2016 NFL Draft Preview: Tight ends

Tight end-positionen har i disse år fået en nærmest historisk stor betydning.

Man kan argumentere for, at NFLs bedste angrebsspiller, der ikke er en quarterback, er en tight end i form af New England Patriots’ Rob Gronkowski. I sidste offseason blev en tight end (Jimmy Graham) handlet for både et førsterundevalg i draften og en Pro Bowl-spiller. Og NFC-mestrenes bedste receiver gennem sæsonen var også en tight end (Greg Olsen).

Samtidig greb ni forskellige tight ends i den forgangne sæson mindst 70 bolde – det er aldrig sket før – og det forstærker bare fortællingen om, at de forrygende atleter udvendigt for angrebslinjen er i fokus som aldrig før.

Desværre for NFL-holdene har college football i de senere år ikke produceret mange stærke tight ends. Sidste år var tredje gang på fem år, at der ikke blev valgt en tight end i 1. runde af draften, og i de seneste fem år er der kun blevet valgt samlet to tight ends i top 32.

LÆS: 2016 NFL Draft Rankings – Tight ends

2015 kan blive året, hvor endnu en tight end lander på førstedagen, men det er langt fra sikkert, for heller ikke denne tight end-årgang ser specielt lovende ud. Faktisk er positionen én af de svageste positioner i 2016-draften.

Bedste mand er ifølge mange eksperter Arkansas’ Hunter Henry (6’5, 252).

Henry er først og fremmest et godt våben i kasteangrebet – en tight ends vigtigste funktion i NFL anno 2016 – og generelt mener flere draft-eksperter, at han er klar til livet i NFL.
– Henry kunne træde til i morgen og overtage en starterrolle, mener NFL.com’s Lance Zierlein.

Hos The Razorbacks greb han i 2015 i alt 51 bolde for 739 yards og tre touchdowns – uden at tabe én bold, han burde have grebet – og han vandt “The John Mackey Award” som nationens bedste tight end. Han stod typisk i “the slot” og blev ikke bedst om at blokere meget, men han er faktisk en god “run blocker”, mener flere iagttagere, for han kan i mange situationer skubbe forsvarsspillere ud af kurs. Han skal dog ideelt set være en endnu mere effektiv “in-line blocker”.

Han er samtidig en smidig atlet, der især er dygtig i de helt små områder, og som både kan skabe problemer for nogle linebackers og safeties med sin hurtighed, men som samtidig er for stærk til cornerbacks. Han greb i 2015 i alt seks bolde, der strøg mindst 20 yards i luften, for 231 yards. Og så har han gode, sikre hænder – de bedste i draften for en tight end – og han kan vinde kampe om bolde i tæt trafik.
– Han læser opdækningen godt og har en evne til at finde de bløde punkter i zoneforsvar, mener ESPNs Todd McShay.

Hunter Henry er blevet sammenlignet med både Dallas Cowboys’ Jason Witten og førnævnte Greg Olsen. Flotte navne at blive kædet sammen med som spiller. Selv bør han blive en overmiddel starter i NFL.

South Carolinas Jerell Adams (6’5, 244) gjorde store fremskridt i 2015, og han får ros for at være en opsigtsvækkende god atlet, der var en stærk power forward i basketball i high school, og som er velbygget med en god højde og lange arme.

Han har en interessant kombination af størrelse, fart og bløde hænder, der gør, at han vil kunne lave store spil nedad banen i NFL, men han er samtidig en god “in-line blocker”. Ved The Scouting Combine nettede han en 40 yard-tid af 4,64 sekunder og imponerede i positionsøvelserne.
– Han har måske det største potentiale af nogen tight end i denne klasse, mener ESPNs Todd McShay.

Han er ingen topatlet, og han er ikke specielt eksplosiv i sine bevægelser. Men potentialet er godt og klar til at blive udnyttet af en dygtig positionstræner i NFL.

“Tight end U” – Stanford – har produceret endnu et stærkt talent i rækken af tight ends, der er kommet fra skolen, som er kendt for at levere mange til positionen i NFL.

Austin Hooper (6’4, 248) fortsætter den stime, som Zach Ertz, Coby Fleener og Jim Dray blandt andre har skabt før ham, og han går i draften som redshirt sophomore efter bare to sæsoner i college football, hvor han i 2015 greb 34 bolde for 438 yards og seks touchdowns.

Hooper har pålidelige hænder og en stærk koordination over kroppen, og han ligner en solid, kommende starter i NFL, der både kan stille op indvendig og længere ude fra angrebslinjen. Han har kropsbygningen til at tage 10-15 pund på i vægt uden at blive langsommere, og han kan true modstanderne med sin fart, som han bygger op over 10-15 yards.

Han er langt fra poleret – ikke overraskende, når han kun har to år i college på bagen – men potentialet er fint hos de seneste tight end-skud på stammen fra Stanford.

Få tight ends i draften er så velbyggede som Ohio States Nick Vannett (6’5, 256), der greb 19 bolde for 162 yards i 2015.

Han er en udmærket atlet, og de atletiske evner kombineret med prototype-størrelsen gør ham til et attraktivt talent, som især vil kunne være et godt “sikkerhedsnet” for en quarterback i NFL. Han gjorde en god figur ved The Senior Bowl, hvor han ifølge Todd McShay viste sig at være et farligere våben på kast, end hvad mange hold forventede.
– Han er af brættet, før anden runde er afsluttet, mener TFY Draft Insiders Tony Pauline.

Samtidig er han stærk på blokeringer og generelt en komplet tight end, der dog kun havde en begrænset rolle i Ohio States angreb, og som stadig har meget at lære.

Western Kentuckys Tyler Higbee (6’6, 250) er en stor tight end, der samtidig har en forrygende fart i fødderne af en spiller den størrelse at være. Han er en konverteret wide receiver, som kan løbe fra mange forsvarsspillere, og han skal ideelt set tage på i vægt for at være en mere komplet tight end. Han har allerede taget 60 pund på, men han må gerne være endnu større for at fylde kropsbygningen bedre ud.

Fem andre tight ends er især værd at bemærke.

Det gælder blandt andre East Carolinas Bryce Williams (6’6, 258), der er en stor fyr med sikre hænder, og som kan spille flere positioner på banen.

UCLAs Thomas Duarte (6’2, 231), der voksede op i en mexicansk/japansk familie, scorede hele 10 touchdowns i 2015, og han er en smidig, bevægelig “move tight end”, der kan blive flyttet rundt på banen, men grundet sine ringe størrelse ikke har en stor fremtid som klassisk tight end.

Arkansas States Darion Griswold (6’5, 255) er en tidligere basketballspiller, som har en rigtig god kontrol over kroppen, og som kan true på kast nedad banen, selvom han vejer næsten 260 pund.

Henry Krieger-Coble (6’3, 248) har kun startet én sæson hos Iowa, men formede i 2015 en stærk duo med sin fætter, George Kittle.

Krieger-Coble er ikke noget talent, der vil få fans til at sige “wow”, men han er en solid atlet med masser af viljestyrke, der kan blive en god reserve i NFL.

Endelig er der Floridas Jake McGee (6’5, 252), som har fantastiske hænder og en stor gribe-radius, og som ikke mindst har en personlighed, der er blevet skamrost af NFL-scouts ifølge NFL.com, fordi han kan samle et hold omkring sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *