Tom Bradys sværeste kamp

Tom Brady står foran en svær kamp – og skal levere et stort comeback – hvis han skal vinde ”Deflategate”-sagen. Det vurderer flere kilder over for Draftday.dk, der her fortæller, hvad der venter NFL-stjernen i den kommende tid.


Han er én af NFL-historiens største “comeback”-konger. For ikke færre end 35 gange har Tom Brady – ifølge statistikken – bragt sit hold tilbage i kampen i 4. quarter og siden frem til sejren. Heriblandt i flere Super Bowls.

Men intet comeback i Tom Bradys karriere vil være større, end hvis NFL-stjernen fra New England Patriots i den kommende tid – mod alle odds – vinder den måske største og sværeste kamp i sin 15 år-lange NFL-karriere.

Kampen for at blive renset i “Deflategate”-skandalen. Kampen for eftermælet.

På forhånd er Brady bagud på point, og det bliver meget, meget svært for den snart 38-årige quarterback at vinde opgøret mod NFL i sagen, hvor han er stemplet som en “snyder” og er idømt fire spilledages karantæne for at have vidst, at assistenter hos Patriots ulovligt lukkede luft ud af fodboldene, så Brady bedre kunne få fat om det.  Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra de amerikanske NFL-journalister, juraprofessorer og sportsjuridiske eksperter, der følger “Deflategate” tæt, og som Draftday.dk har interviewet til denne artikel.

Det er ikke umuligt for Brady at vinde kampen enten helt eller delvist. Men det vil kræve et stort comeback, lyder det fra kilderne.
– Tom Bradys muligheder for, at få karantænen reduceret eller elimineret, er ikke gode, siger ESPNs juridiske ekspert, Lester Munson, til Draftday.dk.

En usædvanlig sag
Kampen for at blive renset begyndte reelt allerede, mens anden halvleg af AFC-finalen i januar, der er omdrejningspunktet for hele sagen, stadig var i gang. Klokken 21.55, lokal amerikansk tid, tweetede journalisten Bob Kravitz, at NFL havde indledt en undersøgelse, fordi NFL mistænkte Patriots for at have lukket luft ud af boldene inden opgøret mod Indianapolis Colts.

Siden blev det alvor, NFL satte advokaten Ted Wells til at undersøge forløbet, det kom der en 234 sider-lang rapport ud af – og altså en opsigtsvækkende karantæne til Tom Brady samt en historisk bøde på én million dollars til New England Patriots og tab af to draft picks til holdet.

Men her stoppede sagen, som bekendt, ikke. For i torsdags appellerede Brady formelt karantænen, fordi han hævder, at han er uskyldig. Nu følger så uger, hvis ikke mange måneder, hvor én af nyere NFL-histories største skandalesager vil tage overskrifterne.

For det er en meget, meget usædvanlig sag. Den omhandler de forsvarende mestre, der tidligere er blevet dømt for snyd, og aldrig nogensinde før har en så stor stjerne – måske ligaens største navn netop nu og en tredobbelt Super Bowl MVP – været idømt karantæne for brud på reglerne.

Og dramaet bliver ikke mindre af, at sagen angiveligt har spoleret forholdet mellem NFLs commissioner, Roger Goodell, og så manden, der – drillende – er blevet kaldt for NFLs “Senior commissioner”. Nemlig Patriots’ ejer Robert Kraft. De to er måske de mest magtfulde folk i hele ligaen, og Kraft har i årevis støttet Goodell, men Patriots-ejeren er så rasende over NFLs sanktioner, at forholdet mellem de to ifølge en anden ejer “reelt er dødt”.
– Striden er usædvanlig, fordi den sker på så offentlig vis, og den fremviser vreden fra én af NFLs mest indflydelsesrige ejere vendt mod den liga, som han om nogen har været med til at udvikle, fortæller NFL Networks Judy Battista til Draftday.dk.

Brady på en ukendt bane
Og midt i det hele står Tom Brady, der altså nu – iklædt jakkesæt og slips – skal kæmpe med paragraffer som sit våben og med højtbetalte advokater som sine medspillere.
– Brady spiller på én for ham ukendt bane uden at kunne regne med hans normale støtter og med regler, der ikke umiddelbart giver hans side en fordel, fortæller juraprofessor Dan Eaton fra San Diego State University, der har skrevet mange analyser om “Deflategate” til CNBC, i et interview med Draftday.dk.

Den første slagmark i kampen om Bradys eftermæle vil være et mødelokale på 345 Park Avenue på Manhattan, New York. Her i NFLs hovedkvarter vil Brady og hans “All-Star Team” af forsvarsadvokater og rådgivere anført af Jeffrey Kessler, agenten Don Yee samt spillerforeningen, NFLPAs, formand DeMaurice Smith sidde på den ene side af bordet.

På den anden side af det lange mødebord vil sidde manden, der formelt udstedte karantænen, NFLs executive vice president of football operations, Troy Vincent. Men også NFLs egen, juridiske frontmand, Jeff Pash, vil blandt andre lytte på Bradys appelbøn.

Og så vil ikke mindst NFL-bossen Roger Goodell sidde ved bordet. Hans tilstedeværelse er altafgørende.

Goodell chokerede alt og alle, da han i fredags offentliggjorde, at han vil benytte sig af retten til selv at høre Bradys appel. Det var ventet, at Goodell, der gennem de senere år har fået kritik for på samme tid både at være ”dommer”, ”jury” og ”strafudmåler”, ville afgive den rolle som appeldommer – eller ”voldgiftsdommer”, som rollen kaldes – til for eksempel den tidligere NFL-chef for overenskomstrelationerne, Harold Henderson, eller til en udefrakommende person.

Sådan som det for eksempel skete i ”Bountygate”-skandalen, hvor den forhenværende NFL-commissioner Paul Tagliabue hørte på Saints-spilleres appel om retfærdighed, som det skete i Adrian Petersons appelsag, som førnævnte Harold Henderson var voldgiftsdommer i – og som det skete i Ray Rices appelsag, som den pensionerede dommer, Barbara Jones, hørte.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *