The Heidi Game

For én uge siden skabte det kritik, da Viasat udskudte NFL til fordel for tennis – en debat, der også har raset på Draftday.dk. Men den beslutning var ingenting i forhold til dengang, hvor NBC droppede en gyserafslutning til fordel for historien om en sød, lille, jodlende alpepige.

Genlæs her historien fra 2007 om “The Heidi Game”, der ændrede NFL på tv totalt. En historie, der er højaktuel efter Viasats beslutning om forrige søndag at udskyde NFL for at få afslutning på en tenniskamp. Du kan læse om beslutningen i Jens Arnborgs blog.

Dick Cline ventede og ventede og gjorde så det, der var blevet aftalt på forhånd.

For var der ikke kommet nogen kontraordrer fra cheferne, skulle Cline – der var tv-stationen NBCs broadcast supervisor – præcist klokken 19.00, amerikansk tid, stoppe NBCs transmission fra det igangværende footballdrama mellem Oakland Raiders og New York Jets.
– Jeg ventede og hørte ingenting. Vi nåede frem til det magiske øjeblik, og så tænkte jeg: ”Jeg har ikke fået nogen nye ordrer, så jeg må gøre det, vi blev enige om”, husker Cline.

Den autoritetstro medarbejder trykkede derfor på nogle knapper i sin ”førerbunker” i NBCs studier i Burbank, Californien og skabte herved denne søndag aften, den 17. november 1968, et øjeblik, der siden er gået over i historien som et af de mest mindeværdige øjeblikke i amerikansk fodbolds levetid.

Med Clines trykken på knapperne forsvandt de store, svedende, muskuløse bøffer på banen nemlig fra skærmen hjemme hos millioner af amerikanske tv-seere og blev i stedet erstattet af eventyret om en lille, jodlende, otteårig pige ved navn Heidi, der bor i de schweiziske alper med sin rare, gamle bedstefar.

Men ikke nok med det: Dick Cline ændrede intetanende også måden hvorpå, amerikanerne i dag ser sport i fjernsynet, og handlingen skulle vise sig at være så uheldig og kontroversiel, at de amerikanske tv-stationer siden har svoret, at de aldrig vil lave en lignende fejltagelse.

Der er endda blevet indført regler, der forbyder dem at gøre det.

For den øjeblikkelige afbrydelse af transmissionen fra opgøret mellem Jets og Raiders, to af de dengang bedste hold i AFL-ligaen, der begge havde vundet syv af sæsonens første ni kampe, var bestemt ikke noget, der faldt i den overvejende del af amerikanernes smag.

Greb ti bolde for 228 yards

Mange af dem havde denne efterårsdag været vidne til et fremragende footballopgør, hvor gæsterne fra Jets var anført af superstjernerne Joe Namath og Don Maynard, der mødte et Raiders-mandskab, der bød på stjerner som George Blanda, Fred Biletnikoff, Willie Brown og Art Shell.

De kæmpede en indædt fight om føringen, der hele fem gange skiftede ejermand. Namath var i sit es og kastede samlet for samlet 381 yards – heraf hele ti bolde for 228 yards til Maynard – men Raiders’ quarterback Daryle Lamonica gjorde det statistisk set lige så godt: Han kastede for hele 311 yards og hele fire touchdowns.

Det var så intenst i The Oakland Coliseum, som det kunne være, og begge hold nægtede at tabe.

Men samtidig betød denne iver for at vinde også, at holdene gik alt for langt over stregen. Hele 19 gange blev en spiller kaldt for en straf, og de mange gule flag og spilstop betød, at kampen trak ud. Og det var et kæmpe problem for NBC.

Tv-stationen kunne nemlig ikke tåle, at kampen varede til længere end klokken 19. Her havde NBC programsat premieren på børnefilmen ”Heidi” – en nyfortolkning af de populære børnebøger fra 1800-tallet om den lille pige fra Alpelandet. Og endnu mere væsentligt: NBC havde lavet en klokkeklar aftale med filmens sponsor, urfabrikanten Timex, om, at filmen skulle begynde præcist klokken 19 – midt i ”prime time”.

Klokken nærmede sig nu tidspunktet, hvor ”Heidi” skulle tone over skærmen, men samtidig var dramaet på sit højeste i Oakland. Raiders stod med første down og ti på deres egen 23-yard-linie, efter at Jets sekunder forinden havde bragt sig foran med 32-29 på et 26-yard field goal af kicker Jim Turner.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *