2016 NFL draft preview: Defensive tackles

Det er lidt vildt. I dette års defensive tackle-klasse finder man – ifølge nogle kloge draft-hoveder – flere end 10 talenter, der har kvalitet til 1. runde.

For årgangen er ganske enkelt exeptionel god. Faktisk så god, at den måske største draftguru af dem alle aldrig har set noget lignende.
– Det er den bedste interior defensive linje-gruppe, som jeg har set, siden jeg begyndte i dette arbejde, siger NFL Networks Mike Mayock.

Ifølge Mayock er klassen så stærk i toppen og samtidig så dyb, at man kan finde 1. runde-talenter i både 3. og måske endda 4. runde.

Der er dog ikke en bred enighed om, hvem der er den allerbedste af de mange stærke defensive tackles.

Et bud – ifølge en række eksperter – er Louisvilles Sheldon Rankins (6’1, 299), der passer til mange forskellige systemer. Han har både spillet i et 4-3- og et 3-4-system, og han har stillet op som “five technique” og som nose tackle.
– Han har endnu ikke indfriet sit potentiale, og Rankins har en chance for at blive den første defensive tackle, som bliver valgt, fortæller CBS Sportslines draftekspert, Dane Brugler, til Draftday.dk.

Rankins var én af ugens store vindere ved The Senior Bowl, hvor han til tider var nærmest umulig at blokere, og præstationen kom efter en flot 2015-sæson, hvor han lavede 58 tacklinger, 13 tacklinger for tab og seks sacks. Især mod løb var han stærk, men samtidig har han et aggressivt, let antrit, som han bruger effektivt til at angribe modstanderens quarterback. Han er eksplosiv, når han bevæger sig fremad, og han har nogle stærke hænder.

Flere mener, at hans bedste position i NFL vil være som “three technique” i et 4-3-system.
– Han er en fyr, der bevæger sig meget. Hvis du gør ham til nose tackle og ikke flytter ham rundt, spilder du hans talent, siger en anonym NFL scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Rankins’ størrelse er dog ikke ideel, og der er kritikere, der frygter, at han ikke kan blive større uden at blive langsommere på banen.

Der er til gengæld ikke meget størrelsesmæssigt at kritisere hos Alabamas gigant, A’Shawn Robinson (6’4, 307), der er bygget som prototypen på en defensive tackle med en ideel højde, en kæmpe overkrop og træstammer af ben.

Han er uhyggeligt stærk og kan smide blokerende modstandere væk, men samtidig står han fast som en træstamme, når modstanderne angriber. Robinson, der var en konsensus All-American i 2015, er især en bogstaveligt enorm force mod løb, og han er blevet sammenlignet med den tidligere Titans-profil John Henderson.
– På optagelser ser man, at han konstant flytter modstanderne og skubber dem bagud, fortæller ESPNs Todd McShay.

Robinson er dog ingen stærk pass-rusher – han savner simpelthen bedre atletiske evner – og kritikere peger på, at han måske aldrig bliver mere end en rigtig, rigtig god “two down”-lineman, der ryger på sidelinjen på oplagte kaste-downs. Andre mener, at han har potentialet til at blive mere komplet.

Robinsons holdkammerat, Jarran Reed (6’3, 307), er også en meget, meget stærk “run stopper”, der i de seneste to sæsoner hos Alabama lavede 108 tacklinger, selvom han kun fik spilletid på godt halvdelen af alle forsvarsspil. Samtidig missede han ikke én eneste tackling.

Reed, som kom fra East Mississippi Community College, inden han i 2014 flyttede til Alabama, er en klassisk “two gapper,” der kan trække blokeringer til sig, og som har styrken til at holde skansen.

Jarran Reed er – ligesom Robinson – ikke en smidig, eksplosiv pass-rusher, og han vil aldrig føre sit hold i sacks, men han kan blive en virkelig stærk nose tackle eller 3-4-defensive end – som han var det hos Alabama.
– Reed er umulig at flytte på løbespil, og jeg mener, at han har potentiale som indvendig pass-rusher, lyder det fra NFL Networks Daniel Jeremiah.

Den tredje top-tackle i rækken af spillere, der især er en force mod løb, er Baylors Andrew Billings.

Den 6’1, 311 pund-store lineman var allerede berømt i high school for sin utrolige styrke, da han satte en delstatsrekord i Texas ved at løfte samlet 2010 pund i squat, dødløft og bænkpres. Han kom til Baylor som en offensive lineman, skiftede til forsvaret, og i 2015 blev han så kåret til årets forsvarsspiller i Big 12-konferencen, da han lavede 5,5 sacks og 15 tacklinger for tab.

Billings er en uhyggelig stærk forsvarsspiller, der virkelig får noget kraft bag sine fremstød. Han har nogle ultrastærke hænder, og han besidder et effektivt “bull rush”.
– De kalder ham for den stærkeste spiller i college football, har en NFL scout sagt til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Billings ligner en spiller, der får en fremtid som nose tackle i NFL.
– Han er den bedste nose guard i draften, mener NFL Networks Mike Mayock.

Han er dog ikke nogen god atlet, han savner et godt retningsskifte, og derfor vil hans værdi komme på de første downs. Samtidig fyldte han først 21 år i marts og er endnu umoden, forlyder det.

Én af de helt store vindere ved The Senior Bowl var Vernon Butler (6’4, 323) fra Louisiana Tech, der i løbet af ugens træninger igen og igen var for stor en mundfuld for modstanderne, selvom han selv kommer fra en mindre skole.

Butler er en kompakt klods af en defensive tackle, der har 35 1/8 inches-store arme og 10 3/4 inches-kæmpestore fødder. Han ligner en kommende, klassisk “five technique”, der kan holde skansen på ydersiden og presse den offensive lineman tilbage i quarterbacken. Han er en forrygende atlet af en spiller af den størrelse af være, og han har evnerne og fysikken til at blive en overraskende god pass rusher i NFL. Faktisk har flere drafteksperter sammenlignet ham med New York Jets’ Pro Bowler Muhammad Wilkerson.
– Han er en meget fascinerende spiller, mener NFL Networks Mike Mayock.

Han var dog ikke helt så produktiv i college (tre sacks i 2015), som scouts gerne så ham være, men Butlers potentiale er virkelig stort, og derfor bør hans bedste football være foran ham.

Chris Jones (6’6, 310) fra Mississippi State gik i draften som junior efter bare én sæson som starter, hvor han lavede 44 tacklinger, 2,5 sacks og 7,5 tacklinger for tab.

Han er en høj gigant af en lineman, der har et hurtigt førsteskridt, og som i det hele taget er en god atlet, hvorfor hans potentiale er enormt. Han er smidig i de små områder og har fået ros af trænerstaben for sine forbedrede arbejdsmoral. Og så kan han formentlig både have en fremtid indvendig eller som “five technqiue”
– Han kan blive en virkelig kaosskabende spiller, mener ESPNs Todd McShay.

Med kun én sæson som starter på bagen er han dog stadig meget upoleret – ikke mindst teknisk set – og ustabil, men Jones besidder en attraktiv kombination af størrelse, styrke og atletiske evner, og hans potentiale er altså meget, meget spændende.

Få spillere i dette års draft er så omdiskuterede som Mississippis Robert Nkemdiche (6’3, 294), der på den ene side er et fantastisk naturtalent, men på den anden side også er et kæmpe problembarn.
– Hans værdi er svær at sætte, fordi han har “boom-or-bust”-status, siger CBS Sportslines draftekspert, Dane Brugler, til Draftday.dk.

Det gode først: Nkemdiche, der var det største navn, da han forlod high school, er så god, at Mike Mayock har sagt, at hvis han spillede op til sit talent i hver kamp – og ikke havde problemer uden for banen – ville han være i tale som det potentielle topvalg i draften.

Han har en formidabel størrelse, han er hurtig som en linebacker (han løb 40 yards på imponerende 4,87 sekunder ved The Scouting Combine), selvom han vejer næsten 300 pund, og han er eksplosiv i sit fremdrift. Kort sagt har han evnerne til at blive en All-Pro-lineman i NFL, der både kan dominere mod kast og løb. Hans bedste position er formentlig som “three technique” i et 4-3-system.
– Han er en fysisk freak, mener ESPNs Kevin Weidl.

Men problemerne uden for banen og hans person skræmmer NFL-holdene. Én scout har kaldt Nkemdiche for “mærkelig”, og i december gik det helt galt for ham, da han faldt ud af et vindue på et hotel – og siden blev fundet værende i besiddelse af marihuana.

Han blev herefter smidt af Ole Miss’ hold før holdets bowl-kamp, men hvad værre var, at Nkemdiche under sit pressemøde ved The Scouting Combine dels forsvarede sig med, at han havde været udsat for en pressehetz, dels sagde, at han kun havde marihuana på sig, fordi han havde taget “skraldet” for nogle andre. Samtidig er der store spørgsmålstegn ved hans viljestyrke og stabilitet på banen – alt for sjældent lever han op til sit potentiale.
– Hans person vil betyde, at han ryger af brættet hos os. Han har talent til top 10, men hold da fast, man skal passe på med ham, siger en anonym NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Flere betegner UCLAs Kenny Clark (6’3, 314) som ét af de mere sikre talenter i draften, hvis man tør kalde nogen talenter det.

Han har få svagheder, og man ved, hvad man får med ham. Og han er en meget hårdfør lineman, der har et hårdt, brutalt “førsteslag”, og som kan kollapse lommen med sit bull-rush. Clark er en tidligere bryder, og det ses på banen, hvor han især er effektiv, når han hamrer sammen med modstanderen.

Kenny Clark er dog ikke nogen topatlet, og det er spørgsmålet, om han har værdi til alle tre downs – og om han er bedst som nose tackle eller også kan fungere effektivt som “three technique”. Han er ingen top-rusher, men mod løb er han fremragende, og han bliver først 21 år et stykke ind i sin rookie-sæson, og der er masser af potentiale at arbejde med hos ham.

En lang række andre defensive tackles har talent til 2. runde, men risikerer at ryge længere ned i draften, fordi der er så mange dygtige på positionen i 2015.

Der er Austin Johnson (6’4, 314) fra Penn State, som har kvaliteterne til at blive en virkelig dygtig nose tackle i NFL. Han er meget, meget stærk, giver aldrig op og imponerede med 75 tacklinger i 2015. Samtidig lavede han 6,5 sacks, og han var én af vinderne ved The Senior Bowl. Han er et køleskab, som er svær at flytte midt i forsvarslinjen, og som sjældent bliver domineret af sin direkte modstander.

Der er også Notre Dames Sheldon Day (6’1, 293), som Pro Football Focus rangerede som den bedste defensive tackle i 2015-sæsonen, og som er kendt for sin “motor”, der hele tiden kører i højeste gear. Day har ikke nogen ideel størrelse, men er en født football-spiller, og hans antrit er iøjnefaldende godt og skaber problemer for modstanderne.

Adolphus Washington (6’3, 301) fra Ohio State dummede sig kort før, han stoppede hos The Buckeyes, da han blev suspenderet af skolens football-hold, efter at han var blevet anholdt for at betale en prostitueret (der viste sig at være en undercover-politibetjent) 100 dollars for oralsex. Den mildest talt uheldige episode, der har fået en NFL-scout til at kalde Washington for en “idiot”, belaster hans værdi, men på banen har han både størrelsen og de forrygende atletiske evner til at være en force. Han er let på fødderne, meget aktiv og i det hele taget svær at kontrollere. Men er det nok til at overbevise et NFL-hold om, at de skal vælge ham tidligt i draften, når han laver pinlige brølere uden for banen?

Hassan Ridgeway (6’3, 303) fra Texas har en fremragende kombination af styrke og atletiske evner, og der er dem, der mener, at han har potentialet til at blive én af de allerbedste fra denne klasse og bedre end den tidligere holdkammerat Malcolm Brown (Patriots’ førsterundevalg i 2015-draften). Men Ridgeways holdbarhed og en række skader, som han har været generet af, bekymrer.

Nebraskas Maliek Collins (6’2, 311) er en meget mobil lineman med bryderbaggrund (han vandt alle 48 kampe som senior i high school), og derfor vinder han mange dueller i kraft af sine hurtige, stærke hænder. Men han savner noget mere styrke i kroppen og lavede kun 2,5 sacks i 2015 i 12 kampe.

Javon Hargrave 6’1, 309) far South Carolina State imponerede under The East-West Shrine Game-ugen, og han er en klassisk “one gap”-lineman, der har en virkelig god kombination af styrke og smidighed. Men han kommer fra en lille skole på et mindre niveau og har stadig meget at lære, og derfor er han et “projekt”, der kræver tålmodighed.

Matt Ioannidis (6’3, 299) fra Temple er en ultrahårdfør lineman, der har en naturlig, brutal styrke, og som pumpede vægtstangen 32 gange i bænk pres-øvelsen ved The Scouting Combine. Hans bedste position vil være som “space eater” i et 4-3-forsvar eller udvendig i et 3-4-forsvar. Han har ikke noget specielt godt antrit eller retningsskifte, men han kan alligevel blive en solid starter de næste mange år for sit NFL-hold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *