NFLs onde hovedpine

Obama og Favre er bekymrede
Efter udgivelserne indrømmede NFL-legenderne Brett Favre og Troy Aikman, at de med den viden, de har nu, nok ikke vil opfordre deres børn til at spille football, fordi det er for farligt for hovedet. Favre, der i sin karriere blev sacket en NFL-rekord 525 gange, har endda indrømmet, at han i en alder af 44 år lider af ”skræmmende hukommelsestab” – han kan for eksempel ikke huske, at hans datter engang har spillet sommer-fodbold.
– For første gang i 44 år har jeg været lidt skræmt, erkender han.

Selv den amerikanske præsident, Barack Obama, har sagt, at han ikke ville turde at lade sin søn spille football.

NFL anerkender fortsat ikke – officielt i hvert fald – at der en sammenhæng mellem football og hjerneskader, og Roger Goodell fastholder, at der skal mere forskning til, inden svaret er helt givet. Det er i sig selv stærkt kontroversielt og ifølge mange kritikere grotesk og ansvarsløst. Men det hindrer dog ikke NFL i at agere, som var der for længst en klokkeklar forbindelse.

For der går en lige linje mellem blandt andre Dave Duersons død og så de mange gule flag for ulovlige hits i 2013.

I de seneste fire år er reglerne for tacklinger nemlig strammet voldsomt, og før 15. spillerunde i 2013-sæsonen har tre spillere – Brandon Meriweather, Michael Griffin og Dashon Goldson – været suspenderet for ulovlige hits til hovedet. Det er rekord mange i én sæson, hvor der forud for den kommende spillerunde har været 114 dokumenterede hjernerystelser i 2013. Senest fik Broncos’ Wes Welker i søndags – for anden gang i denne sæson – rystet hjernen. Og samlet er der – ifølge Draftday.dk’s beregninger – uddelt bøder for intet mindre end 927.000 dollars for hits til hovedet, hits på en forsvarsløs spiller eller for ulovlig berøring af modstanderens facemask.

Ikke football om 30 år
Samtidig gør regelændringerne, at spillere og fans tager sig til hovedet over hits, der – ifølge dem – ikke burde føre gule flag med sig. Som for en måned siden, da 49ers’ Ahmad Brooks fik en bøde på 15.000 dollars for at have ramt Drew Brees under et afgørende fjerde down-sack sidst i opgøret mellem 49ers og Saints.

Her havnede Brooks’ arm i nakken på Brees, da Brees faldt til jorden, hvilket var nok til et gult flag og fire nye downs til Saints, som siden vandt kampen. Et hit så kontroversielt, at NFL-legenden Ray Lewis tilbød Brooks at betale halvdelen af bøden, fordi han mente, at NFL var gået for langt, hvis det hit nu var en ulovlighed.
– Jeg har aldrig nogensinde set en sådan fornærmelse mod forsvarsspillere, lød det fra Lewis.

Nu spørger NFL-spillere og mange fans over hele verden, hvad en forsvarsspiller egentligt må? For – lyder det kritisk – der er snart ingen steder, hvor en forsvarsspiller kan ramme en angriber i den stadigt mere indskrænkede ”strike zone”.
– Wide receivere krydser nu midten af banen og griner. Det er blevet en joke, mener én af kritikerne, den tidligere NFL ”hard hitter” og nuværende NBC-analytiker, Rodney Harrison.

NFL er ifølge kritikerne blevet en ”No Fun League”, hvor angrebsspillerne er små prinsesser pakket ind i vat, mens forsvarsspillerne ikke længere kan handle instinktivt, men skal tænke, inden de tackler. Houston Texans’ safety Bernard Pollard har endda sagt, at de mange regelstramninger betyder, at der ”ikke er football om 30 år”, fordi det ødelægger sporten. Andre er enige.
– Du siger reelt: ”Forsvarsspillere, I skal tænke mere. Spil lidt langsommere og tænk lidt mere”. Og det er frustrerende, for vores job er at spille i det højeste tempo, siger den tidligere NFL-safety, Brian Dawkins, til ESPN.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *