Blog: 10 ting, vi lærte – week 1

1. spillerunde af NFL-sæsonen anno 2017 er i bogen. Her er 10 ting, vi lærte af de første 15 kampe – blandt andet om Vikings-angrebet, Texans’ muligheder i 2017, en defensiv profil hos Packers, Eagles’ forreste fire og AFC West.

1. Sam Bradford og Vikings-angrebet ser lovende ud
I 29-19-sejren natten til mandag over New Orleans Saints leverede Sam Bradford sin bedste præstation i 16 kampe som starter for vikingerne. Bradford ramte plet på 27 af 32 kast for 346 yards og tre touchdowns, og den top-præstation skyldes ikke mindst, at angrebslinjen – en øm tå hele sidste sæson – gav ham overraskende god beskyttelse. Bradford blev kun ramt to gange og fik tid til at kaste bolden dybt til Stefon Diggs og Adam Thielen (han kastede syv gange bolden længere end 15 yards). Rookie-running back Dalvin Cook viste samtidig lovende takter og skaffede 137 total yards, og især i 4. quarter brød Cook igennem – blandt andet med en 32-yarder. Dette var den bedste angrebspræstation, vi har set fra Vikings i meget lang tid, og det lover godt forud for de resterende 15 grundspilskampe.

2. Texans’ sæson kan kollapse inden, den dårligt er begyndt
Oven på 29-7-nederlaget søndag til Jacksonville Jaguars – én af de største skuffelser i Texans’ 15-årige historie – er Houston allerede hårdt presset. Angrebslinjen var uhyggelig dårlig og tillod hele 10 sacks, og uden udsigt til, at venstre tackle Duane Brown vender tilbage fra sin ”holdout”, vil de massive problemer fortsætte. For enheden er ganske enkelt bare svag – spiller for spiller. Texans spiller allerede torsdag den næste kamp, når Bengals venter i Cincinnati. Og selvom Bengals selv blev ydmyget i 1. spillerunde og tabte 20-0 til Ravens, er det værd at bemærke, at Texans har et hav af skadede spillere – alene under mandagens træning sad ni spillere ude – og derfor kan Houston få svært ved at komme i gear mod Bengals, der trods alt har et par defensive linemen (Geno Atkins og Carl Lawson), der kan udnytte hullerne i Texans’ offensive linje. Efter opgøret mod Bengals venter New England Patriots, Tennessee Titans og Kansas City Chiefs på Texans. En 1-4-indledning er ikke længere usandsynlig.

3. Mike Daniels står foran (endnu) en stor sæson
Han er en defensive tackle, som alt for få snakker om, men i al ubemærkethed er Mike Daniels én af NFLs bedste interior defensive linemen. Søndag i 17-9-sejren over Seattle Seahawks dominerede den aggressive Packers-spiller totalt sine direkte modstandere og blev ifølge Pro Football Focus noteret for to sacks, tre hurries, seks tacklinger og en forceret fumble, der førte til Packers’ første scoring. I en tidsalder, hvor NFLs quarterbacks afvikler kast hurtigere end nogensinde før, er dygtige, indvendige pass-rushers ekstremt værdifulde, fordi de har en kortere vej til bolden end edge rushers, der skal bruge længere tid på at komme rundt om den offensive tackle. Sådan en dygtig pass-rusher er Mike Daniels, og man kan ikke overvurdere hans betydning for Packers’ Super Bowl-chancer i 2017.

4. Steelers’ pass-rush var overraskende stærkt
Cleveland Browns’ angrebslinje blev kraftigt forstærket i offseason, men skuffede i den allerførste kamp i den nye sæson og tillod syv sacks. Og selvom rookie DeShone Kizer skal have sin del af skylden for at holde for længe på bolden (en klassisk rookie mistake), kan man ikke negligere det pass-rush, som modstanderen fra Pittsburgh Steelers leverede. Syv sacks blev det til – alene rookie T.J. Watt lavede to sacks og to ekstra pressures – og selv den nye cornerback, Joe Haden, lavede et sack mod sit gamle hold. Det var kun 11. gang siden år 2000, at Steelers lavede minimum så mange sacks i en kamp – meget rammende har de fem af kampene været mod Browns. I alt blev Kizer presset på 46 procent af sine 41 dropbacks (pr. Pro Football Focus), hvilket over en hel sæson ville have været værst i NFL i 2016. Det var ikke ventet, at presset ville være så stærkt i en kamp mod en angrebslinje, der blandt andre talte Joe Thomas, Joel Bitonio og Kevin Zeitler. Det må glæde Steelers’ head coach Mike Tomlin, for forsvaret – og især presset – skal være bedre end i de foregående år, hvis Pittsburgh skal i NFL-finalen til februar.

5. Arizona Cardinals står i l… til knæene
Jeps, det er kun én kamp at bedømme situationens alvor på (hvor ofte kan man sige og skrive det), men det er virkelig svært at se Arizona Cardinals vende skuden markant efter den første, dybt skuffende kamp. Running back David Johnson er efter alt at dæmme ude det meste af sæsonen med en alvorlig håndledsskade, og mod et ikke skræmmende Lions-forsvar lignede Carson Palmer (tre interceptions) dét, han er: En snart 38-årig quarterback i NFL-karrierens absolutte efterår. Kan det være en enlig svale fra Palmers side? Absolut. Men søndag havde Palmer store problemer med fodarbejdet og ramte helt skævt på flere kast – og det kommer efter en 2016-sæson, hvor Palmer viste tegn på, at alderen presser ham. Nu skal han trække et markant større læs, efter at det store angrebsfokuspunkt, David Johnson, er ude. Det læs kan Palmer ikke trække, og det kan sende Arizona i favnen på en 6-10-sæson.

6. Chris Ballard og Chuck Pagano begik en kæmpe brøler
Chris Ballard har fået masser af ros for hans handlinger i offseason, men den nye general manager hos Colts – og head coach Chuck Pagano – fortjener omvendt begge kritik for ikke at have adresseret behovet for en bedre afløser for skulderskadede Andrew Luck noget før. Søndag kom stakkels Scott Tolzien i menneskehænder, da Colts nærmest sensationelt blev ydmyget med 46-9 af upåagtede Los Angeles Rams, der endda var uden All-Pro-defensive tackle Aaron Donald. Tolzien var en katastrofe – han kastede to ”pick sixes” herunder på hans allerførste kast – og han var slet, slet ikke god nok til at stå bag center, hvilket Pagano da også indså i 4. quarter, da Jacoby Brissett afløste Tolzien og i øvrigt førte Colts frem til sit eneste touchdown – efter et forrygende 50 yard-kast fra Brissett. Problemet var bare, at Tolzien aldrig burde være sat i den situation, og Colts skulle have fundet en bedre Luck-afløser for længe siden – Tolzien skuffede i preseason, og det var først den 1. september, at de handlede sig til Brissett. Han var ikke klar til at starte, lød forklaringen, men så er spørgsmålet netop: hvorfor fandt I så ikke en bedre afløser end Tolzien noget før?

7. Eagles’ defensive linje kan blive en magtfaktor
Eagles har traditionelt set altid haft meget stærke defensive linjer – det har i årevis været et fokus i draften (de valgte 11 defensive linemen i top 100 i årene 2005 til 2013) – og at dømme efter sæsonens allerførste kamp er Eagles’ defensive linje som sine forgængere. Fire sacks lavede enheden, men pressede samtidig konstant Redskins’ quarterback Kirk Cousins til både en interception og til en fumble, som defensive tackle-stjernen Fletcher Cox returnerede for touchdown. Brandon Graham lavede to sacks, syv forskellige linemen fik spilletid på minimum 40 procent af alle snaps, og de to reserve-ends, førsterundevalget Derek Barnett og veteranen Chris Long, giver Eagles en rotation af pass-rushers, der konstant er frisk og farlig. Redskins’ running backs løb samtidig kun for samlet 34 yards, og samlet nettede Washington kun 264 total yards – det laveste antal yards i 17 opgør mod Eagles daterende tilbage til 2008. Det var ikke mindst forsvarslinjens skyld, og den linje kan blive en magtfaktor i flere kampe, som enheden kan tippe i Eagles’ favør.

8. Jared Goff ser bedre ud, end kritikerne tror, han vil være
Der er blevet skrevet og sagt rigtigt meget om Los Angeles Rams’ andenårsspiller, quarterback Jared Goff, der efter en miserabel rookie-sæson har fået skarpe ord med på vejen fra mange kritikere i offseason. Den mest gængse holdning er, at Rams ikke burde have valgt Goff, men Carson Wentz med topvalget i sidste års draft, mens andre slet og ret mener, at Goff i bedste fald bliver en middelmådig NFL-quarterback. I åbningskampen mod Colts lukkede Goff dog for en stund munden på kritikerne. Han havde tydeligvis gjort store fremskridt i år 1 under Sean McVay, og mest imponerende var det, at ham ramte plet på hele syv af otte kast for 181 yards og et touchdown – på kast over 15 yards. Præstationen får ingen til at sammenligne den unge quarterback med Peyton Manning – slet ikke når modstanderen var Mannings gamle, nu skadesplagede hold – men i det mindste så Goff markant bedre ud bag center, end mange af os nok havde forventet.

9. AFC West bliver meget, meget interessant
Kansas City Chiefs chokerede en hel football-verden ved at ydmyge New England på Gillette Stadium, og de så dominerende og komplette ud i den forbindelse, og Oakland Raiders fik en flot 26-16-sejr med sig hjem fra mange eksperters ”offseason darling”, Tennessee Titans. Og endelig leverede Denver Broncos en flot præstation ude mod Los Angeles Chargers i en kamp, som Broncos dominerede, indtil holdet – pudsigt nok – kollapsede i 4. quarter. Forsvaret var dog generelt i den vanlige topform. Og tilbage står, at alle de fire hold i AFC West (inklusiv Chargers), som forventet, ser stærke eller i det mindste konkurrencedygtige ud, og derfor kan divisionen blive en tæt affære.

10. Det er NFL – alt kan blive vendt på hovedet…
Vi er alle så kloge, når det er offseason, men virkeligheden rammer altid, når først sæsonen begynder, og dét, vi havde forventet, ikke bliver en realitet. Eller omvendt. For eksempel: Efter 1. spillerunde er udskældte Alex Smith den quarterback med den bedste passer rating (148,6 point), og ligeså udskældte Jared Goff er nummer tre (117,9 point). NFLs svageste completion percentage i hele ligaen? Det er en 40-årig quarterback fra New England ved navn Tom Brady (44,4 procent). Det vil helt sikkert ændre sig (mit gæt er, at Brady er skarp søndag mod Saints). Men i det mindste viste 1. spillerunde, er tingene ikke altid er sådan, som vi forventer i NFL. Heldigvis.

 

 

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *