Blog: 10 kommentarer til NFL-kampene i week 5

En Dolphins-coach er taget i at sniffe hvidt pulver fra et bord, Texans-fans kan ikke få lov til at glæde sig, Carson Wentz er uhyggelig i afgørende situationer, og så har Ben Roetlisberger måske ramt muren og er færdig som en elite-quarterback i NFL. Læs her 10 kommentarer til søndagens kampe.

1. Har Ben Roethlisberger ramt muren?

Han sagde det selv efter kampen: Måske har jeg det ikke i mig mere.

Steelers’ quarterback Ben Roethlisberger var kortfattet, men befriende ærlig efter søndagens 30-9-nederlag hjemme mod Jacksonville, hvor ”Big Ben” leverede karrierens måske værste præstation og kastede fem interceptions – to af dem blev returneret for touchdowns – og derudover nøjedes han ofte med at sende kortere kast og ”checkdowns” afsted. Han lignede søndag en quarterback, der i en alder af 35 år, er i karrierens absolutte efterår. Dér, hvor vinteren lurer forude.

Og det store spørgsmål, som NFL-medierne vil forfølge denne uge, og som talrige ”talking heads” vil besvare, er, om NFL-stjernen er en færdig mand bag center?

For søndagens miserable forestilling fra Roethlisberger kom i kølvandet på en sæsonindledning, hvor han i bedste fald har været middelmådig. Hans varemærke, det dybe kast, var allerede inden kampen et stort issue. Forud for søndagens opgør havde Roethlisberger kun ramt plet på fire af 20 kast, for én interception og nul touchdowns med en passer rating af 34,2 point til følge på kast af 20 yards, og søndag var han igen helt ved siden af sig selv. Ingen skal tage kredit fra Jaguars’ forrygende kasteforsvar, men mods Jaguars beviste Roethlisberger, at der er noget helt galt med ham.
– Han spiller ikke godt, sagde head coach Mike Tomlin da også efter kampen.

På papiret har Ben Roethlisberger ellers NFLs hvis ikke mest potente angreb så i hvert fald ét af de allerbedste. Men efter fem kampe har han nettet en rating af kun 75,8 point – kun nummer 28 i NFL efter navne som Blake Bortles og Mike Glennon. Det er hans – statistisk set – værste indledning på sæsonen efter fem kampe i NFL-karrieren, der strækker sig tilbage til 2004.

Før sæsonen overvejede Roethlisberger at stoppe karrieren – hans hustru så gerne, at han gjorde det – men han forblev i NFL i endnu en sæson. Men som en NFL-kilde, som ESPN talte med natten til mandag, er de tanker om pension måske blevet i baghovedet, så Roethlisberger ikke er helt mentalt skarp eller fokuseret på football. Oven i købet sagde Roethlisberger i offseason, at CTE-lidelsen, som flere og flere afdøde NFL-spillere får konstateret, også har påvirket hans tanker.

Siden han kom ind i NFL har Roethlisberger været nedlagt af 514 sacks, men han er derudover blevet ramt tusindvis af gange på hits i splitsekundet før, han kaster bolden – og efter løb, hvor han selv tager bolden i favnen. Han har været skadet i skulderen, akillessenen, foden, anklen, flere fingre, knæene, og han har pådraget sig hjernerystelser. Og det er bare i tiden i NFL.

Han er 35 år, og det er svært ikke at tænke, at 13 sæsoner plus det løse i ligaen har slidt så meget på jernmanden, at skarpheden er forsvundet. Som det ofte er blevet fortalt af NFL-insiders kan en quarterback miste grebet, selvom armstyrken ikke synes svagere. For hvis ryggen gør ondt, eller anklerne hvis er tunge af års belastning, kan det påvirke præcisionen på kastene.

Det er umuligt at vide, hvad der er galt. Måske er det bare en dårlig start på sæsonen. Måske har han ramt muren, som Peyton Manning og Brett Favre også pludselig gjorde det.

Men noget er galt. For ”nummer 7” fra Pittsburgh Steelers ligner ikke sig selv på banen.

Har Ben Roetlisberger ramt muren? FOTO: Andy, Wikimedia Commons

2. Stakkels fans af Houston Texans…

Jeg har ondt af Houston Texans’ fans, der ganske enkelt ikke kan få lov til at glæde sig længe, før nye problemer opstår.

I årevis har Texans haft et stærkt forsvar, men manglet elite-quarterbacken, som hverken Brian Hoyer eller Brock Osweiler var. For tre uger siden brød rookie Deshaun Watson så ind på scenen og har siden lignet en ”Offensive Rookie of the Year”-kandidat efter flere forrygende præstationer.

Men bedst som Texans omsider har fundet en ”franchise quarterback”, bliver forsvaret ramt af nogle meget alvorlige skader.

I søndagens nederlag til Kansas City Chiefs brækkede megastjernen J.J. Watt sit venstre ben og på samme serie – kampens allerførste – rev linebacker Whitney Mercilus en muskel i brystkassen over. Mercilus er dømt ude for sæsonen, og Watt er ude på ubestemt tid – men formentligt også for resten af sæsonen. Og dét blot ét år efter, at Watt missede sæsonen med en skulderskade.

Tabene af de to svækker et forsvar, der i forvejen havde været overraskende ustabilt, og det lægger samtidig et markant større pres på Watson og angrebet. Texans, der ellers syntes på rette spor efter først et knebent nederlag i New England efterfulgt af en ydmygelse af Tennessee Titans i sidste weekend, er i bedste fald nu kun en slutspilskandidat (fordi AFC South er så svag). Men forud for søndagens kamp lignede Texans et hold, der med tiden kunne blive et top 3-hold i AFC. Sådan er det ikke længere.

Den gode nyhed er, at holdet i den kommende weekend møder sejrsløse Cleveland Browns – derefter har holdet en friuge, hvor det kan samle sig – og at Watson trods alt kastede hele fem touchdowns mod Chiefs.

Men betydningen af tabene af Watt og Mercilus kan ikke overvurderes nok. Desværre – for Texans’ fans.

3. Vicepræsidentens store PR-stunt

Den amerikanske vicepræsident Mike Pence rejste sig op og forlod Lucas Oil Stadium, da cirka 25 spillere fra San Francisco 49ers knælede under den amerikanske nationalmelodi før kampen mellem Colts og 49ers.

Pence var vred, kunne man siden forstå, og ville ikke overvære en kamp med spillere, der ikke respekterede flaget og nationalmelodien, og derfor forlod han stadion, inden kampen dårligt var kommet i gang. Og dét kun to uger efter, at hans chef, præsident Donald Trump, rasede over NFL og de spillere, der knæler under nationalmelodien, og som burde fyres.

Det er dog svært at se Mike Pences markante exit som andet end ét stort PR-stunt, der skal holde gryden i kog og sætte fokus på, at Trump-lejren er stærke modstandere af Colin Kaepernick, Malcolm Jenkins og alle de andre NFL-spillere, der det seneste år har protesteret. Denne sort-hvide opdeling af, at “enten står du op eller også respekterer du ikke USA” rammer Trumps vælgersgement på perfekt vis, og derfor har Trump alle mulige interesser i at fortsætte kampen mod NFL.

Og derfor var Pence forargelse efterfulgt af det kontante farvel så belejligt. Men også latterligt. Donald Trump tweetede søndag aften, at han havde bedt sin vicepræsident om at forlade stadion, hvis en spiller knælede. Men Pence og hans støtter vidste inden kampen, at 49ers, holdet, der indledte protesterne i sidste sæson, havde 25 spillere, der for én uge siden knælede under nationalmelodien. Sandsynligheden for, at en større gruppe af de spillere ville gentage protesten, var derfor massiv, og derfor er det til grin, at Pence blev overrasket over protesten.

Faktisk fik de journalister, der på vegne af deres kollegaer altid følger Pence rundt i verden, ifølge NBC forinden, pudsigt nok, besked om, at Pence “måske ville forlade kampen tidligt”. Derfor skulle journalisterne ikke forlade deres køretøjer – for Pence ville hurtigt være tilbage. Og der gik ikke mange minutter fra Pence sad i sin kortege på vej mod et hotel i Indianapolis – og til at hans folk havde udsendt en velskrevet pressemeddelelse med forklaringen på det hurtige farvel. Og PR-folkene udsendte også et billede af Pence, der står op med hånden på hjertet – under nationalmelodien.

Donald Trump har sagt, at det er helt forkert at bruge nationalmelodien til et politisk formål, som Colin Kaepernick og protestanterne gør det. Men søndag brugte Trump og Pence lige præcist “The Star Spangled Banner” i politisk øjemed.

Det burde kun have handlet om football og hyldesten til Peyton Manning i Indianapolis. I stedet satte en udspekuleret præsident og vicepræsident, der burde være blevet væk, fokus på dem selv.

Det skulle have været Peyton Mannings dag i Indianapolis, men vicepræsidenten stjal showet. FOTO: Mike Morbeck, Wikimedia Commons

7 KORTERE KOMMENTARER:

4. San Francisco 49ers har nu tabt de seneste fire kampe med en samlet margin af 11 point, og efter overtidsnederlaget til Indianapolis søndag har holdet også tabt to kampe i ekstra-perioden. Og 49ers er det blot andet hold i Super Bowl-æraen, der har tabt fire kampe i træk med tre point eller mindre. Men et nederlag er et nederlag, og uanset flere lovende takter er faktum stadig, at 49ers under Kyle Shanahan er sejrsløse som ét af kun tre hold i NFL – og 49ers stadig er ét af NFLs allerdårligste hold.

5. “The Legion of Boom” og resten af Seahawks-forsvaret lukkede munden på kritikerne og beviste søndag, at det stadig er en defensiv, man skal regne med. Seahawks holdt på udebane brandvarme Rams til bare 10 point, forcerede fem takeaways og holdt Todd Gurley til 34 yards. Det var “vintage Seahawks” – anført af en velspillende free safety og playmaker i Earl Thomas. Den præstation bragte Seahawks tilbage øverst i NFC West.

LÆS: Sådan kommer Andreas Knappe tilbage i NFL

6. Carson Wentz har været skarp i denne sæson – men har været fantastisk på tredje down. Forud for søndagens sejr over Cardinals havde den tårnhøje Eagles-quarterback ramt plet på 54 procent af alle kast på tredje og fjerde down – bedst i NFL – og søndag fandt han så en modtager på utrolige 11 af 12 kast for 225 yards og tre touchdowns på tredje down. Elite-quarterbacks bliver blandt andet bedømt ud for deres evne til at levere i vigtige situationer. Og lige nu er ingen skarpere end Wentz på tredje down, og det er én af forklaringerne, at Eagles (4-1) er alene i toppen af NFC East med tre sejre på stribe. Mod Arizona kastede han samlet fire touchdowns og nettede en rating af 128 point.

7. Cam Newtons training camp er slut. Sådan forklarede Carolina Panthers’ head coach Ron Rivera efter søndagens sejr over Detroit Lions quarterbackens seneste succes. Mod Lions ramte Newton plet på hele 25 af 33 kast for 355 yards og tre touchdowns – og dét én uge efter, at han også imponerede i den overraskende udebanesejr i New England. Newton missede training camp oven på en skulderoperation, og ifølge Rivera er det forklaringen på, at han fik en sløv indledning på sæsonen – dét var reelt hans optaktsperiode til sæsonen. Nu er han skarp og leverede søndag på et niveau, der bragte mindelser om MVP-sæsonen i 2015. Lige nu er Carolina ét af NFLs mest hotte hold.

Cam Newton imponerede igen. FOTO: Keith Allison, Wikimedia Commons

8. Kansas City Chiefs er NFLs sidste ubesejrede hold, og Chiefs har en stor dybde i truppen. Alligevel må antallet af skader, der har ramt holdet, så småt begynde at bekymre. Søndag sprang wide receiver Chris Conley akillessenen og er dermed ude for sæsonen, linebacker Justin Houston udgik med en lårskade, og tight end Travis Kelce og safety Steven Terrell pådrog sig begge en hjernerystelse. Bortset fra Conleys skade er skaderne næppe sæson-ædelæggende, men i forvejen spillede Chiefs uden tre skadede starters, offensive linemen Mitch Morse og Laurent Duvernay-Tardif og linebacker Dee Ford. Sagt med andre ord: der er rigtigt mange spillere på skadeslisten efter kun fem kampe hos et hold, der i forvejen har set running back Spencer Ware, cornerback Steve Nelson og ikke mindst safety Eric Berry ryge på injured reserve-listen med alvorlige skader.

9. Som om Miami Dolphins ikke har nok at problemer at slås med, så kom der lige endnu ét. Efter den alt andet end overbevisende 16-10-sejr over Tennessee Titans dukkede en foruroligende video frem med offensive line coach Chris Foerster, der sniffer noget hvidt pulver. På videoen siger Foerster, at han savner en person, som han kalder “baby”, som han taler til, og at han gør “det her”, før han går til møde hvorefter, han sniffer det hvide pulver fra et bord med en dollar-seddel. Det er uvist, hvornår videoen er optaget, men en kilde fortæller til avisen The Miami Herald, at Dolphins’ anlæg har sådanne borde i lokalerne, som Foerster sniffer pulveret fra. Mandag vil Dolphins beslutte om – og givet hvilke konsekvenser, som den 56 sekunder-lange video skal have for Foerster, der er kendt som én af de bedste offensive line coaches i NFL. Det er dog svært at se, at Miami ikke som minimum sender ham på orlov – men en fyreseddel er måske mest sandsynlig. I så vil assistenten Chris Kuper, der har spillet for Denver Broncos, tage over.

10. Aaron Rodgers er uhyggelig, når han er bedst. Søndag førte Packers-stjernen endnu engang sit hold frem til en comeback-sejr i Dallas, da han med ét minut og 13 sekunder anførte en angrebsserie, der resulterede i et touchdown til Davante Adams med 16 sekunder igen. Packers var en overgang bagud med 21-6, men gæsterne scorede 20 point i 4. quarter og vandt igen-igen-igen. I de seneste tre kampe i Dallas mellem Cowboys og Packers har Packers vundet med cifrene 37-36, 34-31 og – søndag – 35-31.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *