Peyton og presset

Otte “one and dones”
For Peyton Manning, som Elway i marts 2012 hentede til Colorado, ved, at han også skal vinde en Super Bowl mere, hvis han vil fjerne aben fra ryggen. Ganske vist vandt Manning i 2007 en Super Bowl med Chicago Bears, men siden tabte han og Colts i 2010 til New Orleans Saints, efter at Manning kastede en afgørende ”pick six” til Saints’ Tracy Porter. Og sidste år kastede han en tåbelig interception mod kroppens retning i overtidsnederlaget i januar mod Baltimore Ravens. Kort efter afgjorde Ravens kampen på et field goal.

Og Mannings slutspilsstatistik med otte ”one and done” i foreløbigt 13 slutspil – og 11 sejre, men også 11 nederlag – giver et billede af en quarterback, der måske er den bedste gennem tiderne i den regulære sæson, men som samtidig har ry for at floppe, når det gælder i januar.

Derfor er presset på Peyton Manning gigantisk.
– Det er der ingen tvivl om. Han skal vinde denne Super Bowl, siger den erfarne NFL-journalist Mike Freeman, der tidligere skrev for The York Times og CBS Sportsline, og som nu arbejder for The Bleacher Report, til Draftday.dk.

For tag ikke fejl: Det kan godt være, at Richard Sherman gerne vil trække al opmærksomhed til sig i denne uge. Og det kan godt være, at det vækker opsigt, at Russell Wilson er i Super Bowl i sin blot anden sæson i NFL.

Men historien er Peyton Manning og jagten på den anden Super Bowl-ring.

Skyen over hovedet
Og ligesom Elway var det, er Manning også 37 år og står – ifølge mange kritikere – over for et valg mellem at blive én af spillets største eller en spiller, der bare ikke kunne vinde, når det gjaldt. Skåret helt ind til benet er det forskellen på at få et eftermæle som vinder eller taber.
– Fair eller ej – sådan er det bare. Og sådan vil man se på Peyton, især når han er quarterback og spiller på det niveau, sagde Elway for nylig.

Det kan godt være, at Peyton Manning ejer mange af de største NFL-rekorder. Og at han i den regulære sæson kastede flere touchdowns og for flere passing yards, end nogen anden har gjort det i NFLs 94-årige historie. Men selv en historisk, regulær 2013-sæson – den bedste, som en quarterback nogensinde har præsteret – vil falme, hvis Broncos taber til Seattle Seahawks. Sådan er vilkårerne, lyder det fra mange kritikere.
– Jeg kalder det ”The Peyton Playoff Problem”. Som i Peyton Manning. Som i Broncos-quarterbacken, skrev klummeskribenten Joan Niesen fra avisen The Denver Post tidligere i januar.

Netop The Denver Post bragte inden Denvers divisional playoffs-kamp mod San Diego Chargers et billede af Manning på forsiden af sportssektionen med tegningen af en sky henover hovedet på legenden. Teksten var ikke til at misforstå: ”Skyen over hans hoved”.
– Et nederlag i Super Bowl vil ikke ødelægge hans image, men det vil blot være benzin på bålet for de kritikere, der er kommet frem i de senere år, og som sætter spørgsmålstegn ved, om Peyton rangerer med i toppen over NFLs quarterbacks, siger Ian Eagle, der som tv-kommentator hos CBS har været kommentator på flere af Mannings kampe, i et interview med Draftday.dk.

Selv sagde Peyton Manning tirsdag på “Media Day” før Super Bowl, at han synes, det er for tidligt at snakke om eftermæle, mens han er i gang med karrieren. Det kan man snakke om, når han er 70 år, lød det. Men det får næppe kritikerne til at tie stille.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *