Black Monday: 12 træner-kandidater, du bør kende

“Black Monday” er tæt på, og historikken viser, at op mod otte NFL-hold i de kommende uger skal ud og jagte en ny head coach. Du får her navnene på 12 af de allerstørste kandidater – plus det løse – blandt rækken af NFLs talentfulde og erfarne trænernavne, der realistisk set er i spil til et job. 

Tom Coughlin, eks-HC, New York Giants
Coughlin var i onsdags den første kandidat, der blev kaldt til en jobsamtale, da Jacksonville Jaguars interviewede den nu 70-årige træner. Coughlin vandt to Super Bowls med Giants og var før det den allerførste head coach hos netop Jaguars, der kom til verden i 1995. Siden førte han holdet frem til en AFC-finale i år 2. Han er kendt som en old school-træner, der kræver disciplin af sit hold, men som samtidig er velanset blandt spillerne. I de sidste fire år hos “The G-Men” efter Super Bowl-sejren i januar 2012 var Coughlin og Giants dog ikke i slutspillet, og hvis Coughlin stadig træner ved indgangen til 2018-sæsonen, vil han i en alder af 72 år være historiens ældste træner (sammen med Marv Levy og George Halas). Derfor er han næppe den rette mand til et genopbygningsprojekt a’ la 49ers.

Josh McDaniels, OC, New England Patriots
Gennem mindst tre år har McDaniels været et “hot” trænernavn, men folk tæt på ham fortæller, at han hellere bliver i New England som en succesrig offensiv koordinator frem for at takke ja til et ikke-ideelt job. Han er stadig kun 40 år og har allerede en periode som head coach hos Denver Broncos (2009-2010) på cv’et. Dengang var han 33 år, men opholdet varede kun to sæsoner og sluttede med et brag og masser af kontroverser, der angiveligt ikke mindst skyldtes McDaniels (dengang) egocentrerede, arrogante stil. Den daværende Broncos-punter Mitch Berger har sagt, at han aldrig har haft en træner, som spillerne så lidt ønskede at spille for. McDaniels, der ifølge nogle kilder forsøgte at være en “mini-Belichck” i Denver, har med egne ord lært meget af fiaskoen i Denver – ikke mindst at han skal være bedre til at lytte – og nu er han klar til endnu et head coach-job. Og oven på successen i New England vil flere hold uden tvivl være klar til at give ham en ny chance.

Anthony Lynn, OC, Buffalo Bills
De nuværende offensive koordinator og midlertidige head coach i Buffalo er ifølge The Buffalo News favorit til at blive formfremmet til jobbet som permanent head coach hos bøflerne, der har fyret Rex Ryan. Lynn har generelt haft stor succes med et løbebaseret angreb i Buffalo i 2016, siden han først i 2016-sæsonen erstattede fyrede Greg Roman. Han kommer fra Rex Ryan-stamtræet og har en fortid som running backs coach hos New York Jets under Ryan og før det hos tre andre hold, men har også selv løbet med bolden i NFL. Fra 1993 til 1999 var han running back hos Denver Broncos og San Francisco 49ers. Han betegnes som en “players coach”, der samtidig har erfaring fra special teams som både spiller og træner. Det er kun et plus. Ifølge NFL Network tilbyder Lynn en pakke, hvor den fyrede Jaguars-cheftræner Gus Bradley følger med – formentlig som defensiv koordinator.

LÆS: Blog: Matt Ryan er NFLs MVP

Jim Schwartz, DC, Philadelphia Eagles
Schwartz er en disciplineret træner, der beviseligt har store evner som defensiv træner – han har i 2016 gjort Eagles’ forsvar til ét af NFLs bedre, og i 2014 leverede han som koordinator de store defensive resultater med Buffalo Bills’ forsvar, som Rex Ryan ikke siden kunne leve op til. Han har samtidig en fortid som head coach i Detroit, hvilket bestemt er en fordel i et NFL, hvor erfaring fra andre cheftrænerjob ifølge flere kilder er et plus. Lions vandt under Schwartz kun 29 af 70 kampe og var kun én gang i fem sæsoner i slutspillet. Omvendt er slutspilsdeltagelser ikke ligefrem hverdagskost i Detroit. Og det ændrer i hvert fald ikke ved, at hans efterfølgende arbejde som defensiv chef hos først Buffalo Bills og siden Eagles er blevet noteret.

Kyle Shanahan, OC, Atlanta Falcons
Få koordinatorer har siden årtusindeskiftet været så succesrige som Kyle Shanahan, der har skabt stærke resultater hos både Washington, Cleveland og senest Atlanta, der i år har ét af NFL-historiens mest effektive angreb. Kun ét angreb har siden år 2000 scoret på procentvis flere angrebsserier end Falcons, og quarterback Matt Ryan er midt i en MVP-kaliber sæson. Derfor er Shanahan et varmt navn, og Adam Gases succes i Miami vil kun forstærke Shanahans kandidatur yderligere. Sidste år var Gase det varme koordinator-navn, der fik øjeblikkelig succes i år 1 som head coach. Kyle Shanahan er kun 37 år, men Mike Shanahans søn har været assistenttræner i NFL siden han var 25 år. Han er energisk, innovativ og har, siden han var barn, set, hvordan man med succes kører en NFL-organisation.

Teryl Austin, DC, Detroit Lions
Hvert eneste år er Austin blandt kandidaterne til flere cheftrænerjob, og 2017 vil ikke være nogen undtagelse. Som defensiv boss i “The Motown City” har Austin generelt skabt store resultater, og især hans arbejde i 2016, hvor Lions på papiret har haft en mindre god samling defensive talenter at arbejde med, har vagt opsigt. Som sort træner har Austin unægtelig (det erkender han selv) været til flere pseudo-samtaler for, at et hold kunne leve op til “Rooney”-reglen, men næsten en fjerdedel af alle NFL-hold (Falcons, Titans, Giants, Browns, Bills, 49ers og Bears) har allerede set ham an til en jobsamtale. I de kommende uger kan flere hold meget vel også bringe ham ind til et møde.

Sean McDermott, DC, Carolina Panthers
Der er dem, der mener, at McDermott ville have fået et head coach-job allerede i 2016, hvis Carolina Panthers ikke var nået hele vejen til Super Bowl. Men fordi de trænerløse hold i så fald måtte vente helt til februar med at signe ham (efter at Panthers’ sæson var slut), gik de andre veje. To hold, Buccaneers og Browns, interviewede dog begge McDermott sidste januar, og de samtaler kom på baggrund af en 2015-sæson, hvor Carolinas forsvar var skræmmende godt. Helt så godt har det ikke været i 2016, men det ændrer ikke ved, at koordinatoren er en stærk kandidat. Tiden kan nu være inde til, at han bliver forfremmet til chef for et NFL-hold.

Mike Smith, DC, Tampa Bay Buccaneers
Smith har i 2016 skabt et slagkraftigt forsvar ud af Buccaneers’ defensiv, og det har igen bragt ham i spil et trænerjob. Som tidligere head coach hos Atlanta Falcons har Smith masser af erfaring – og hans arbejde i Atlanta fra 2008 til 2014 er kun et plus på hans cv. Han genskabte Falcons-mandskabet, var få spil fra at bringe holdet i Super Bowl i 2013, blev flere gange kåret til årets træner i NFL og blev den head coach gennem tiderne, der på tredjekortest tid vandt 50 kampe. Det sluttede skidt i 2013 og 2014 med sammenlagt kun ti sejre, men Falcons’ problemer året efter i 2015 beviste, at problemerne handlede om mere end bare skidt coaching. Mike Smith er klar til et ny udfordring som head coach og kan få det i 2017.

Todd Haley, OC, Pittsburgh Steelers
Det sluttede grimt og beskidt i Kansas City, da Haley i 2011 blev fyret som head coach efter to en halv sæson hos holdet. En usædvanlig bizar og voldsom kontrovers med general manager Scott Pioli resulterede i læk til pressen om, at Haley mistænkte Pioli for at aflytte Haleys samtaler på dennes kontor, og at Piolis arrogante, paranoide og alt for magtfulde ledelsestil smadrede organisationen. Balladen i Kansas City gjorde i et par år Haley til en “giftig” træner at røre ved, men nu er han igen i søgelyset på positiv vis. Som angrebschef for Ben Roethlisberger i Pittsburgh har Todd Haley haft stor succes, han har dygtig udviklet offensive “skill players”. og han har fået et virkelig produktiv, tæt forhold til “Big Ben”, efter at sidstnævnte indledningsvis var skuffet over at have mistet Bruce Arians til Indianapolis.

Sean McVay, OC, Washington Redskins
Han er kun 30 år, men er måske det allermest hotte, helt unge trænernavn netop nu. Det betyder ikke, at McVay allerede i 2017 får chancen som head coach – der kan gå et par år endnu – men det vil være overraskende, hvis han ikke bliver kaldt til mindst én samtale. Han er ganske enkelt et kæmpe trænertalent, der allerede som 22-årig blev assisterende wide receivers coach i Tampa Bay under Jon Gruden. I de seneste to sæsoner har McVay haft enorm succes i Washington, og hans innovative arbejde med Kirk Cousins og resten af angrebet har vakt kæmpe opsigt og respekt. McVays bedstefar, John McVay, var director of football operations hos San Francisco og vandt fem Super Bowls som anfører af holdets front office, og som barn greb Sean McVay bolde på træningsbanen fra Steve Young og Jerry Rice. Siden tog Jon Gruden ham under sine vinger, og McVay sad med ved de berømte “Fired Football Coaches Association”-møder, som Gruden afholder i sit hjem for en række fyrede NFL-trænere, der sammen udvikler NFL-spil, holder sig opdaterede på trends i spillet og bliver hørt i lektien foran tavlen. Nu er det så Grudens bror, Jay, der har McVay i sin fold, men den 30-årige træner har for længst bevist, at han er klar til at stå på egne ben. Er han endnu for ung? Formentlig. Men fremtiden er lys for koordinatoren.

Dave Toub, ST coach, Kansas City Chiefs
54-årige Toub har flere gange før været kandidat til et head coach-job, og i 2017 bør han igen komme i betragtning. En tidligere kollega har over for CBS skamrost hans evner som coach og kaldt ham en kombination af “Jim Harbaugh og John Madden” – store ord – men flere kilder i NFL har i de senere år erklæret, at Toub bør få et cheftrænerjob. Eller som en anden tidligere kollega har sagt til CBS: “Hvis Dave Toub ikke kan få et job, forstår jeg ingenting”. Baltimore Ravens’ head coach John Harbaugh var i ni sæsoner special teams coach, før han fik cheftrænerjobbet i Baltimore, men ligesom Harbaugh har Toub også erfaring fra forsvaret (han var assisterende defensive line coach i Philadelphia), og som koordinator af special teams har han skullet arbejde tæt sammen med mange forskellige spillere. Derfor har han erfaring med at håndtere mange, forskellige personlige på daglig basis.

David Shaw, HC, Stanford University
Blandt de allerstørste college-træner-navne (Nick Saban og Jim Harbaugh medregnet) er Shaw det navn, der umiddelbart har den største sandsynlighed for at takke ja til et job i NFL. Faktisk er det ret usandsynligt, at Harbaugh eller Saban vender tilbage til ligaen i 2017. Men meget tyder dog også på, at Shaw bliver, hvor han er, selvom han igen i år vil få interesse fra flere sider, som det har været tilfældet i en årrække. Det er dog et interessant år at bringe Stanford-træneren i spil. To hold tæt på hjemmet i Palo Alto, Californien kan potentielt søge en ny head coach – nemlig 49ers, hvis holdet indsætter en ny sportslig ledelse, der fyrer Chip Kelly, og Rams, der allerede er på jagt en ny boss. Samtidig er Chargers også et hold, der kan søge en ny træner, hvis Mike McCoy, som det ventes, bliver fyret. David Shaw blev født i San Diego, har trænet Chargers og vil næppe have noget imod, hvis holdet flytter til Los Angeles, så han skal træne et L.A.-ledet mandskab (som det er tilfældet med Rams). Shaw har vundet to Rose Bowl-titler og tre Pac-12 Coach of the Year-trofæer, siden han i 2011 tog over hos Stanford i stedet for Jim Harbaugh. Med den succes, som Harbaugh havde hos 49ers, og Pete Carroll har hos Seahawks, vil flere NFL-hold næppe tøve med at hyre en ny, succesrig college-træner.

ANDRE KANDIDATER:
Matt Patricia, DC, New England Patriots; Scott Linehan, OC, Dallas Cowboys; Jim Bob Cooter, OC, Detroit Lions; Vance Joseph, DC, Miami Dolphins; Mike Shula, OC, Carolina Panthers; Harold Goodwin, OC, Arizona Cardinals; Darrell Bevell, OC, Seattle Seahawks; George Edwards, DC, Minnesota Vikings; Raheem Morris, WR coach, Atlanta Falcons; Terry Robiskie, OC, Tennessee Titans; Rob Chudzinski, OC, Indianapolis Colts; Doug Marrone, midl. HC, Jacksonville Jaguars; Paul Guenther, DC, Cincinnati Bengals; Bill Musgrave, OC, Oakland Raiders; Mike Munchak, OL coach, Pittsburgh Steelers; Russ Grimm, OL coach, Tennessee Titans; Mike Vrabel, LB coach, Houston Texans.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *