Super Bowl XLVIII: Når Broncos har bolden

Draftday.dk går i en kæmpe, nørdet optakt spækket med statistikker helt tæt på Super Bowl. Først gælder det Broncos’ angreb mod Seahawks’ forsvar.

DENVERS ANGREB vs SEATTLES FORSVAR

DENVER – SCORING OFFENSE: 37,9 point (nr. 1)
DENVER – TOTAL OFFENSE: 457,3 yards (nr. 1)
SEATTLE – SCORING DEFENSE: 14,4 point (nr. 1)
SEATTLE – TOTAL DEFENSE: 273,6 yards (nr. 1)

Det er den ultimative Super Bowl-duel, der venter millioner af NFL-fans verden over, når Denver Broncos’ potente angreb natten til mandag skal forsøge at sætte point på tavlen mod Seattle Seahawks’ skræmmende forsvar.

For det er første gang nogensinde, at et angreb, der førte NFL i både total yards og flest point, i en Super Bowl møder et forsvar, der tillod færrest total yards og færrest point. Og aldrig nogensinde har et så stærkt kasteangreb stået i en Super Bowl, og den historiske offensiv står over for et kasteforsvar, der er det bedste i NFL det seneste årti.

Duellen er ganske enkelt historisk og helt uden sidestykke i Super Bowls 48 år-lange historie.

Broncos scorede undervejs i grundspillet en NFL-rekord 606 point, og en NFL-rekord fem forskellige spillere ramte endzonen for mindst 10 touchdowns og blev en del af det, som Broncos kalder for ”The 5-10 Club”. På den anden side tillod modstanderen fra Seattle en passer rating på sølle 63,4 point – den laveste i NFL i fem år – og forsvaret snuppede ligahøje 39 bolde via takeaways.

Oven i købet har drømmeopgøret mellem de to monsterenheder en fabelagtig duel i duellen mellem Denver Broncos’ rekordsættende quarterback-legende og næsten sikre ”NFL MVP” Peyton Manning og så Seattle Seahawks’ ”Legion of Boom”-secondary. En enhed af defensive backs, der er anført af de frygtindgydende Richard Sherman og Earl Thomas, som begge er ”Defensive Player of the Year”-kandidater. Og den taktiske, nørdede match mellem Broncos’ offensive koordinator, Adam Gase, og Seahawks’ defensive ditto, Dan Quinn, bliver vanvittig interessant og afgørende for, hvem der vinder Super Bowl.

Men det er også mødet mellem to enheder, der ikke tidligere har stået over for så stærke modstandere, som det er tilfældet i Super Bowl. Broncos har kun tørnet sammen med tre forsvar, der har været i den bedste halvdel i NFL i total yards (Texans, Ravens, Giants), og Seahawks har generelt mødt svagere kasteangreb. De bedste kasteoffensiver, som Pete Carrolls tropper har skullet stoppe, har været NFLs nummer 2, 5, 13, 14 og 16. Resten har været i ligaens tunge halvdel.

NÅR DENVER KASTER BOLDEN

Peyton Manning har haft en sæson til historiebøgerne, og hvis han tidligt mandag morgen, dansk tid, kan løfte ”The Vince Lombardi Trophy”, vil hans sæson unægtelig gå over i historien som den største, en quarterback nogensinde har præsteret.

Manning kastede for flere yards (5477) og passing touchdowns (55) end nogen anden har gjort det i NFLs 94-årige historie, og han ramte plet på 68,3 procent af alle kast og kastede kun ti interceptions. Og i en alder af 37 år var han skarpere end nogensinde før, selvom fire nakkeoperationer og alderen har slækket hans højrearm en smule. I AFC-finalen pillede Manning rivalerne fra Patriots’ forsvar i stykker, og han kastede for 400 yards og to touchdowns i en ”MVP”-lignende præstation.

Broncos-angrebet er bygget op omkring kast og står i langt, langt det meste af tiden i et ”11 personnel” med tre wide receivers, én tight end og én running back, hvor wide receiverne Eric Decker og Demaryius Thomas stiller op længst ude mod sidelinjen som klassiske wideouts, mens wide receiver Wes Welker og tight end Julius Thomas ofte står i ”the slot” – for Welkers vedkommende starter han sjældent andre steder. ”11 personnel”-gruppen er Broncos’ base (holdet stod med det personel i 69 procent af tiden i den regulære sæson) – og eksempelvis mod Chargers i divisional playoffs-runden stod holdet ikke i andet.

Manning arbejder skræmmende effektivt bag center i systemet, der byder på mange sikre, korte og mellemlange kast, for i denne sæson har Manning i gennemsnit kun sendt fire kast af mindst 20 yards af sted pr. kamp. Han er meget tålmodig og tager gerne en fem-yarder, hvis han derved undgår en kostbar fejl. Omvendt kan han også tillade sig at lade sine receivere gøre arbejdet, for i denne sæson har Broncos skaffet flere yards efter catch end noget andet hold i NFL. Omvendt har Seattle Seahawks’ forsvar tilladt færrest yards efter catch i 2013 – blandt andet fordi forsvarsspillerne er så gode til at vriste sig fri af blokeringer og komme hurtigt frem til boldholderen.

Samtidig er filosofien, at Broncos hurtigt skal af med bolden, og derfor bruger holdet i gennemsnit kun 24 sekunder pr. spil (fjerdehurtigst i NFL). Og når Denver står i deres ”no huddle”-offensiv, er enheden allerbedst. I denne sæson er 57 af holdets 71 total touchdowns kommet på spil, hvor Manning ikke har forinden har samlet holdkammeraterne i ”the huddle”.

Over for det potente, dødsensfarlige angreb står et fantastisk 4-3-forsvar, der er spækket med profiler, og som er dybere med stærke reserver end noget andet forsvar i NFL. Seahawks’ baseforsvar er – ganske usædvanligt for NFL – et ”Cover 3”-zoneforsvar, hvor holdet står med tre defensive backs dybt i banen, men samtidig har de en ”front seven”, som kan lægge et massivt pres på modstanderen, og de har tre linebackers, der både kan dække op underneden – og bagud i de dybere zoner.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *