Specialtræneren

Draftday.dk har interviewet en tidligere special teams-koordinator og fortæller her om en uge i NFL for manden, der styrer specialenheden. Læs bl.a. om frygten for Devin Hester, en kick returners tendenser og en offentlig kendt NFL-hemmelighed.


Interviewet er ikke mange minutter gammelt, før Gary Zauner gerne lige vil slå én ting fast.

I telefonen fra hjemmet i Arizona i det nordvestlige USA afslører den tidligere toptræner en – i NFL-verdenen offentlig kendt hemmelighed – som man bør vide, inden man fortæller historien om den NFL-koordinator, som uden tvivl er mest anonym blandt fans:
– De fleste special teams-koordinatorer ved ikke ret meget om dét at sparke, punte og long snappe, fortæller Gary Zauner til Draftday.dk.

Det kan lyde besynderligt, at den mand, der er træner for og har ansvaret for sparkerne, ofte ikke ved, hvordan kickeren kan hamre mere præcise field goals af sted. Det svarer til, at sjakbajsen på byggepladsen ikke ved, hvordan man borer et hul i væggen.

Men det er ikke desto mindre tilfældet.
– De fleste indrømmer det, når de har fået jobbet og introducerer sig over for de enkelte spillere. Så siger de til sparkerne: ”Hey, jeg er special teams-træneren, og jeg ved ikke ret meget om, hvad du gør”, afslører Gary Zauner, som i 13 sæsoner fra 1994 til 2009 var special teams-koordinator i NFL hos henholdsvis Minnesota Vikings, Baltimore Ravens og Arizona Cardinals, og som i dag er privat sparkekonsulent.

Forklaringen er enkel.

Hvem er den fyr?
Mange special teams-koordinatorer – eller blot ”special teams-trænere”, som de også bliver kaldt – har aldrig selv sparket til en bold og har derfor ikke et trænet sparke-øje. De var måske linebackere som aktive spillere, og derfor ligger deres forcer på andre områder af special teams, hvor de også har ansvaret for holdets punt returner, kick off returner og opdækningsenheder. Og så må sparkerne klare sig selv og justere teknikken med hjælp fra konsulenter eller private trænere.

Og det er i virkeligheden nok også det bedste.
– Du kan gøre mere skade end gavn på en kicker, hvis du siger noget forkert, fortæller Gary Zauner, der som tidligere punter dog havde en fordel, som mange af hans kollegaer ikke havde.

Med den hemmelighed afsløret kan interviewet fortsætte, og historien om ”specialtrænerne” kan begynde.

Det er en historie om et job, der ganske vist kan have en enorm betydning for en football-kamp, men som alligevel ikke har ret meget bevågenhed. Koordinatorerne for special teams er ganske enkelt ikke særligt kendte ansigter eller navne.

Mange NFL-fans kan uden tvivl fortælle, at New England Patriots’ offensive koordinator hedder Josh McDaniels. Og mindst lige så mange kan fortælle, at Pittsburgh Steelers’ defensive koordinator er Dick LeBeau.

Men der er næppe mange, der kan nævne navnet på de to holds special teams-koordinatorer (de hedder Scott O’Brien og Danny Smith). Der er formentlig heller ikke mange, der ved, hvem Joe Avezzano og Bobby April er (to af historiens bedste special teams-koordinatorer). Og kan du navnene på cheferne for special teams hos de to foregående Super Bowl-deltagere, Seattle Seahawks og Denver Broncos?

Svaret er Brian Schneider og Jeff Rodgers.

LÆS MERE PÅ NÆSTE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *