NFLs onde hovedpine

Havde en ældre mands hjerne
Dave Duerson var sikker på, at hans hjerne var ødelagt af mindst ti hjernerystelser i en 11 år-lang karriere i NFL som en hårdtslående safety, og at det derfor ikke var den rigtige Dave Duerson, som var i Dave Duersons krop i de sidste år af hans liv. Derfor skulle hans tidligere hustru og børn have bekræftet, at hjernen vitterligt var skadet.

Familien indfriende ønsket og overdrog det inderste af Duersons hoved til hjerneforskere hos ”hjernebanken” hos Boston University School of Medicine. Og efter to måneders undersøgelse kunne forskerne bekræfte, at noget var helt galt i den hjerne, som Duerson havde sigtet uden om, da han skød sig selv.
– At se meget skade i en 50-årigs hjerne er virkelig markant, det er enormt. Og at have denne grad af nedbrydende lidelse i så ung en alder er ret ekstraordinær, sagde lægen Ann McKee, der opdagede hjerneskaden i laboratoriet hos Boston University School of Medicine.

Ann McKee kunne konstatere, at Duersons hjerne var som en ældre mands hjerne. Der var betydelige tegn på, at både hans humør, hukommelse, dømmekraft og impulser var påvirket negativt, og at det skyldtes gentagende slag i hovedet fra et langt liv på football-banen.

Og Duerson erkendte tilsyneladende selv, at han var blevet gal i skralden. I selvmordsbrevet fortalte han nemlig om sit sammenbrud:
– Jeg tror, at noget er alvorligt skadet i min hjerne. Jeg kan ikke tælle, hvor mange gange, jeg så stjerner for mig i kampene, men jeg ved, at der var mange gange, hvor jeg vågnede efter en kamp, og så sad vi alle og spiste aftensmad, skrev han.

Film chokerede amerikanerne

Dave Duerson er én af de NFL-krigere, der led en grum skæbne som hjerneskadet, efter at det sidste hit var sat ind, og hans martyrdød – som den er blevet kaldt – har været med til at presse NFL i den store krise, som NFL netop nu står med football-støvlerne plantet i. En krise, der især har været i fokus i 2013, og som har betonet det enorme dilemma, som commissioner Roger Goodell og Co. har foran sig:

På den side skal ligaen sikre, at football stadig er en underholdende, kollisionssport med hårde, seervenlige hits og forsvarsspillere, der tør spille frit uden at frygte for den næste bøde. På den anden side skal ligaen imødekomme det voldsomme pres fra tusindvis af anerkendte hjerneforskere, eks-spillere og familier til eks-spillere, der peger på, at undersøgelser nu viser, at football er farligt for hjernen. Og at NFL er nødt til at reagere.

Det gør NFL derfor. NFL har – meget presset – valgt side i den anspændte konflikt. Det er sikkerhed frem for alt andet.
– Vi ved, at hvis vi skal sikre fremtiden, kan og skal vi gøre spillet mere sikkert, sagde Goodell i marts.

2013-sæsonen har i høj grad været en sæson, hvor hjernerystelser og NFLs forsøg på at eliminere alle slag til hovedet, har sat sit præg på ligaen. Det er sæsonen, hvor konsekvenserne af at gå på banen i verdens hårdeste football-liga er blevet kendt af selv den almindelige amerikaner. Og dét efter den ene mere opsigtsvækkende nyhed uden for banen efter den anden.

Inden sæsonen indgik NFL et forlig til 765 millioner dollars med 18.000 tidligere spillere, der havde sagsøgt NFL for at ignorere beviser for, at hjernerystelser fører hjerneskader som for eksempel demens, Alzheimers eller ALS med sig. I oktober udkom en bog ”League of Denial” og en to timer lang ”Frontline”-dokumentarfilm, der rystede USA, fordi de begge påviste, at NFL i mange, mange år har benægtet, at der var en forbindelse mellem hjernerystelser på banen og de følger, som NFL-spillere har levet med efter karrierens afslutning.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *