Slaget om Los Angeles

Rams, Chargers og Raiders kæmper lige nu et hårdt slag om retten til at flytte til Los Angeles i 2016. I en stor artikel fortæller Draftday.dk her via adskillige insider-interviews, hvorfor NFL pludselig er så tæt på at sende ét eller to hold til L.A. – og hvordan situationen er for de tre hold, der bejler heftigt til storbyen.


 

Den kommende sæson er formentlig den sidste, hvor Raiders har hjemmebane i Oakland.

Det ved John Lupo og tusindvis af andre football-elskende borgere fra den nordcaliforniske storby udmærket godt. For der er en stor sandsynlighed for, at ”The Silver & Black” om ét år bor i Los Angeles.
– Der er en generel usikkerhed blandt tilhængerne, siger John Lupo til Draftday.dk i et interview om fremtiden for Raiders i Oakland.

Som manden bag organisationen ”Stay In Oakland”, der blandt andet fremmer sin sag via en Facebook-side og happenings, kæmper John Lupo hårdt for at holde Raiders i Oakland. Lige nu er det dog et slag, som synes svært at vinde. Raiders, der i 1995 flyttede til Oakland fra netop Los Angeles, flirter så meget med L.A., at et egentlig forhold kan blive indledt allerede til januar.

Lige nu er det nemlig svært at se byen Oakland tilbyde Raiders’ karismatiske ejer, Mark Davis, dét, som hans far fik i 1995, da legendariske Al Davis flyttede holdet den modsatte vej: En god, gunstig aftale om et nyt stadion i Oakland.

Og dét kan føre Mark Davis i armene på Los Angeles og dermed såre tusinder af Raiders-fans fra Oakland.
– Der vil i så fald uden tvivl være tilhængere i “East Bay”-området og i den større, nordligere del af Californien, der vil føle sig svigtet, og som af den grund vil miste troskaben til Raiders og måske også professional football som en helhed, forudser John Lupo.

Rams skal tilbage
Godt 600 kilometer mod syd – i netop Los Angeles – har en anden stor NFL-fan i nu seks år arbejdet hårdt for at sprede budskabet om, at i hvert fald ét hold bør bo i ”The City of Angels”.

Som initiativtager til bevægelsen ”Bring Back The Los Angeles Rams”, der har 49.000 likes på Facebook, har Tom Bateman sat alle kræfter ind på at få Rams tilbage fra St. Louis, som holdet flyttede til i 1995, da Rams og Raiders var de to sidste hold, der forlod Los Angeles.
– Hvis Rams vender tilbage, vil vi føle os overlykkelige og retfærdigt behandlet. Rams skulle aldrig have forladt Los Angeles i første omgang. Hvis Rams returnerer til Los Angeles, vil det rette op på en historisk fejl, siger Tom Bateman i et interview med Draftday.dk.

Lykkeligvis for Tom Bateman er der lige nu rigtigt meget, der tyder på, et enten Rams eller Raiders vender tilbage til Los Angeles – måske allerede så tidligt som efter den kommende sæson. Efter alt at dømme er tiden nemlig kommet til, hvor NFL vil have ét eller måske flere hold i Los Angeles, som man havde det for 20 år siden.
– De vil tydeligvis have mindst ét hold i L.A., og de føler, at de kan have to hold, fortæller Daniel Kaplan, der har fulgt sagen tæt for The Sports Business Journal, til Draftday.dk.

Forventningerne i NFL-verdenen er nu generelt, at de 32 ejere først i det nye år skal stemme for, at ét eller to hold flytter til storbyen i Californien. Så tæt er et skifte på.

NFL er ganske enkelt på vej tilbage til Los Angeles.

Som Draftday.dk kunne fortælle sidste år, har Los Angeles ellers gennem to årtier været bøhmanden, der blev bragt frem fra mørket, når et hold havde problemer på hjemmefronten, fordi byen, som holdet bor i, var tøvende med eller direkte uvillige til at give et godt tilbud på et nyt stadion. Så blev der lækket ord til pressen om, at holdet måske kunne flytte til L.A., og alene den trussel har sat gang i mange stadionforhandlinger og skaffet en række af NFLs stenrige ejere nye stadionaftaler, der kun gjorde dem til endnu mere rige milliardærer. Alene siden 1995 har 17 forskellige NFL-hold ifølge The Los Angeles Times været nævnt som bejlere til L.A.-markedet – mange af dem har siden fået et nyt, stort stadion i hjembyen.

 FAKTA:
* Rams og Raiders forlod begge Los Angeles i 1995, fordi de var utilfredse med deres daværende stadion i byen. Siden har Los Angeles ikke haft et NFL-hold, selvom 17 hold ifølge avisen The Los Angeles Times gennem årene har været sat i forbindelse med byen. Og hvis et hold skal flytte til L.A., kræver det, at mindst 24 af 32 NFL-ejere stemmer for en sådan flytning. 

En tom trussel i årtier

Men meget har ændret sig. Truslen er ikke længere tom, og L.A. er i dag mere end en bøhmand. NFL mener det seriøst og vil nu ind på USAs næststørste mediemarked, hvor et hold kan næsten tredoble sin værdi – alene ved at bo dér. Og tre hold – Rams, Raiders og Chargers – er af forskellige årsager så utilfredse med deres nuværende hjemmebaner, at der reelt kun synes én vej frem for dem.
 

Og det er retning Los Angeles.

Hvis – eller rettere sagt ”når” – NFL vender tilbage til Los Angeles, kan det få dramatiske følger. For ikke alle tre hold kan bo i storbyen, og derfor vil mindst ét, og måske to hold, skulle tage halen mellem benene og vende tilbage til den hjemmebane, de altså vil væk fra. Det vil ikke være et kønt syn, når holdet brødbetynget skal forsikre den nuværende hjemby om, at flirten blot var en fejltagelse – og ikke mere end dét. Samtidig kan et skifte også betyde, at ét eller flere NFL-hold skal skifte division og altså vende op og ned på liga-landskabet.

De tre hold, Raiders, Chargers og Rams, har i årevis været sat i forbindelse med Los Angeles, fordi holdene længe har været utilfredse med deres respektive stadions og stadionaftaler i hjembyerne Oakland, San Diego og St. Louis. Men i flere år har det ikke været mere end en tom, medieskabt trussel.

Men den 5. januar i år kom så det ”point of no return”, der satte et alvorligt skub i slaget om Los Angeles. Her kunne avisen The Los Angeles Times fortælle, at Rams’ ejer, Stan Kroenke, planlægger at bygge et stadion med plads til 80.000 tilskuere til en værdi af 1,7 milliarder dollars i bydelen Inglewood i Los Angeles – til en pris, som han selv betaler. Allerede til december kan den første gravko sætte skovlen i jorden, og arenaen kan stå færdig i 2018.

Ét år før havde samme avis fortalt, at Kroenke havde købt området i Inglewood, hvor den tidligere galopbane i Los Angeles lå. Og ét år senere lå der altså en færdig, arkitekttegnet og fuldt finansieret plan for et NFL-stadion.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *