Super Ray-vens!!!

Ray Lewis og Baltimore Ravens gjorde det! Natten til mandag slog Ravens modstanderne fra San Francisco 49ers i Super Bowl XLVII i New Orleans med 34-31.

I Lewis’ sidste kamp i en fantastisk NFL-karriere overkom Ravens et fantastisk comeback-forsøg fra 49ers – og en 35 minutter lang strømafbrydelse – og tog til sidst sejren, da holdet på fire forsøg tæt på egen endzone stoppede 49ers i dét, der vil gå over i historien som én af Super Bowl-historiens største ”goalline stands”.

Dermed tog Ravens trofæet efter en sæson fyldt med nedture og bakker på vejen i form af skader til profiler, fyringen af offensiv koordinator Cam Cameron og et krævet mirakel-comeback i Denver i slutspillet.

Og Ray Lewis stoppede altså med et mesterskab, efter at hans sæson en overgang var dømt slut på grund af en armskade – og også den legendariske safety Ed Reed har måske spillet sin sidste kamp i Ravens-trøjen.
– Der er ingen bedre at måde at slutte dette end sammen med disse mænd. Baltimore! Vi kommer hjem med det her!, råbte Lewis, da han efter kampen fik overrakt ”The Vince Lombardi Trophy”.

Flacco blev MVP
Lewis og Reed vil for evigt blive kædet sammen med mesterskabet, men det var quarterback Joe Flacco – Super Bowls MVP – der var kampens stjerne. Flacco ramte plet på 22 af 33 kast for 287 yards og tre touchdowns, og den kommende free agent slutter slutspillet med 11 touchdowns og ingen interceptions. En tangering af Joe Montanas slutspilsrekord.
– Vi gjorde det for dem derhjemme. Vi kan ikke vente med at komme hjem med dette trofæ, sagde Flacco efter kampen.

For head coach John Harbaugh var sejren bittersød. Han sikrede Ravens det første mesterkab siden 2000, efter at holdet har tabt i slutspillet i alle hans første fem sæsoner ved roret. Men han slog også sin egen bror, 49ers’ head coach Jim Harbaugh, der dermed led sin karrieres værste nederlag i et opgør mod broderen.

De to mødtes på banen efter kampen og gav hinanden et kram.
– Jeg har aldrig oplevet noget værre end mødet efter kampen. Jeg sagde til ham, at jeg elskede ham, sagde Harbaugh.

49ers tabte for første gang i Super Bowl, efter at holdet op gennem 1980’erne og 1990’erne vandt fem NFL-titler. Holdet leverede mod Ravens næsten et gigantisk comeback – de var bagud med 22 point – men nåede ikke helt op på siden af Baltimore.

Op og ned for ”Kaep”
49ers’ unge profil og quarterback-fænomen, Colin Kaepernick, havde en skidt første halvleg, men blev bedre efter pausen. Han sluttede med 16 completions på 28 forsøg for 302 yards, et touchdown og en interception og løb for 62 yards og et touchdown, men lavede flere fejl – som en nærved-”delay of game” til sidst, der kostede en timeout.

Running back Frank Gore løb for 110 yards og et touchdown, mens Ravens’ running back Ray Rice blev holdt til 59 yards på 20 carries. Baltimores wide receiver Anquan Boldin greb seks bolde for 104 yards og et touchdown – flere af de catches kom i tæt trafik. Både 49ers’ wide receiver Michael Crabtree (5/109/1 TD) og tight end Vernon Davis (6/104) greb bolde for flere end 100 yards.

Efter at 49ers gik ”tre og ud” på den allerførste serie, marcherede Ravens øjeblikkeligt ned af banen og scorede touchdown. Joe Flacco fandt Anquan Boldin på et 13 yard-kast i endzonen.

49ers reducerede efterfølgende på et 36 yard-field goal fra David Akers og var i en god position til at komme tættere på Ravens, men running back LaMichael James fumblede bolden på et hit fra Courtney Upshaw. Arthur Jones var først over bolden for Baltimore.

Ravens udnyttede den boldbesiddelse til at udbygge føringen til 14-3 – via en 10 spil, 75 yards-serie, der resulterede i et et-yard touchdown-kast fra Flacco til tight end Dennis Pitta. På næste serie hamrede Ravens en ny pæl i 49ers’ kiste, da safety Ed Reed interceptede et skidt kast fra Kaepernick. Det var Reeds niende interception i slutspilskarrieren – en tangering af NFL-rekorden.

Strømmen gik
Baltimore formåede dog ikke at udbygge føringen, da holdet på fjerde down på 49ers’ 14 yard-linje forsøgte sig med et fake field goal, men kicker Justin Tucker, der selv løb med bolden, blev stoppet kort før line of scrimmage.

49ers fik dog intet ud af det stop, og i stedet scorede Ravens så touchdown, da holdet igen fik bolden. Flacco hamrede et dybt kast ned mod 49ers’ secondary og Jacoby Jones, der greb bolden og faldt omkuld, men som rejste sig op og løb det sidste stykke i endzonen for et spektakulært 56 yard-touchdown.

Kort før pausen – og pause-underholdingen fra Beyoncé Knowles og gendannede Destiny’s Childs – reducerede 49ers til 21-6 på et 27 yard-field goal fra Akers.

Fyrværkeriet fra pauseshowet satte gang i Ravens, der eksploderede ud af starthullerne i anden halvleg. Pro Bowl-returner Jacoby Jones returnerede åbningssparket for hele 108 yards og touchdown – en tangering af den længste returnering i Super Bowls og ligaens historie.

Men så skete dét, der ikke måtte ske. Strømmen gik i dele af New Orleans og i The Superdome og én af Super Bowls største fadæser nogensinde var en realitet. I 35 minutter forsøgte spillerne at holde sig varme, mens officials kæmpede for at finde ud, af hvad der skulle ske – og arrangørerne arbejdede på at få strømmen igen.

49ers var elektriske
De strømmen kom igen, var 49ers elektriske. Holdet scorede hurtigt to touchdowns på et 15 yard-catch af Michael Crabtree og et seks-yard-løb af Frank Gore, og da Ravens’ running back Ray Rice fumblede bolden, scorede David Akers derefter på et 34 yard-field goal. Dermed var Ravens nu kun foran med 28-23. Comebacket var næsten en realitet.

Baltimore scorede dog hurtigt et field goal på næste serie – en 19-yarder af Justin Tucker – men så tog imponerede Kaepernick fusen på et træt Ravens-forsvar og racede på næste serie i endzonen for et 15 yard-touchdown. 49ers’ two point-conversion-forsøg kiksede dog, og dermed var holdet bagud med to point. 31-29. En flot, 10 spil-serie fra Flacco og Co. trak dernæst fem minutter af uret – og kulminerede med et 38 yard-field goal af Tucker.

Med godt fire minutter igen skulle 49ers derfor bruge et touchdown, og holdet kom tæt på, da Frank Gore skaffede 33 yards på et løb og sendte holdet tæt på endzonen og touchdown.

Men stående på Ravens’ syv og siden fem-yard-linje formåede 49ers ikke at score på fire forsøg – tre af dem kast. Det sidste var et fade til Michael Crabtree, som han ikke fik fat på.

Ikke perfekt eller smukt
Ravens fik bolden, kørte tre spil og lod punter Sam Koch, der var presset mod endzonen, løbe rundt i den og til sidst ud af den for en safety, der dog trak flere sekunder af uret.

Så blev Super Bowl XLVII afgjort af ét safety punt – som 49ers’ Ted Ginn modtog. Men han blev stoppet omkring midterlinjen, og så kunne konfettien regne ned over Ravens-spillerne oven på en besynderlig kamp.
– Det er aldrig smukt, det er ikke perfekt. Men det er Baltimore Ravens, sagde John Harbaugh ganske rammende.

Og det var nok til – denne søndag i New Orleans – at gøre Baltimore Ravens til verdensmestre i amerikansk fodbold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *