Analyse: Hvem er i spil til de seks NFL-trænerjob?

Hvem jagter de seks NFL-hold, der står uden en head coach? Læs her en analyse af holdene og jagten på træneren spækket med de seneste rygter og udmeldinger – om hvert af de seks hold.

Denver Broncos
General manager John Elway bekræfter, at holdet vil kalde Atlanta Falcons’ offensive koordinator Kyle Shanahan ind til en samtale, hvilket er et interessant navn med Broncos-øjne. Hans far, Mike, var i 14 sæsoner head coach hos Broncos og vandt to Super Bowls i slut-halvfemserne med netop Elway som sin quarterback. Ifølge NFL Networks Ian Rapoport skal Shanahan i weekenden i Atlanta tale med fire hold, der alle er interesserede i ham, men derefter kan de fire hold ikke tale mere med ham – eller ansætte ham – før Falcons’ sæson er slut. Og det er potentielt først til februar efter en eventuel Super Bowl. Samme situation stod Falcons i for to år siden, da holdet ønskede Seattle Seahawks’ defensive koordinator, Dan Quinn, men først kunne hyre ham efter Super Bowl. Derfor kan en ansættelse af Kyle Shanahan kræve tålmodighed og is i maven.

En anden mulighed er Miami Dolphins’ defensive koordinator Vance Joseph, som Broncos ville have ansat for to år siden, hvis holdet ikke havde hyret Gary Kubiak. Han er dybt respekteret, men har kun én sæson som koordinator på bagen.

Uanset hvad er Broncos-jobbet ekstremt attraktivt, fordi organisationen er én af NFLs bedste, og fordi forsvaret anført af Von Miller er ét af ligaens stærkeste samtidig med, at offensiven har en talentfuld (om end upoleret) quarterback i Paxton Lynch og et par dygtige wide receivers. Glem ikke at Broncos ikke fyrede Kubiak, han stoppede på grund af helbredsproblemer, selvom Elway forsøgte at overtale ham til at blive.

Derfor må man formode, at Broncos næsten kan få enhver kandidat, som holdet ønsker.

San Francisco 49ers
49ers jagter både en ny head coach og en general manager, og ejer Jed York sagde mandag på et pressemøde, at det er alfa omega, at 49ers finder den rette duo, der kan arbejde sammen og er på linje med hinanden. Han antydede dermed kraftigt, at det var uenigheder mellem den fyrede head coach Chip Kelly og general manager Trent Baalke, der førte til deres fald. Og York sagde, at netop vigtigheden af forholdet mellem træneren og den sportslige chef er den største lære, han har taget med sig fra søndagens fyringer af de to mænd. Og han vil ikke lægge sig fast på, om træneren skal ansættes før general manageren og dermed have mere magt over beslutningerne (som i Seattle) eller omvendt (som det er mest normalt). Det afhænger af, hvem 49ers kan få.

York og løjtnanten Paraag Marathe står i spidsen for jagten på en ny duo, men York vil gøre flittig brug af flere rådgivere – herunder Bill Parcells og sin onkel Eddie DeBartolo. 49ers skal i weekenden interviewe Patriots’ offensive koordinator Josh McDaniels i New England og har også bedt om lov til at interviewe Bill Belichicks højre hånd, Nick Caserio. Umiddelbart er det derfor oplagt, at 49ers forsøger at bringe de to til The Bay Area, fordi de har samme syn på football. De har endda kendt hinanden siden John Carroll College, hvor de var holdkammerater på football-holdet.

LÆS: HEAD COACH/GM TRACKER: Hvem skal til samtale hvor?

De vil være et scoop at signe de to – de har begge i årevis afvist en række tilbud om samtaler – men indtil videre er det uvist, om Caserio overhovedet vil til samtale, og mens McDaniels altså skal til et interview hos 49ers på lørdag, skal han også mødes med Rams og Jaguars. Så sandsynligheden for, at 49ers får fingrene i begge er formentligt ikke store. Men tilbage i 2011 var holdet faktisk parat til at hyre McDaniels (der var interesseret), hvis de ikke havde ansat Jim Harbaugh.

49ers skal også interviewe Kyle Shanahan og Bills’ midlertidige head coach Anthony Lynn, men sidstnævnte er storfavorit til at afløse Rex Ryan hos Bills, og førstnævnte skal til tre andre samtaler. Det kan sende 49ers i armene på andre kandidater som Seahawks’ offensive line coach Tom Cable, Jaguars’ midlertidige head coach Doug Marrone eller Vance Joseph, som 49ers også meldes interesseret i.

Det vakte opsigt, da 49ers natten til tirsdag – til jobbet som general manager – fik et ja til at interviewe Packers’ 34-årige director of football operations, Eliot Wolf, der er søn af den legendariske Packers-general manager, Hall of Famer Ron Wolf. 34-årige Wolf regnes for at være et kæmpe general manager-talent, det samme gør kollegaen Brian Gutekunst, der er Packers’ director of player personnel, og som 49ers også har fået lov til at kalde til samtale. I 2015 blev begge nægtet af Packers at tale med andre hold (Lions ønskede Wolf, Eagles ønskede Gutekunst), fordi general manager Ted Thompson ikke ville af med de to talentfulde ledere.

Men nu har han altså givet efter og tilladt 49ers interviews. Kan Jed York lande én af de to, må det regnes for at være en sejr efter de seneste dages massive kritik af 49ers-bossen, og mens head coach-jobbet synes mindre attraktivt, er general manager-jobbet ifølge flere kilder attraktivt på grund af 49ers’ historie, Jed Yorks vilje til at bruge mange ressourcer på at vinde – og holdets stærke salary cap-situation, hvor en ny fodboldchef kan bygge et hold op fra bunden.

Buffalo Bills
Bills’ general manager Doug Whaley blev til grin mandag aften, da han på et bizart pressemøde påstod, at han hverken vidste, at Rex Ryan skulle fyres – eller hvorfor Ryan fik sparket – og samtidig påstod han, at det var den fyrede Ryan, der selv besluttede, at Anthony Lynn skulle være hans midlertidige afløser. Med andre ord: den fyrede træner havde magten til at finde sin egen afløser!

Umiddelbart lyder det som en stor nødløgn, men i det mindste må man håbe, at Whaley bare ikke har ret meget magt under ejerparret Terry og Kim Pegulas lederskab. Men i så fald er Bills’ front office et kaos – og The Bleacher Report’s Jason Cole tweetede da også mandag aften, at syv NFL-kilder, han havde talt med, vurderede, at Bills-jobbet er det mindst attraktive af de seks ledige job.  

Og derfor er det måske meget godt, at Lynn, der altså allerede er i organisationen, og som i store dele af 2016-sæsonen var offensiv koordinator, er kæmpefavoritten til at tage jobbet. Han er angiveligt parat til at gøre Cardale Jones til holdets fremtidige quarterback-starter, sådan som Bills’ front office ønsker det, og han er med på at forsøge at skabe flere eksplosive kastespil involverende wide receiver Sammy Watkins, som Whaley i 2014 handlede op i draften for at vælge. Bills vil samtidig forsøge at gøre den fyrede Jaguars-træner, Gus Bradley, til holdets defensive koordinator. Han og Lynn er en mulig pakkeløsning, selvom Bradley dog vil holde alle muligheder åbne.

Bills har dog også gjort deres hjemmearbejde omkring Seahawks’ defensive koordinator Kris Richard, Eagles’ offensive koordinator Frank Reich (der som Bills-quarterback stod bag ”The Comeback” i 1993) og Lions’ defensive koordinator Teryl Austin (som Whaley har et godt forhold til) – og så skal Cardinals’ ombejlede offensive koordinator Harold Goodwin, Kyle Shanahan og Panthers’ defensive koordinator Sean McDermott også til interviews, ligesom Bills ønsker at se Vance Joseph an.

Men tag ikke fejl: ud fra alt, hvad vi ved, er Anthony Lynn forrest i feltet. En kilde hos Bills sagde således i weekenden til CBS, at ”det bliver Anthony Lynn”.

San Diego Chargers
”The Bolts” står i en mildest talt speciel situation, for holdet skal finde en ny head coach samtidig med, at Chargers i løbet af to uger ventes at bede om lov til at flytte til Los Angeles. Det skifte kan både begejstre nogle kandidater, der gerne vil træne et hold i storbyen L.A., men usikkerheden omkring fremtiden (24 af 32 ejere skal senere stemme for en flytning) kan også skubbe nogle kandidater væk. Men rent sportsligt er Chargers et attraktivt job. Philip Rivers har stadig flere gode år tilbage, og Chargers er klart det hold af de seks mandskaber, som står uden en head coach, der har den bedste ”passer”. Running back Melvin Gordon og wide receiver Keenan Allen er to topnavne på hver deres position, og i forsvaret – med Joey Bosa i spidsen – har Chargers masser af talenter.

Derfor mener mange i NFL-verdenen, at Chargers er tæt på for alvor at slå igennem, og selvom den fyrede head coach Mike McCoy i 2016 ledede et stærkt skadesplaget mandskab, er meldingen fra San Diego, at man internt hos Chargers føler, at han stadig ikke fik nok ud af truppen.

Foreløbigt er kun to navne nævnt i forbindelse med Chargers. Nemlig Patriots’ defensive koordinator Matt Patricia og så Vance Joseph. Holdet har bedt om lov til at interviewe de to. Joseph er på flere holds radar (han kan meget vel havne i Denver), mens Patricia sidste år var til samtale i Cleveland. Han har fået stor ros for sit arbejde med Patriots’ forsvar, men især to spørgsmålstegn klæber sig til ham: Hvor meget af forsvarets succes skyldes reelt Bill Belichick? Og kan Patricia – kendt for at stå på sidelinjen med kasketten omvendt på hovedet – klare springet fra nørdet play-caller til boss for et helt fodboldhold? Det kan en samtale med Chargers’ ledelse afgøre.

Spanos-familien i form af Dean og John Spanos, general manager Tom Telesco og salary cap-analytikeren Ed McGuire står i spidsen for trænerjagten, og Telesco siger, at de søger en træner, der er en ”lærer, kommunikator og en motivator”. Modsat i 2013, hvor Mike McCoy blev ansat, og hvor Ron Wolf var en konsulent, vil Chargers ikke have hjælp til processen udefra.

Los Angeles Rams
Rams har fået et forspring i jagten på en ny træner, fordi Jeff Fisher blev fyret midt i december, og dermed har Rams-ledelsen langt hurtigere kunne sætte kræfter af til at researche på kandidater.

Allerede nu er mindst 10 navne da også nævnt i forbindelse med ”vædderne” – det største navn ingen ringere end New Orleans Saints’ generelt succesrige head coach, Sean Payton, som Rams ifølge The New Orleans Times-Picayune har spurgt Saints om lov til at interviewe. Ifølge kilder, som NFL Network har talt med, er der ”interesse fra begge sider”, og derfor kan det i sidste ende være op til Saints’ general manager Mickey Loomis, om han er parat til at skille sig af med træneren. Et argument for at gøre det, er, at Payton stadig har hele fire år og 40 millioner dollars i løn til gode efter tre, skuffende 7-9-sæsoner på stribe. Og hvem ønsker at beholde en mand, der måske hellere vil et andet sted hen? Oven i købet kan Saints få draft picks og kontante penge i kompensation for cheftræneren. Da Jon Gruden i 2002 blev handlet fra Oakland til Tampa Bay, fik Raiders to førsterundevalg og to andenrundevalg i draften samt otte millioner dollars i bytte for ham. Payton vil dog næppe være så meget værd.

LÆS: Black Monday: 12 træner-kandidater, du bør kende

Payton afviste dog selv mandag historien og siger, at han vil blive i New Orleans, men det ville naturligvis have sensationelt, hvis han åbenlyst havde erkendt, at han havde interesse. Så man ikke tro på alt, hvad man hører i den situation. Hverken historien om, at han er på vej til Los Angeles, eller hans udmelding om, at han bliver.

Udover den påståede flirt med Sean Payton har Rams blandt andre også lavet aftaler om jobsamtaler med Josh McDaniels og Kyle Shanahan, der må regnes for at være to af de største kandidater på markedet, ligesom det også er værd at bemærke, at Redskins’ vidunderdreng, den kun 30-årige offensive koordinator Sean McVay, også er blevet kaldt til et interview.

På grund af hjembyen Los Angeles og i kraft en potentiel ung, talentfuld gruppe af spillere (Jared Goff, Todd Gurley og Aaron Donald) er Rams-jobbet absolut attraktivt, men det er interessant, at holdet beholdt den udskældte general manager Les Snead. Han bliver tidligst fyret, når en ny head coach er fundet, men kan altså også blive hos holdet, hvis ledelsen vurderer, at det er det bedste. Den halve løsning kan skræmme nogle kandidater, der ikke vil arbejde sammen med Snead.

Jacksonville Jaguars
Sammen med Denver-jobbet er jobbet hos Jacksonville Jaguars formentligt det mest attraktive.

Ejer Shad Khan udviste en usædvanlig stor tålmodighed med Gus Bradley, der kunne være røget ud allerede i januar sidste år, og Khan er villig til at bruge mange penge og ressourcer på at skabe et mesterskabskaliber-hold. Og så er det naturligvis et plus at kunne bosætte sig i Floridas varme sammen med familien. Omvendt er Jaguars’ flirten med London et minus – holdet spiller hvert år i England og kan potentielt blive det første NFL-mandskab, der permanent bor i Europa.

Men her og nu er fem forskellige kandidater i spil. Den første, Tom Coughlin, har allerede været til samtale. Den 70-årige træner, der var holdets første head coach, blev interviewet i onsdags, men synes ikke at være en favorit. Alderen er et væsentligt issue.

Til gengæld har Jaguars både interviewaftaler på plads med Josh McDaniels, Kyle Shanahan og Mike Smith. Jaguars’ general manager Dave Caldwell fortalte mandag spillerne, at han skal stå for jagten på træneren, og han var holdkammerat i college hos John Carroll University med McDaniels (og altså førnævnte Nick Caserio). Det gør McDaniels til et interessant navn, og han kan være tillokket af Jaguars’ unge, talentfulde trup, som Bradley fik alt for lidt ud af – herunder flere, stærke offensive brikker og et top 5-valg i draften. Mike Smith, der var head coach i Atlanta, mens Caldwell var i holdets front office, er også interessant i den sammenhæng, og Kyle Shanahan (til samtale i weekenden i Atlanta) er et brandvarmt navn.

Ligesom flere andre hold vil Jaguars også interviewe Cardinals’ offensive koordinator Harold Goodwin, og så er der også holdets midlertidige head coach efter Bradleys fyring, Doug Marrone, der tidligere var cheftræner i Buffalo, og som også er en kandidat.

Jaguars er ét af de hold i NFL, der gør allermest brug af analytics – Shahid Khans søn Tony er en respekteret leder af holdets analytics-afdeling – og derfor skal en ny head coach acceptere en ”Moneyball”-tilgang. Det kan være et issue for nogle kandidater, der ikke tror på, at nørdede statistikker og detaljerede data kan føre til sejre på banen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *