2016 NFL draft preview: Guards & centers

Det er ikke et stort år for interior offensive linemen i NFL-draften. Men det betyder ikke, at hold, der søger stærke guards og centers, ikke kan finde sådanne i dette års årgang.

Der er bare ikke mange af dem.

Helt i toppen finder man en center. Alabamas Ryan Kelly (6’4, 311), der de seneste tre sæsoner har startet i midten af angrebslinjen for ét af college footballs bedste mandskaber, og han vandt i 2015 – i The Crimson Tides mesterskabssæson – “The Rimington Award” som college footballs bedste center.

Kelly er et stort talent, der allerede fra dag 1 i NFL kan starte – og som ifølge én af de mest respekterede drafteksperter har mulighed for at blive en top-lineman i de professionelles rækker.
– Kelly bliver en Pro Bowler med All-Pro-potentiale, mener Daniel Jeremiah fra NFL Network.

Han er en udmærket atlet, der samtidig er mentalt og fysisk stærk, og som bevæger sig smidigt på banen. Han får ros for hans evne til at komme op og banen og sætte en ny blokering, og så er det et kæmpe plus, at han allerede har været en central figur og leder for et stærk hold med en krævende cheftræner (Nick Saban).

Ideelt set kunne han godt bruge noget mere drøjde, for han kan få problemer mod de største D-linemen, men Kelly har meget at komme efter, og han vil forstærke en angrebslinje markant fra første færd.

Den bedste guard – og formentligt næstbedste interior lineman – er Kansas States Cody Whitehair (6’4, 301).

I college var Whitehair venstre tackle, hvor han startede de seneste to sæsoner, efter at han har fået spilletid som både højre tackle og guard tidligere i karrieren. I NFL projekterer han til guard, selvom der er hold, som mener, at han vil få allermest værdi som center.
– Whitehair har muligheden for at blive en rigtig god starter med et All-Pro-potentiale, mener NFL.coms Lance Zierlein.

På banen har Whitehair en formidabel kontrol over kroppen, og han er en smidig og samtidig hårdfør fyr, der har store lederevner, og som arbejder hårdt. Samtidig synes han altid at være i den rette position, og Whitehair har de spillemæssige karakteristika, som man ønsker i en guard, og han har allerede som venstre tackle bevist, at han er en stærk “pass blocker”


Hans arme, der kun er 32 3/8 inches-lange, og en skuffende Scouting Combine-præstation, hvor han kun pumpede 16 gange i bænk pres-øvelsen, trækker dog godt ned, men hans præstationer på banen har været imponerende, og det er trods alt det vigtigste.

For to år siden gik Notre Dames Zach Martin i draften og blev øjeblikkeligt et All-Pro-valg hos Dallas Cowboys. Nu er det så hans bror, Nick Martin (6’4, 299), der rammer NFL.

Martin startede 37 kampe i karrieren hos Notre Dame, og han er en ligesom storebror en aggressiv, hårdfør og mentalt stærk lineman, der sætter nogle onde blokeringer, og som elsker, når det gør ondt på banen, og når han kan straffe modstanderne. Han får det meste ud af et ikke imponerende talent, kan holde skansen mod de større, stærkere forsvarsspillere og er en intelligent spiller.

Nick Martin er dog ikke nogen god atlet – han er stiv i hofterne og ikke specielt smidig – og en knæskade smadrede 2013-sæsonen, hvilket nogle scouts mener stadig har påvirket ham i de efterfølgende to sæsoner. Uanset hvad bør Nick Martin dog blive en mere end solid lineman i NFL.

Texas A&Ms Germain Ifedi (6’6, 324) er en gigant af en mand med 36 inches-lange arme og 10 3/4 inches-store hænder. 

I de seneste to sæsoner har han startet som højre tackle hos The Aggies, efter at han indledte karrieren som guard for Johnny Manziel. Ifedis enorme korpus krydret med overraskende gode atletiske evner gør ham til et attraktivt talent, der på sine bedste dage vil kunne starte på ydersiden, men han projekterer indvendigt.

Hans teknik er dog slet ikke god nok, og kritikere peger på, at hans evner fra halsen og op efter slet ikke står til måls med hans naturlige talent, og at han burde være blevet i college frem for at gå i draften som underclassman.

Vidal Alexander (6’5, 236) fra LSU er en stor lineman, der var højre tackle i 2015, men som forventes at få en starterplads som guard i NFL.

Han er stærk som en okse, og han kan dominere modstandere i kraft af sin råstyrke, og han kan være en stor force på løbespil. Han er dog ikke nogen god atlet, hvilket blev afsløret ved 

The Scouting Combine, hvor han var svag i positionsøvelserne, og hvor han skuffede med en 40 yard-tid af kun 5,57 sekunder.

Stanfords Joshua Garnett (6’4, 312) er søn af en tidligere NFL-spiller (nose tackle Scott Garnett), og ligesom Vidal Alexander er han en meget, meget stærk lineman, der kan holde skansen mod selv de stærkeste defensive tackles.
– Han er måske den mest kraftfulde indvendige lineman på blokeringer i denne årgang, mener Rotoworld.com’s draftekspert, Josh Norris.

Han er intelligent og ond i sulet og var en holdkaptajn hos Stanford. Hans force er løbespillet, hvor han kan blokere modstandere effektivt væk fra running backen, mens han er mere suspekt på kastespil.

Modsat Alexander imponerede han ved The Scouting Combine, og oven på en flot 2015-sæson, hvor han vadt The Outland Trophy (top lineman) har hans værdi været stigende over længere tid.

Som guard minder Landon Turner (6’4, 322) meget om Vidal Alexander og Joshua Garnett. Den store lineman fra North Carolina er kompakt, stærk og aggressiv spiller, der især har værdi som “drive blocker” på løbespil. Han har sine begrænsninger i kasteopdækning – men i det rette system kan han være hamrende effektiv, og han er blevet sammenlignet med Laken Tomlinson, som Detroit Lions valgte i 1. runde af draften sidste år.

Graham Glasgow (6’6, 307) fra Michigan er blevet skamrost af sin nu tidligere head coach, Jim Harbaugh, og han er én af draftens bedste centere.
– Det er et stærkt år for centers, men han ser ud til at kunne starte i NFL. Han er meget stærk, mener NFL Networks Mike Mayock.

Glasgow har et godt potentiale og vinder i kraft af sin styrke, og det er en fordel, at han har erfaring som både guard og center. Til gengæld er det et problem, at han har været indblandet i flere alkohol-relaterede sager. Hans person bekymrer angiveligt nogle NFL-scouts, fordi de ikke ved, om han kan undgå et misbrug, når han lander i NFL.

Spencer Drango (6’5, 315) fra Baylor har fået masser af rosende ord med på vejen fra Pro Football Focus, der vurderer, at han i 2015 – som venstre tackle hos Baylor – ikke tillod ét eneste sack og kun seks pressures.

Han har enormt lange arme (36 1/4 inches) og en kæmpe rækkevidde (85 7/8 inches) – den længste ved The Senior Bowl – men han projekterer til guard i NFL. Han har masser af styrke i overkroppen, og han er aggressiv og får gjort arbejdet, som statistikken viser, men han er ikke speciel på nogen måder, og han ligner mest af alt en middelmådig starter i NFL.

Fire andre interior lineman har gode muligheder for at blive valgt på andendagen af draften.

Arizona States Christian Westerman (6’3, 298) er en stærk lineman, der dog savner smidighed og de lette fødder, som en guard også har brug for. Arkansas’ Sebastian Tretola (6’4, 314) er en “old school”-lineman, der især vil passe godt til løbeorienterede angreb. Jack Allen (6’1, 294) startede 47 kampe for Michigan State, og mens han ikke besidder en ideel statur, et stort potentiale eller fine, fysiske evner, er han typen, der vinder i kraft af sin hårdførhed, intelligens og aggressive natur. USCs Max Tuerk (6’5, 298) har startet på fire forskellige positioner for The Trojans og har overraskende gode atletiske evner, men han rev i oktober korsbåndet over. Det kan koste på draft day.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *