Turner fortjente en chance mere

Det er sund fornuft og helt fair, at Norv Turner ikke er blevet fyret som head coach for San Diego Chargers.

Hvis nogen på ledelsesgangen fortjente at betale med sit job for, at Chargers for andet år i træk missede slutspillet, var det general manager A.J. Smith.

Men tirsdag besluttede holdejer Dean Spanos, at han vil have Smith og Turner til at lede holdet i hvert fald det næste år.
– Jeg tror, at de to giver os den bedste chance for at komme tilbage til slutspillet. Jeg vil have A.J. og Norv ved min side, sagde Dean Spanos.

Det virkede usandsynligt for en måned siden, da Chargers havde tabt seks kampe i træk, var 4-7 og kun stod med en minimal chance for at nå det forjættede playoff-land.

Spanos følte dengang, ifølge San Diego Union-Tribune’s kilder, at han ikke havde noget andet valg end at fyre Norv Turner, når sæsonen var slut. Men i de sidste fem kampe satte Norv Turner med fire sejre en tyk streg under, at han er en dygtig head coach.

Forsvar i bakgear
Chargers’ problem er ikke Norv Turner, selvom han er en af ligaens mest udskældte head coaches. Deres problem er, at der ikke er nok dygtige spillere på holdet.

Chargers har i årevis været forfulgt af en uofficiel titel som NFL’s mest talentfulde hold, og derfor er det let at sætte et lighedstegn mellem faldet fra tophold til midterhold og ansættelsen af Norv Turner som head coach i 2007. Dengang overtog han et hold, der var spækket med stjerner som running back LaDainian Tomlinson, nose tackle Jamal Williams og linebacker Shawne Merriman. På bænken sad flere topspillere i svøb  – de to running backs Michael Turner og Darren Sproles, cornerback Antonio Cromartie og wide receiver Vincent Jackson – og ventede på deres chance.

Det var et drømmejob for en hvilken som helst head coach, men også et job, hvor en Super Bowl ikke bare var forventningen, men kravet.

Det første år kom de i AFC-finalen. Året efter blev det til to kampe i slutspillet, inden de blev sendt på ferie. Og det tredje år tabte de deres første knockout-kamp. I de seneste to år er de slet ikke nået til slutspillet.

Fem år er lang tid i NFL, og Chargers har langt fra det samme spillermateriale i dag, som da nåede AFC-finalen i 2007. Mens angrebet har taget et skridt opad under Turner – der har flyttet Philip Rivers fra at være en ung ”caretaker-quarterback” til en elitespiller – har forsvaret siddet fast i bakgear, fordi superstjernerne er fyrede, skadede eller bare blevet gamle. Og deres erstatninger har været reserver eller unge spillere, som ikke har slået til.

Tilbage i 2006 og 2007 nød linebackerne Shawne Merriman og Shaun Phillips godt af store Jamal Williams dominans i midten af forsvaret, og de fik begge sækkevis af sacks.  Merriman stjal rampelyset med eksplosivitet og rå styrke, og han sack-dansede sig ind på toppen af NFL-scenen. Shaun Phillips fik tilnavnet ”the other guy”.

Siden er Jamal Williams røget ud af ligaen, Shawne Merriman har ødelagt sit knæ og sin akillessene og endte denne sæson på skadeslisten i Buffalo og ”the other guy” er blevet ”the guy” i et hullet San Diego-forsvar. Et forsvar, der ikke kunne stoppe Matthew Staffords Detroit Lions i en 38-10-afklapsning juleaften, og som ugen efter tillod mere end 500 yards til Oakland Raiders i sæsonens sidste kamp.
– På forsvaret handler det hele om at have spillere, der kan gøre en forskel, sagde Norv Turner mandag, da den sidste kamp var spillet, og alle ventede på, om han blev fyret eller ej.

Det er ikke direkte dårlige, udisciplinerede eller bare dumme forsvarsspillere Chargers har i dag, det er bare ikke en særlig talentfuld gruppe spillere, og forsvarets manglende evner til at lave spil falder tilbage på A.J.Smith.

General manageren har simpelthen ikke været dygtig nok til at hente kvalitetsspillere ind i truppen de seneste par år. Han har alligevel siddet mere sikkert i sædet end Turner, fordi han var manden, der forvandlede Spanos' hold fra et af ligaens dårligste til et af de bedste på ganske få år i starten af 00’erne, og det har nok aldrig været realistisk, at Dean Spanos skulle fyre A.J. Smith, men beholde Norv Turner.

Spillerne reddede Turner

I sidste ende var det formentlig spillerne, der reddede Norv Turners job, og dermed også A.J. Smiths. Blandt andet cornerback Quentin Jammer, center Nick Hardwick og specielt Philip Rivers fortalte højlydt om deres støtte til Turner.
– Det ville være sindssygt, hvis Norv ikke var her, sagde Rivers til en lokal radiostation.

Vigtigere endnu bakkede hele truppen ordene op på banen. Selvom holdet i år var langt fra deres mål om slutspil med mere, gav de aldrig op. Ikke da de tabte seks kampe i træk, ikke i Detroit, hvor de var bagud med 24-0 ved pausen, og ikke i en betydningsløs sæsonfinale, hvor de ødelagde ærkerivalerne Oakland Raiders’ sæson med en 38-26-sejr.

Aldrig i Turners fem år i San Diego har spillerne slået op i banen. Og det er nok det største vidnesbyrd om, at Turner ikke bare er en fremragende assistent, offensiv koordinator og play caller, men også en god chef, game planner og inspirator.

Norv Turner har fået en velfortjent chance mere, og derfor får A.J. Smith en sidste chance for at finde dygtige forsvarsspillere til ham.

Hvis han ikke gør det, ryger de begge to nok om et år.