der brug for, at flere kampe hver uge – om ikke andet – er spændende og dramatiske. Det var de ikke søndag, og det hjælper ikke NFL, der kæmper for at få især unge seere til at bruge tre-fire timer hver søndag på at se en hel kamp.

3. New York Giants har ramt bunden. Søndag blev holdet ydmyget med 51-17 hjemme af Los Angeles Rams i en kamp, hvor værterne reelt var til grin. Det gjaldt ikke mindst forsvaret.

Og til tider var det direkte pinligt. I 1. halvleg tillod enheden for eksempel et 52-yard touchdown til Rams’ Robert Woods på tredje down og 33! Gæsternes quarterback Jared Goff dumpede bolden på et screen-kast til Woods, der driblede sig vej forbi et Giants’ forsvar i “prevent”-formationen, men som alligevel tillod scoringen. Helt utilgiveligt. Siden medførte en kommunikationsfejl mellem Dominique Rodgers-Cromartie og Landon Collins, at Goff kunne finde Sammy Watkins på en 67 yard-bombe for seks point.

Giants’ svage angreb anført af Eli Manning har været den store historie i år – ikke mindst med alle skaderne, der efterhånden har ramt offensiven – men defensiven har været undervurderet dårlig og var før 9. spillerunde kun nummer 24 i NFL ifølge Football Outsiders’ udregning. Sidste år, hvor holdet var i slutspillet, var forsvaret nummer to i samme statistik. Det fortæller alt om, hvor meget nedad bakke det er gået.

LÆS: Fyring er et skidt signal til Knappe

4. Og endnu en kommentar omkring Giants: Kan ejerparret John Mara og Steve Tisch forsvare at holde fast i head coach Ben McAdoo efter denne sæson? Giants, der havde så store forventninger til denne sæson, er nu 1-7 og ydmygelsen søndag var den værste i denne sæson og et foreløbigt lavpunkt. Mange tilskuere forlod MetLife Stadium inden pausen, og Giants ligner et hold i opløsning.

På banen underpræsterer mange spillere – skader er langt fra kun forklaringen på den miserable sæson – og udenfor har to spillere, Dominique Rodgers-Cromartie og senest Janoris Jenkins, der var suspenderet søndag, brudt interne holdregler, der har ført til karantæner. På hold, hvor der er en stærk selvdisciplin, og hvor spillerne tror på planen og bakker hinanden op, bryder man ikke reglerne, og det falder tilbage på McAdoo, der ligner en cheftræner, som er overmandet af byrden.  Under hans ledelse er der ikke en vinderkultur på holdet, og for et hold, der har så store ambitioner, og som er vant til at vinde, er det et “no go”.

Og man kan med rette spørge: hvad bidrager McAdoo lige nu med? Han var en god offensiv træner i Green Bay og viste lovende takter som koordinator hos The G-Men i 2015, men siden han blev head coach, har angrebet ikke været noget at skrive hjem om. Og han virker alt andet end overbevisende og som en motivator, når man ser ham udtale sig på pressemøder- Så hvad er egentligt hans force, styrke som head coach?

Jeg begynder efterhånden, at være mere overrasket, hvis Mara og Tisch ikke fyrer McAdoo efter sæsonen.

Hvor længe bliver Ben McAdoo i jobbet? FOTO: Tom Hanny, Wikimedia Commons

5. Tennessee Titans’ safety Kevin Byard fortsætter en Pro Bowl-lignende sæson. Andenårsspilleren, der i Titans’ seneste kamp lavede tre interceptions i kampen mod Browns, lavede søndag yderligere to mod Ravens og er dermed oppe på seks for sæsonen. Det er næstflest i NFL efter ni runder daterende tilbage til 2003, og det vidner lidt om hans formidable evne til at være på rette sted på rette tidspunkt.

6. Saints’ running back Alvin Kamara har været én af de allerbedste rookies i NFL i denne sæson, og hans ene touchdown i sejren over Tampa Bay Buccaneers viste fuldstændigt, hvilken back han er. På imponerende vis driblede han sig vej gennem venstre side af Bucs-forsvaret og nåede endzonen 33 yards senere – selvom han egentligt var stoppet og næsten nede på 12 yard-linjen. Via en utrolig balance blev Kamara dog på benene og nåede siden endzonen.

I 2006 troede Saints, at de havde fået en meget stærk “altmuligmand” som running back i Reggie Bush, der blev valgt med andetvalget i draften. Bush slog dog aldrig til hos Saints og var slet ikke så eksplosiv, som han var i college hos USC. Det er Kamara til gengæld. 67. valget i dette års draft ligner en “big time playmaker” i svøb. Kamara sluttede kampen med 152 total yards og to touchdowns – i en overbevisende præstation.

LÆS: Blog: 49ers og Patriots i stor handel for Garoppolo

7. Los Angeles Rams’ 51-17-sejr over New York Giants var endnu en imponerende bedrift fra førsteårstræner Sean McVay og hans forvandlede hold. Det var den flotteste Rams-sejr i mere end 10 år – og quarterback Jared Goff var ekstremt effektiv med 14 completions på 22 kast for 311 yards, forrygende 14,1 yards pr. kast og fire touchdowns.

Med sejren har Rams, der har ét af NFLs allerbedste angreb, nu scoret 263 point i otte kampe. Det er 13. flest af et hold i NFL efter otte kampe siden 1970 og flest siden Warners storhedstid i 1999/2000. Og ja, de har scoret flere point, end Rams med Jeff Fisher som head coach scorede i hele sidste sæson.

Den imponerende begyndelse – med seks sejre i de første otte kampe og en klar kurs mod slutspillet – er dog ikke kun en cadeau til McVay og den nye trænerstab, men sætter også netop en fed streg under, hvor lidt Jeff Fisher fik ud af vædderne. McVays forgænger holdt – helt ufatteligt – fem sæsoner i jobbet, selvom Rams aldrig var mere end middelmådige. Han havde ganske vist ikke Goff i år to, men under hans ledelse forsøgte Rams sig med mange, forskellige angrebsvåben – uden succes – og forsvaret havde trods alt mange af de samme grundpiller som nu (Robert Quinn, Aaron Donald, Alec Ogletree). Alligevel skuffede Rams år efter år.

Hvis Fisher var røget ud efter 2014-sæsonen, hvor Rams kun havde vundet 20 kampe i 48 opgør forinden, havde meget måske set anderledes ud i de seneste foregående sæsoner.

Jared Goff og Rams scorer flere point end noget andet angreb. FOTO: Jeffrey Beall, Wikimedia Commons

8. Denver Broncos blev ydmyget af Philadelphia Eagles med 51-23 – det fjerdestørste nederlag til holdet siden 1970 – og nederlaget var det absolutte lavpunkt i John Elways tid som general manager hos holdet.

Holdet, der havde store forventninger til sæsonen, og som nogle kaldte en “dark horse” til divisionstitlen i AFC West, indledte sæsonen med tre sejre i fire kampe. Det var for 22 dage siden, det så sådan ud. Siden har de tabt fire på stribe, og glem alt om problemerne på quarterback-positionen – selvom Brock Osweiler var, som ventet, mindst lige så svag søndag i sin første kamp som afløser for degraderede Trevor Siemian. For et engang så frygtet forsvar er faldet helt sammen, og det er måske den allerstørste skuffelse netop nu. I de sidste fire kampe har Broncos tilladt 125 point eller 31 point pr. kamp.

Broncos’ næste kamp er mod Patriots, der altid er ekstra skarpe, når de – som nu – spiller efter en friuge. Det lugter langt væk af det femte Broncos-nederlag på stribe. Det er ikke sket siden 2011.

9. Houston Texans har ikke en chance for at nå langt med Tom Savage bag center i stedet for knæskadede Deshaun Watson. Hvis vi ikke allerede vidste det – og det gjorde vi vel – fik vi det bekræftet søndag. Savage ramte kun plet på 19 af 44 kast for 219 yards, et touchdown og en interception i nederlaget til Colts og NFLs svageste forsvar, og selvom han skal have ros for at bringe Texans i position til allersidst til at vinde kampen (det krævede et touchdown), var udførelsen i den allerafgørende fast af kampen svag.

Flere af Savages’ kast ramte helt ved siden af målet, og til allersidst – på kampens sidste spil – blev han nedlagt af et sack og fumblede bolden. Der er lysår mellem Savage og Watsons evner og præstationer, og Texans når ikke slutspillet i 2017, selvom de spiller i NFLs svageste division.

Kareem Jackson og Texans er overmatchede uden Watson. FOTO; AJ Guel, Wikimiedia Commons

10. Det er virkelig vanskeligt at se Falcons vende sæsonen rundt efter søndagens 20-17-nederlag til Carolina. Det var endnu en kamp, hvor Falcons smed en føring over styr (for tredje gang i denne sæson) – selvom føringen dog kom tidligt i kampen (de førte 10-0 efter 1. quarter) – men endnu mere deprimerende var afslutningen på kampen.

Bagud med tre point, men med bolden i hænderne med to minutter og 18 sekunder tilbage havde Falcons chancen for at marchere op ad banen, score de nødvendige point og bringe sæsonen tilbage på rette køl. Men i stedet mistede Matt Ryan og angrebet tre yards på første spil (et kast til Devonta Freeman) og siden kastede Ryan tre incompletions.

Falcons (4-4) er nu to sejre efter Saints og Panthers i toppen af NFC South, men har allerede tabt til Panthers og har i fire af de næste fem kampe svære modstandere i form af Cowboys, Seahawks, Vikings og Saints. Det kan meget vel, som situationen er nu, blive en sæson, hvor den foregående sæsons Super Bowl-taber ikke når i slutspillet. Det er sket 13 gange de seneste 43 år, hvor Miami Dolphins var den sidste “taber”, der vendte tilbage til Super Bowl året efter og vandt.

Matt Ryan skuffer i 2017. FOTO: Keith Allison, Wikimedia Commons


11. Det begynder efterhånden at være svært at se, hvordan San Francisco 49ers skal undgå at blive det kun andet hold gennem tiderne, der går igennem en NFL-sæson uden at vinde en kamp.

Søndag tabte 49ers til Arizona Cardinals – ét af de svageste hold, som 49ers møder i anden halvdel af sæsonen – men med 20-10-nederlaget fulgte endnu en alvorlig skade til en starter. Safety Jaquiski Tartt brækkede armen og ryger nu på IR-listen, og han følger i kølvandet på en lang række andre starters, der er ude for sæsonen. Herunder den bedste angrebsspiller Pierre Garcon, “LEO”-rusher Arik Armstead og safety Jimmie Ward, ligesom flere andre spillere døjer med skader, der holder dem ude (blandt andet på en sårbar angrebslinje).

I forvejen havde 49ers én af NFLs mest svage trupper, og det gør, at 49ers næppe vil være forhåndsfavorit i én eneste af de resterende syv kampe. Heller ikke selvom Jimmy Garoppolo ryger ind bag center i stedet for den overmatchede rookie C.J. Beathard, der mod Arizona blev blev nedlagt af fem sacks og 16 quarterback hits. 49ers har stadig opgør tilbage mod Giants, Bears og Texans – sidstnævnte er et helt andet hold med Tom Savage frem for Deshaun Watson bag center – men det ændrer ikke ved, at 49ers vil være underdogs i de kampe. Og en 0-16-sæson lurer forude.

C.J. Beathard giver ikke 49ers meget at juble over. FOTO: Keith Allison, Wikimedia Commons

12. Dallas fik fredag en fantastisk nyhed, da det stod klart, at running back Ezekiel Elliott alligevel kunne være med i søndagens kamp mod Kansas City – som en appeldommer i New York gav ham lov til.

Og mod Chiefs løb Elliott så for 93 yards og et touchdown i 28-17-sejren over Kansas City, der efter en 5-0-indledning på sæsonen nu har tabt tre af de sidste fire opgør. For Dallas, derimod, var sejren kærkommen, og for holdet, der nærmest overlever for uge til uge i en svingende sæson, betød sejren – den tredje i træk – at de i høj grad stadig er med i kampen om en wild card-plads i NFC.

Cowboys har nu vundet fem kampe, mens Eagles, som Dallas møder i den kommende runde, i toppen af NFC East har vundet otte kampe og p.t. synes for langt foran til, at Dallas kan nå at snuppe divisionstitlen.

Ezekiel Elliott var alligevel med mod Chiefs. FOTO: Wikimedia Commons

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *