NFLs onde hovedpine

Roger Goodell grillet af Kongressen
I oktober 2009 sad Roger Goodell skoleret, da den amerikanske kongres kaldte NFL-bossen fra New York til Washington til en høring om hjernerystelser i NFL, som nu i høj grad var blevet et issue i medierne.

Goodell og NFL benægtede stadig enhver sammenhæng mellem football og hjerneskader, og det fik et demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus, Lisa Sanchez, til at sammenligne NFL med den amerikanske tobaksindustri, som før 1990’erne benægtede, at der var en forbindelse mellem tobaksrygning og sygdomme som for eksempel lungekræft.
– Det minder mig på en eller anden måde om tobaksvirksomhederne før 1990’erne, sagde Sanchez.

Den kommentar hang – og hænger stadig – ved og er et kæmpe, negativt PR-slag for NFL, som i de efterfølgende år – overbeviste om sammenhængen eller ej – indførte en række skærpede regler på og uden for banen, som stadig gælder: Spillere, der har tegn på hjernerystelser, må ikke længere vende tilbage til banen i samme kamp og kan først spille, når de har fået grønt lys fra en uafhængig neurolog. Udgangspunktet for kickoffs flyttes fem yards frem for at sikre flere touchbacks og dermed færre kollisioner, og livet er blevet sværere for NFLs forsvarsspillere, der til deres store frustration bliver straffet med mange bøder og altså også i nogle tilfælde karantæner for de hits til hovedet, som NFL vil af med.
– På den korte bane kan vi se, at spillet ændrer sig. Ligaen prøver helt sikkert at lægge sine arme omkring problemet, mener forfatteren Steve Fainaru, der sammen med sin bror, Mark Fainaru-Wade, skrev bogen ”League of Denial”.

Svært at tro NFL forsvinder

Beskeden til omverdenen fra NFL er klar: Se, vi gør noget for at gøre spillet mere sikkert. I kan trygt og roligt spille football.

Sådan som Goodell gentog det, da millioner af NFL-fans over hele kloden i september i år fik en e-mail fra kommissæren med fortællingen om ligaens kamp for at gøre spillet mere sikkert.
– Det er en forretning til 10 milliarder dollars. Og det er svært at forestille sig, at NFL forsvinder. Og de forsøger helt klart at gøre spillet mere sikkert. Men om det kan ske er et helt andet spørgsmål, siger Mark Fainaru-Wada.

Her ved indgangen til 2014 er ”sikkerhedskrisen” på mange måder større end nogensinde før, selvom Goodell og Co. har lavet mange tiltag. For nu er så mange amerikanere bekendte med en potentiel sammenhæng mellem football og hjerneskader, at katten er ude af sækken. I en meningsmåling svarede 33 procent af de adspurgte amerikanere for nylig, at hjerneskaderne gør dem ”mindre villige” til at lade deres søn spille football. Og konflikten mellem dem, der mener, at NFL har et stort problem, og dem, som hævder, at det hele er et storm i et glas Pepsi, er mere åbenlys end tidligere.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *