2016 NFL draft preview: Cornerbacks

Jalen Ramsey er god. Faktisk rigtig, rigtig god.

Spørger man mange draft-eksperter skal man fem år tilbage – og måske endnu længere – for at finde en defensive back i draften, som har haft det talent, som Florida State-stortalentet har.

Dengang var Patrick Peterson femtevalget i draften, men én tidligere general manager i NFL – og nuværende tv-analytiker – mener faktisk, at Ramsey har bedre evner end Peterson.
– Jeg mener, at han er et bedre talent som press-corner end Peterson, siger Charley Casserly fra NFL Network.

Jalen Ramsey er ifølge flere eksperter en verdensklasseatlet, der har en ideel størrelse for en cornerback (6’1, 209), og som ved The Scouting Combine løb 40 yards på superhurtige 4,41 sekunder og samtidig nettede et broad jump af 11 feet 3 inches. Det var det næsthøjeste hop af en defensive back i 10 år og en klar indikation af, at Ramsey er eksplosiv i sine bevægelser. Samtidig nettede han et vertikalt hop af 41 1/5 inches.
– Han har højde, han har verdensklassefart i fødderne. Selv når han bliver slået ved line of scrimmage, er det utroligt at se hans evne til at indhente modstanderen. Det er “beep, beep, beep”, og så er han der, siger NFL Networks Mike Mayock.


Ramsey slog igennem i college football fra dag 1, da han blev den første Florida State-freshman siden Deion Sanders for 30 år, der startede åbningskampen. Siden skiftede han flere gange mellem cornerback- og safety-positionerne og har vist imponerende evner i alle spillets facetter.

Scouts skamroser Ramsey for at være en komplet spiller, der ligner prototypen på en press-cornerback, men som også kan være en hårdtslående safety med dominerende, atletiske evner a’ la Tyrann Mathieu. Han har et fremragende instinkt, en stærk personlighed og bliver af nogle nævnt som værende det perfekte kryds af en linebacker, safety og cornerback. I college-karrieren tillod han kun en completion percentage på 38,5 procent på kast i sin retning.
– Ramsey er en unik spiller, fordi han både kan dække store receivers, tight ends, han kan blitze, tackle og lave spil i zoneforsvar. Der har ikke været en defensive back som Ramsey i de seneste draft-klasser, siger Charlie Campbell fra WalterFootball.com til Draftday.dk.

Nogle scouts mener dog ikke, at hans hofter er helt så smidige, som man kunne ønske sig, når han spiller “off” coverage – det vil sige står tre, fire yards nede af banen og skal dække modstanderen én mod én. Men andre mener, at det er en overdreven kritik af en spiller, der samlet set er et helt særligt og sjældent set godt talent.

I de fleste andre årgange, hvor Jalen Ramsey ikke var iblandt, ville der have været langt mere hype omkring Floridas cornerback Vernon Hargreaves (5’10, 204).

Hargreaves er en usædvanligt, nærmest enestående smidig cornerback med de “bedste fødder” på banen, som NFL Networks Mike Mayock siger, at han har set “i årevis” i draften. Hargreaves’ evne til at flytte kroppen og skifte retning er ganske enkelt opsigtsvækkende god.
– Hvis der er nogen spiller i denne draft, hvortil du kan sige “her er din side, dæk den op”, er det til denne fyr, fortæller Mayock.

Vernon Hargreaves har talentet til at blive en kommende shutdown-cornerback i NFL, der i tre sæsoner hos The Gators lavede 10 interceptions og forsvarede 38 kast. Han har et godt instinkt og kan spille “press”, “man” og “off coverage” lige effektivt, og så er han en utrolig konkurrenceminded, aggressiv corner, som samtidig er villig til at ofre kroppen på løbespil.
– Han er bedre end Joe Haden, siger en anonym NFL scout til drafteksperten Nolan Nawrocki.

Hargreaves’ størrelse er dog et issue, der gør, at nogle hold – som har store, hårde krav til størrelsen – vil nedgradere ham. Samtidig er der dem, der mener, at han savner noget mere fart i fødderne. Men samlet set er der meget lidt at komme efter hos cornerbacken, der bør blive et højt draft pick.

Ohio States Eli Apple (6’1, 199) har i to sæsoner været en fast starter hos The Buckeyes, og han går i draften som redshirt sophomore.

Apple er en cornerback, der i kraft af sin størrelse og styrke kan matche de større wideouts i NFL, men samtidig er han en rigtig god atlet med smidige fødder, der gør, at han også ville kunne mandsopdække mindre, mere vævre wideouts. Han løb således 10 yards på kun 1,47 sekunder ved The Scouting Combine – meget hurtigt. 40 yards blev tilbagelagt på 4,40 sekunder – også imponerende hurtigt.

Han har en stærk arbejdsmoral og er i det hele taget en meget aggressiv forsvarsspiller, som ikke er bange for noget eller nogen. Men han er stadig upoleret, savner bedre “ball skills”, og flere mener, at han ikke er helt flyveklar fra dag 1 i NFL, og så betyder hans aggressive attitude, at han trækker alt for mange gule flag til sig.

Kan man blive valgt i 1. runde, hvis man ikke har lavet nogen interceptions i college-karrieren?

Det spørgsmål klæbrer sig til Clemsons Mackensie Alexander (5’10, 190), der spillede 27 kampe for The Tigers uden at gribe én eneste bold. Kritikere mener, at det er et problem. Hans støtter peger på, at Alexander fik få chancer for at “stjæle” kast, fordi modstanderen så ofte undgik ham og kastede i en anden retning, og at han i 2015 kun tillod en completion percentage på 33 procent af alle kast – bedst af alle i draft-klassen – og ingen touchdowns.

Alexander er en ekstremt konkurrenceminded, ekstremt selvsikker (nærmest arrogant, mener nogle) cornerback, der har den helt rette attitude til positionen. Han er ikke bange for nogen, elsker “trash talk” og kan trods en ikke helt ideel størrelse matche de fleste wideouts.

Hans instinkt og spilforståelse er stærk, og han er en rigtig god atlet, og samlet set bør han blive en dygtig starter i NFL. Han skal dog ideelt set tage på i vægt, ligesom en række skader i læggen, han også risikerer at skulle bøvle med gennem NFL-karrieren, er negative issues.

Oven på en flot Scouting Combine har der været masser af “buzz” omkring Houstons cornerback William Jackson III.

Trods en størrelse af hele 6 fod 1 inch og 190 pund løb Jackson de 40 yards på 4,37 sekunder og imponerede samtidig i positionsøvelserne. Derfor mener nogle iagttagere nu, at Jackson har værdi til midten af 1. runde.

På banen i 2015-sæsonen gjorde Jackson en virkelig flot figur og tillod kun et catch på 49,5 procent af 93 kast – svarende til 46 kast – der blev sendt i hans retning. Pro Football Focus rangerede ham som den næstbedste cover corner i college football. Han forsvarede samlet 28 kast – flest i 2015.
– Ved indgangen til januar var han et andenrundevalg. Men jeg mener, at han nu er et førsterundevalg, og måske bliver han den anden cornerback, som bliver valgt i draften, fortæller ESPNs Mel Kiper.

Jackson er en selvsikker cornerback, der har farten i fødderne til at indhente det forsømte, hvis han bliver snydt af en wideout. Han har 31 3/4 inches-store arme, som han bruger effektivt til sin fordel.

Hans problem er dog, at han savner styrke i kroppen og derfor risikerer at blive skubbet ud af kurs af større wideouts i NFL, ligesom han ikke er aggressiv nok mod løb.

Få spillere har den imponerende, familiære NFL-baggrund som Virginia Techs Kendall Fuller (5’11, 187). Han er den fjerde Fuller-bror, der kommer ud af skolen for at spille i NFL – Vincent Fuller var i syv år en safety i ligaen, Corey Fuller er en receiver hos Detroit, og Kyle Fuller var et førsterundevalg i 2014-draften, valgt af Chicago Bears.

Kendall Fuller er selv et stort talent, men en meniskskade, der kostede stort set hele 2015-sæsonen, har dæmpet noget af hypen omkring ham.

Fuller er en smidig atlet med eksplosive bevægelser og store playmaker-evner, der gennem 2013 og 2014 lavede samlet otte interceptions og forsvarede 34 kast. Han er selvsikker og angriber bolden aggressivt, når han læser kastet. Han vil gerne ofre kroppen på løbespil, men har ikke den ideelle størrelse og styrke, og hans aggressive, til tider udisciplinerede natur gør, at han tillader for mange store spil (han tillod 16,7 yards pr. completion i 2014).

Og så bekymrer meniskskaden, ikke mindst.
– Hvis han ikke var skadet, var han et førsterundevalg. Nu bliver han sikkert valg i toppen af anden runde baseret på hans størrelse og evner. Han var virkelig god som sophomore, fortæller en anonym NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Miamis Artie Burns (6’0, 193) har en attraktiv kombination af størrelse og atletiske evner – og en rigtig god fart (4’46 sekunder over 40 yards).

Hans potentiale er dermed stort, og det gør ham til et interessant prospekt, der oven i købet lavede seks interceptions i 2015. Kritikere peger dog på, at han er ustabil, og at han kun til tider ligner en elite-cornerback. Blandt andet fordi han for ofte lukrerer mere på de atletiske evner end teknikken. Men pilen bør pege opad for Burns.

Zack Sanchez (5’10, 185) fra Oklahoma er en gambler, der lavede samlet 13 interceptions de seneste to sæsoner, og som aggressivt angriber ruter – og som ikke lader sig gå på af en fejl.

Han er en uhyre smidig cornerback, der gennem tre sæsoner hos The Sooners har matchet en række top-receivers ganske flot i samlet 37 kampe i karrieren.

Men det hold, der vælger ham, skal dog samtidig acceptere hans “gambler”-natur, der ofte koster store spil, ligesom han savner drøjde – og til tider nærmest virker bange for at stoppe en stor running back, der kommer buldrende.

Cornerbacken med det imponerende navn, DeAndre Houston-Carson (6’0, 201) fra Williams & Mary, er en fleksibel defensive back, der både har erfaring som cornerback og safety – og så er han ikke mindst en stærk special-teams-spiller, der har blokeret hele syv spark i karrieren, og som var “gunner” i opdækning. Et stort plus på hans cv.

Han ligner en kommende zoneopdækning-cornerback, og han er både instinktiv og intelligent, men ingen topatlet. Et skifte til safety-positionen er også en mulighed.

Baylors Xavien Howard (6’0, 201) er en stor moderne “press-cover cornerback” a’ la dem, som Seattle Seahawks og Philadelphia Eagles bruger, og han imponerede med samlet ni interceptions de seneste to sæsoner.

Han har et supergodt football-instinkt, er eksplosiv på de små områder og er en fysiskbetonet, stærk cornerback. Han savner dog fart i fødderne over længere distancer (han løb “kun” 40 yards på 4,58 sekunder ved The Scouting Combine), ligesom Howard er ineffektiv mod løb.

Han er ikke for alle – hold, der kører meget mandsopdækning vil se ham som et mindre attraktivt talent – men i det rette system, vil han have stor værdi.

En lang række, andre cornerbacks kan potentielt starte en dag i NFL.

Sean Davis (6’1, 201) fra Maryland imponerede ved The Scouting Combine, hvor han trods sin størrelse nettede den næstbedste short shuttle-tid af alle defensiv backs. Han var både safety og cornerback i college og er en fleksibel defensive back, der ganske vist er upoleret, men som kan blive en solid press coverage-cornerback.

Will Redmond (5’10, 182) fra Mississippi State ligner en kommende nickelback i NFL. Han er let på fødderne, skifter retning særdeles smidigt og hurtigt og har en god koordination mellem øje og bold. Han har ikke størrelsen med, og rev i 2015 korsbåndet over. Det trækker ned.

Alabamas Cyrus Jones (5’9, 197) er ligesom Redmond meget, meget hurtig på fødderne, og han har startet for college footballs måske største skole siden 2013. Jones er hårdfør, kvik og konkurenceminded, og han har stor værdi som punt-returner – i 2015 returnerede han fire spark for scoringer. Til gengæld har han højden og drøjden imod sig og bliver ikke mere end en nickelback i NFL.

Deiondre Hall (6’1, 199) Northern Iowa er lidt af en tweener, der savner antrittet og farten i fødderne til at fungere effektivt som cornerback og styrken til at være safety. Han kommer samtidig fra en lille skole med mindre god modstand. Men Hall har en ideel højde, han har en stærk indstilling og er meget hårdfør og kvik. Og så er han aggressiv på løbespil.

Det er blevet sagt om Rashard Robinson (6’1, 171) fra LSU, at han potentielt ville have været én af draftens to-tre bedste cornerbacks, hvis ikke han var sådan et problembarn udenfor banen. Han har været anholdt for at begå indbrud, var suspenderet hele 2015-sæsonen og han er allerede blevet taget af nogle NFL-holds draft boards. Ærgerligt for Robinson for han har de fysiske evner til at være en top-cornerback, omend han er alt, alt for ranglet. Men han er høj og meget hurtig. Store plusser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *