Optakt: Når 49ers har bolden…

Hvor glade er 49ers’ for ”Pistol”-formationen? Hvem skal Colin Kaepernick huske? Og hvilken stor profil er atter frisk og i topform? Få svarene i denne store optakt, der fokuserer på 49ers’ angreb vs Ravens’ forsvar.

Under Jim Harbaugh og den innovative offensiv koordinator Greg Romans ledelse er 49ers’ offensiv blevet bedre og bedre og peaker nu med talentfulde Colin Kaepernick som quarterback.

49ers-angrebet anno 2012 har nettet flere yards (361,8 pr. kamp) end 49ers-angrebet har nettet i de seneste 12 sæsoner og scoret flere point (24,1. kamp) end de seneste 10 sæsoner. Det var helt tilbage i de år, hvor cheftræneren hed Steve Mariucci, stjernen hed Terrell Owens, og quarterbacken hed Jeff Garcia – så længe siden er det.

Det er ganske enkelt et 49ers-angreb, som modstanderne nu igen har respekt for, og som eksperterne roser. En meget kompleks offensiv, der byder på mange formationer i løbet af en kamp, og som først og fremmest er bygget op efter et stærkt løbeangreb med running back Frank Gore i spidsen. 51,5 procent af 49ers’ offensive spil i den regulære sæson var løbespil – kun Seahawks og Redskins løb også flere gange, end de kastede – og under Harbaugh/Romans ledelse har 49ers de seneste to sæsoner løbet på en større andel af sine spil end noget andet hold i NFL.

Flere og flere ”read-options”
Siden Colin Kaepernick i 11. spillerunde tog over som quarterback, er stadig flere af de løb kommet ud fra 49ers’ frygtede “Pistol”-formation, hvor Kaepernick stiller op i en shotgun-formation, men med en running back et stykke bag sig – i stedet for ved siden af sig. Offensiven angriber herefter på “read-options”, hvor Kaepernick vælger – på et splitsekund efter snappet – enten at beholde bolden og løbe med den eller at give den til running backen.

Alene i slutspillet har 55 af 49ers’ 72 løb været på “read-options”, som modstanderne har haft meget svært ved at stoppe. Mod Packers i divisional playoffs-runden var 6 fod 4 inches, 230 pund-store, ultrahurtige Kaepernick historisk god og nærmest ustoppelig, når han selv løb med bolden (han løb for en NFL-rekord 181 yards og to touchdowns). Mod Falcons i NFC-finalen var det så Gore og makkeren LaMichael James, som var effektive på ”read-options”, da Falcons fokuserede på at stoppe Kaepernick. Samlet har 49ers i to slutspilskampe snittet utrolige 8,4 yards pr. ”read-option”-løb og scoret fire touchdowns.

Kaepernick og “Pistol”-formationen har givet 49ers’ angreb en ny, mere eksplosiv dimension, som Baltimore Ravens skal forberede sig mod – og defensiven havde sine problemer i 13. spillerunde mod Redskins, hvor Robert Griffin III ganske vist var i fokus og blev stoppet, men hvor Alfred Morris i stedet fik plads til at løbe på 122 yards. Det er ”pick your poison” for Ravens.

Husk mig, Colin…
Forvent, at Ravens som Falcons vil forsøge at holde skansen på kanterne ved at lade de to yderste spillere i formationen stå oprejst, så Kaepernick derved ikke har mulighed for at løbe selv. Men hvis han løber med bolden, vil Ravens’ forsvarsspillere med strong safety Bernard Pollard og free safety Ed Reed i spidsen forsøge at levere ”husk mig”-hits på Kaepernick, der vil trætte ham.

49ers’ løbeoffensiv angriber dog også i stor stil på mere traditionelle løb, hvor Gore får bolden med fullback Bruce Miller som bulldozeren foran ham. Gore, der er 49ers’ bedste running back nogensinde, og som i den regulære sæson løb for 1214 yards (flest fra ham siden 2006) og otte touchdowns, er et våben i sig selv. Den 29-årige spiller er en kompakt back, der er ekstremt hårdfør og svær at nedlægge, og hans reserve, rookie LaMichael James, er en hurtigere, mere eksplosiv running back, som har været inaktiv det meste af sæsonen, og som derfor har masser af saft og kraft tilbage i benene trods det sene tidspunkt i sæsonen. Anthony Dixon får også typisk et par berøringer pr. kamp. Han er tredjevalg på running back-positionen.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *