Blog: 10 kommentarer efter week 4 i NFL

Deshaun Watson er helt ustyrlig, Los Angeles Rams er sjove at følge, Miami Dolphins bør gå i panik, Buffalo Bills imponerer, og så har rivalerne fra Jets nu en spiller, som Patriots’ historisk svage forsvar burde have holdt fast i. Læs her 10 kommentarer til 4. spillerunde af NFL.

1. Deshaun Watson har vendt op og ned på Texans’ sæson.

Deshaun Watson har vendt op og ned på Houstons sæson efter to forrygende præstationer på stribe.

Én uge efter, at quarterbacken i et nederlag til Patriots imponerede, var der fuld valuta for pengene, da Watson ikke bare var hamrende stærkt, men samtidig også førte Texans frem til en fantastisk 57-14-sejr over AFC South-rivalerne fra Tennessee.

Watson blev den første rookie siden Fran Tarkenton i 1961, der kastede fire touchdowns og løb for ét touchdown i en kamp, og Texans blev det første NFL-hold i næsten to år (siden Jaguars i december 2015), der scorede flere end 50 point i en kamp. Ja, de 50 point var samtidig en ny holdrekord.

Med Watson under center har Texans nu omsider fået den dynamiske quarterback, som Brock Osweiler eller Brian Hoyer ikke var, og både hans evner som passer og runner gør en enorm forskel. Søndag fordelte rookien effektivt boldene rundt, og mindst seks spillere greb minimum to bolde, samtidig med at Watson ikke overraskende har vist formidable lederevner. Meldingerne fra Houston er, at de meget imponerende over hans modenhed og evne til at bære holdet på sine skuldre – præcis som Watson også gjorde det hos Clemson.

Hvis Watson fortsætter på det niveau, har Texans et hold, der kan gå hele vejen forudsat, at forsvaret spiller op til sit potentiale.

Han står i hvert fald foran to store tests. I to af de næste tre kampe – sandwichet ind mellem en kamp mod Browns – venter Chiefs (hjemme) og Seahawks (ude). De kampe vil afsløre endnu mere om den imponerende rookies nuværende niveau.

Kareem Jackson og Texans har fået vendt sæsonen op og ned. FOTO: AJ Guel, Wikimiedia Commons

2. Patriots’ forsvar har store problemer

Efter fire kampe har Patriots’ forsvar – højst overraskende – vist sig at være meget, meget svagt, og søndag betød store kommunikationsfejl, langsomme linebackers og mentale brølere, at Carolina Panthers kunne score 33 point i den overraskende 33-30-sejr over Patriots på Gillette Stadium. Det var den tredje hjemmekamp i træk, at Patriots tillod flere end 30 point. Og det var vel at mærke et Carolina-angreb, der inden kampen havde været meget ustabilt.

Men mod Matt Patricias defensiv var der masser af plads at boltre sig på, og Carolina nettede 444 total yards og seks spil af mindst 20 yards. I denne sæson har Patriots nu tilladt hele 456 total yards pr. kamp – intet andet hold har tilladt over 400 yards – og de i alt 1827 tilladte total yards efter fire kampe i en sæson er næstflest af et hold siden 1940. Og enheden tillader 7,1 yards pr. spil – også næstflest efter fire kampe i 77 år.

Quarterback Tom Brady spiller bedre end nogensinde i en alder af 40 år, men som Peter King påpeger, spiller modstandernes quarterbacks lige nu lige så godt som ”TB12”. Brady har efter fire kampe ramt plet på 66,5 procent af alle kast, han har kastet 10 touchdowns, skaffet 9,0 yards pr. kast og nettet en passer rating af 116,6 point. De fire quarterbacks, som Patriots har mødt, Alex Smith, Drew Brees, Deshaun Watson og Cam Newton, har i kampene mod New England tilsammen ramt plet på hele 69,7 procent af alle kast, de har kastet 11 touchdowns, skaffet 9,4 yards pr. kast og nettet en rating af hele 116,5 point.

Det er med andre ord næppe holdbart og i hvert fald meget risikabelt, at der uge efter uge ligger et så tungt pres på Brady – og uden hans magi i sidste uge mod Texans ville holdet havde tabt tre af de fire første kampe.

Så forsvaret er nødt til at steppe op. 65 millioner dollars-cornerbacken Stephon Gilmore, der lige nu ligner et kæmpe free agency-flop, skal mindske antallet af mentale fejl, der også plagede ham i Buffalo – den ”illegal use of hands”-kendelse, han søndag fik imod sig, holdt Panthers’ afgørende serie i gang, efter at Cam Newton var blevet nedlagt af et sack på tredje down. Og Matt Patricia er nødt til at finde et stærkere pass-rush blandt den – på papiret – middelmådige gruppe af ”front seven”-folk, som Patriots måske lidt for optimistisk troede kunne gøre en forskel i 2017.

LÆS: Sådan kommer Andreas Knappe tilbage i NFL

De smarte penge skal dog sættes på, at Patriots finder en løsning. Den første måned er sjældent et retvisende billede af holdets niveau – den er reelt en forlænget preseason, fordi NFL-hold ikke må træne så meget om sommeren som tidligere. Måske bliver det ikke en løsning, der gør forsvaret til et top 25-forsvar, men mindre kan også gøre det, når Brady er så fantastisk. Det eneste hold, der statistisk set har været værre i NFL-historien efter fire kampe end Patriots anno 2017, var faktisk 2011-udgaven af Patriots-forsvaret. Og det hold nåede stadig i Super Bowl, fordi forsvaret havde sine gode momenter, som sæsonen skred frem, og fordi Brady var Brady. Så Bill Belichick og Co. har været i denne situation før.

Allerede på torsdag venter Tampa Bay, og selvom flere NFL-eksperter nu er ude og konstatere, at det er skidt med kun fire dages forberedelse for et forsvar, der er så elendigt, kan man også vende den rundt og sige, at den korte forberedelse kan være en fordel. Torsdagskampe kan være tilfældige, fordi ingen af holdene rigtigt er oppe på dupperne – slet ikke i et opgør mellem to mandskaber, der kun mødes hvert fjerde år – og jeg vil ikke blive overrasket, hvis Patriots-forsvaret leverer sæsonens bedste præstation.

Lige nu kan det i hvert fald kun gå fremad for et forsvar, der har leveret én af de værste præstationer i den første måned af en sæson i NFL-historien.

3. Jo, Adam Gase: det er tid til at gå i panik…

Det er ikke tid til at gå i panik endnu, sagde Miami Dolphins’ head coach, Adam Gase, efter søndagens ydmygende 20-0-nederlag i London til New Orleans Saints.

Spørgsmålet er: hvornår skal Miami så gå i panik?

Virkeligheden er, at efter tre kampe i sæsonen (den første kamp mod Bucs blev udskudt på grund af “Irma”-orkanen) burde Dolphins have været sejrsløse. Kun et brændt 44 yard-field goal fra Chargers’ sydkoreanske rookie-kicker, Younghoe Koo, betød, at Miami slap fra San Diego i premieren med en sejr, og siden har Miami fået en lussing på 20-6 af undertippede New York Jets – og altså også lidt et ydmygende nederlag i London.

I de seneste to kampe har det ufarlige Miami-angreb kun nettet seks point. Mod Saints kastede Jay Cutler masser af bolde til receivere på krydsruter, comeback-ruter og screens og ramte i den forbindelse en modtager på 20 af 28 kast. Men alt for mange af de kast førte intet eksplosivt med sig – kun to catches nettede flere end 15 yards, og Cutler sluttede med beskedne 164 passing yards.

Den tilbagevendte veteran har kastet flere interceptions (tre) end touchdowns (to), men det hjælper heller ikke, at angrebets forventet største styrke, angrebslinjen, ikke beskytter ham. Ifølge Pro Football Focus pressede Saints’ ellers ikke stærke pass-rush Cutler på over halvdelen af alle kast, og i de situationer nettede han en rating af kun 43,1 point. Og løbeoffensiven snitter kun 3,2 yards pr. carry.

Det frustrerende for Miami er, at forsvaret faktisk spillede solidt i England. Det er flot at holde Drew Brees til 20 point. Men angrebet er måske NFLs dårligste netop nu – hvilket ikke siger så lidt med tanke på, hvordan Ravens’, 49ers’ og Browns’ angreb præsterer.

Efter sæsonens første kampe er Miamis angreb, der samlet har scoret 23 point, en overraskende stor akilleshæl, og det er svært at se, hvordan det skal blive meget bedre, når det har været så skidt i de seneste to kampe.

Og derfor er det i høj grad tid til at gå panik. For et par svage præstationer og medfølgende nederlag mere, og så er Dolphins’ sæson reelt forbi. Angrebet skal i gang – nu.

7 KORTERE KOMMENTARER:

4. Det føles som lang tid siden, at vi konkluderede, at Raiders-angrebet var meget mere komplet og brutalt med en bulldozende Marshawn Lynch på løb. Men det er kun tre uger siden. For i de seneste to kampe er Raiders’ ellers på papiret stærke angrebslinje blevet domineret, og søndag i nederlaget til Denver skaffede Raiders kun 24 yards langs jorden på 15 carries. I de seneste to kampe har Oakland dermed kun skaffet 2,0 yards pr. carry, og søndag var der ifølge ESPN ingen plads at løbe på for Lynch og Co. På syv af de 15 carries blev running backen ramt af en defensiv spiller enten eller bag line of scrimmage. Med Derek Carr skadet i ryggen (dog næppe alvorligt ifølge head coach Jack Del Rio) ser Raiders pludselig meget sårbare ud – den gode nyhed er dog, at den kommende modstander i The Coliseum, Ravens og Chargers, har endnu større problemer at slås med.

5. Hvornår begynder de amerikanske medier for alvor at spørge, om Cleveland Browns bør skille sig af med deres head coach? Hue Jackson har nu kun vundet én af 20 kampe som head coach hos Browns, og én uge efter at holdet blev ydmyget i Indianapolis, der i går blev banket i Seattle, fik Browns så søndag tæsk på hjemmebane mod sejrsløse Cincinnati. Browns tabte med 31-7, er nu ”0-4” for sæsonen, og hvis holdet også taber til Jets næste weekend, er det virkelig svært at se, hvorfor holdet bør holde fast i Jackson som en fremtidens mand. 2016 var et år, hvor truppen blev rippet for talent i genopbygningens navn, men en så elendig sæsonstart som denne kan Browns-ledelsen ikke sidde overhørig. For så svag er truppen ikke længere. Sædet bør brænde under Hue Jackson.

Hue Jackson har ingen grund til at være tilfreds. Holdet har kun vundet én kamp under hans ledelse. FOTO: Eric Drost, Wikimedia Commons

6. Forud for sæsonen fyrede New England Patriots den spiller, som holdet havde handlet sig til i foråret, defensive end Kony Ealy. Men nu kunne det historisk svage Patriots-forsvar sagtens have bruge Ealy, der – for at gøre ondt værre – har været virkelig god hos Jets. Søndag i Jets’ 23-20-overtidssejr over Jacksonville – den anden sejr på stribe – lavede Ealy en interception, men han forsvarede også helt imponerende fire kast, hvor han fik hænderne på bolden. Det var lige så mange forsvarede kast, som hele Jaguars-forsvaret nettede tilsammen, og Ealy blev samtidig ifølge Pro Football Focus noteret for tre quarterback hurries. Efter første kvartal af sæsonen rangerer Pro Football Focus den nye Jets-spiller som den 10. bedste edge rusher (på pass-rushes) i hele NFL. En sjælden Jets-sejr i rivaliseringen med mægtige Patriots. Men samtidig var det også en personlig sejr for Ealy. I den forgangne uge døde hans søster, og han trænede derfor først fredag. Efter søndagens kamp fik han derfor Jets’ ”game ball” fra head coach Todd Bowles.

LÆS: Sådan kommer Andreas Knappe tilbage i NFL

7. Hvilket stort tab for Minnesota vikings. Running back Dalvin Cook har revet sit ene korsbånd helt over, og dermed er sæsonen slut, og en lang genoptræning venter. Rookien var før skaden allerede én af NFLs mest dynamiske running backs, og han gav Vikings-angrebet en ekstra dimension og gjorde enheden meget komplet. Sam Bradford er fortsat ikke tilbage efter sin knæskade, og det er spørgsmålet, hvor fit han er, når han igen står bag center. Vikings-angrebet har været virkelig stærkt i denne sæson, men tabet af Cook kan meget vel være en “game changer” og sende dem agterud i en i forvejen stærk NFC North-division.

8. Los Angeles Rams er nu ét af de mest sjove hold at følge i NFL. Angrebet er spækket med interessante, unge navne – quarterback Jared Goff, der er som forvandlet, running back Todd Gurley, der spiller bedre end nogensinde, og rookie-receiver Cooper Kuup, som er mere end solid, og søndagens 35-30-sejr i Dallas er et bevis på, at det ”gamle” Rams under Jeff Fisher er fortid. Dengang var der alt for mange opgør, hvor forsvaret serverede angrebet gyldne chancer for at sætte point på tavlen, blot for at se offensiven kikse, da det gjaldt. Nu er det angrebet, der er NFLs mest scorende, som bærer forsvaret, og det gør vædderne til god underholdning. Og Goffs forvandling har en effekt, som ESPN Stats & Information noterede. Mod Cowboys mødte Todd Gurley på hele 16 af 23 carries kun seks eller færre forsvarsspillere i boksen, fordi Cowboys respekterede Goff. Resultatet var, at begge imponerede. Goff med to touchdowns og en rating af 98,7 point, Gurley med 215 total yards.

9. Pittsburgh Steelers er stadig en slumrende kæmpe, der har et endnu større potentiale, end holdet beviser, men søndag var en alt i alt rigtig god dag for Steelers. Holdet slog let rivalerne fra Baltimore med 26-9, og det var samtidig running back Le’Veon Bells sæsongennembrud. Bag en stærk angrebslinje løb han for 144 yards på hele 35 carries, og forsvaret har stadig ikke tilladt flere end 18 point i den regulære sæson (de tillod 23 point i overtidskampen mod Chicago). Hvis angrebet kan blive endnu skarpere – det gælder ikke mindst quarterback Ben Roethlisberger – bliver Pittsburgh meget, meget svære at slå.

Martavis Bryant og Steelers spillede søndag sæsonens hidtil mest komplette kamp. FOTO: Jeffrey Beall, Wikimiedia Commons

10. Mange bemærkede det natten til mandag på de sociale medier, og jeg er helt enig: Buffalo Bills’ head coach, Sean McDermott, er efter første kvartal af sæsonen en kraftig kandidat til titlen som årets cheftræner i NFL. Der var bestemt ikke mange, der regnede Bills for meget, efter at McDermott og general manager Brandon Beane, før sæsonen ryddede op i truppen og skilte sig af med blandt andre Sammy Watkins, Ronald Darby og Reggie Ragland. Og jeg havde heller ikke forventet, at et hold med en ny træner ville gøre det så godt i den første måned. Men Bills er nu ”3-1” og alene i toppen af AFC East, og selvom 23-17-sejren søndag i Atlanta ikke ligefrem var køn, kæmpede spillerne hårdt for sagen og slog på udebane de ubesejrede NFC-mestre. Og forsvaret – NFLs bedste, statistisk set, før kampen – har fortsat ikke tilladt flere end 17 point i et opgør. Imponerende taget i betragtning at forsvaret bygger på et helt nyt system og med et stort helt nyt secondary.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *