Peyton og presset

Presset på Peyton Manning er enormt inden Super Bowl på søndag. Et nederlag vil øge kritikken af Manning som en quarterback, der kikser, når det gælder, mens en sejr kan gøre ham til den største nogensinde.

Kollisionen var uundgåelig.

Men på det tidspunkt betød det intet, at John Elways 37-årige, skadesplagede og gennembankede krop snart ikke kunne klare flere hits.

For Denver-quarterbacken vidste, at han skulle krydse den imaginære linje, der var forskellen på fire nye forsøg til Broncos og en fjerde down, da han undveg presset, tog bolden i højre hånd og sprintede op gennem midten af banen. Men den aldrende legende kunne samtidig se, at han ikke kunne nå at løbe over linjen, for Green Bay Packers-spillerne stod parate til at stoppe ham.

Det sendte legenden ud på en legendarisk lufttur.

Frygtløst hoppede Elway nemlig direkte i retning af Packers’ LeRoy Butler, som var det et hovedspring i en svømmehal. For han ville have en første down. Butler hamrede ind i Elway, og det fik Elway til at spinde rundt i luften som en helikopter. Men Elway, der landede hårdt på banen, fik sine seks yards og fire nye forsøg efter det vildeste ”hit” længe set, og spillet fik ham til at pumpe armen i vejret og råbe ud mod sidelinjen.

Elway var en ”choker”
”The Helicopter”, som spillet siden er blevet kaldt, er blevet symbolet på John Elways Super Bowl-triumf i januar 1998. På det tidspunkt var John Elway én af NFLs store quarterbacks gennem tiderne, men han havde tabt alle de tre Super Bowls, han havde stået bag center i, med de samlede cifre af 136-40, og det var størstedelen af mediernes fokus inden Super Bowl XXXII mod Brett Favre og Green Bay Packers i San Diego. Elway var kendt som en ”choker”. Spilleren, der kiksede, når det gjaldt. Han var stjernen, der tabte og hang med hovedet, når den store kamp var afgjort.

Det fik dengang nogle medier til at sammenligne Elway med kaptajnen på Titanic, der gik ned med sit ellers imponerende skib. Andre mente, at Elway aldrig ville blive anset for at være en ”stor quarterback” i NFL-historien, hvis han ikke vandt ”The Big Dance”. Og i ugen op til kampen gik quarterbacken så langt som at indrømme, at han ville bytte alle sine NFL-rekorder og mange passing yards og touchdowns væk for den ene sejr i Super Bowl, der tre gange tidligere var smuttet ud mellem hænderne på ham.

Bare én eneste sejr. Det ville være nok.

Og på banen om søndagen viste Elway så med ”The Helicopter”, at han ville gå – eller rettere hoppe – langt for at få den triumf, der kunne fjerne pletten fra hans karriereblad. Og spillet blev afgørende, for det gav Broncos momentum, førte to spil senere til et touchdown til Broncos, der siden vandt med 31-24.

På søndag står John Elway igen i en Super Bowl. Men denne gang er det på sidelinjen som vice president of football operations hos Denver Broncos. Og dét med en situation, der er nærmest identisk med dét, han selv oplevede for 16 år siden.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *