NFL preview 2017: New York Jets

Forventningerne til New York Jets er på lavpunktet før den kommende sæson og med god grund.

Holdet har i offseason gennemført en kæmpe foryngelseskur og har sagt farvel til et hav af veteraner.

Væk er profiler som wide receivers Brandon Marshall og Eric Decker, quarterback Geno Smith samt linebacker David Harris, cornerback Darrelle Revis og safety Marcus Gilchrist.

Jets har nu kun fire spillere i truppen, der er ældre end 30 år, og derfor er det et ungt og uerfarent hold, head coach Todd Bowles sender på banen i 2017.

Og det ovenpå en 2016-sæson hvor Jets kun vandt fem kampe og sluttede sidst i AFC East.

Derfor forventer ingen, at Jets kan gøre sig gældende i denne sæson, og man kan kalde med rette kalde 2017 for et overgangsår for “Gang Green”. Det giver lidt ro til Bowles, der i sine to første sæsoner har en 15-17 rekord.

Efter to sæsoner med Chan Gailey som angrebschef, har Jets hyret John Morton, der kommer til fra New Orleans Saints. Her har han været wide receivers coach, og han vil indføre et West Coast-orienteret system, der lægger vægt på kast fremfor løb.

Kacy Rodgers er stadig defensiv koordinator, og han styrer et forsvar, der de seneste tre sæsoner har været virkelig god til at stoppe modstandernes løb.

Angrebet

Mortons West Coast-angreb prioriterer præcision og at undgå turnovers, men han har ikke meget arbejde med på quarterback.

Jets har formentligt en af de dårligste grupper (hvis ikke den dårligste) quarterbacks anført af den 38-årige Josh McCown, der efter et par skadesplagede sæsoner hos Cleveland Brown, er hentet ind som starter.

McCown kan i enkelte kampe ramme et højt niveau, men han er ikke særlig præcis og laver generelt for mange fejl. Bag ham sidder 2016-andenrundevalget Christian Hackenberg, der ikke fik  ét eneste snap som rookie.

At dømme fra sporadiske preseason-kampe er Hackenberg fortsat ekstremt rå, mangler fornemmelse for pres og mangler meget for at kunne starte i NFL. Bryce Petty har to år tilbage af sin kontrakt, men han har heller ikke starterkvalitet.

Hvis det stod skidt til på quarterback, ser det næsten værre ud på wide receiver-positionen. Decker og Marshall er væk, og Quincy Enunwa, der fik sit gennembrud i 2016 og greb for 857 yards og fire touchdowns, er ude for sæsonen med en alvorligt nakkeskade.

Derfor er Jets’ bedste receiver nu Robbie Anderson, der er i sit blot andet år efter at være kommet undrafted ind i ligaen. Anderson har potentiale men derfra til at skulle være go-to-guy er et stort skridt.

Næste mand på holdkortet er endnu en undrafted receiver fra 2016-draften, Jalin Marshall, der blot greb 14 bolde for 162 yards og to touchdowns som rookie. Han er desuden i karantæne de første fire kampe af sæsonen.

Chris Harper og ArDarius Stewart udgør dybde i en af ligaens svageste grupper, hvor spillere som Charone Peak, Gabe Marks og Frankie Hammond kæmper om pladser i truppen.

Den bedste receiver kan meget vel være tight end Austin Seferian-Jenkins. Han har masser af størrelse og er virkelig atletisk, men han skal producere mere end de 110 yards, det blev til hos Jets sidste år. Også han har karantæne i de første kampe af sæsonen. Jordan Leggett er rookie og dygtig pass catcher. Han kan hurtigt få en rolle i et system, der ofte har tight ends som den primære receiver.

Jets’ running backs vil også få en stor rolle i kastespillet, og det er måske på den position, at Jets skal hænge deres offensive hat. Det har i mange år været deres bedste angrebskort, og sidste år rangerede løbeangrebet som det 12. bedste og snittede 4,3 yards pr. carry.

Den erfarne Matt Forte løb for holdbedste 813 yards og syv touchdowns i 14 kampe, og selvom han er blevet 31 år, er han stadig en eksplosiv receiver. Hans dage med 20 touches pr. kamp er forbi, og han vil miste flere og flere snaps til Bilal Powell.

Powell er en rigtig god allround back, der sidste år kombinerede for flere end 1000 yards og scorede fem touchdowns. Baseret på historien er der dog ingen grund til at tro, at den 5’10 og 204 pund store Powell kan fungere som fuldtidsstarter, men han kan være virkelig god i en deltidsrolle. Elijah McGuire er en spændende rookie, der meget hurtigt kan få spilletid. Han har størrelse (5’10/214 pund), og han er ligesom de to andre en alsidig back.

Den offensive linje er et puslespil kort før sæsonstart, og den er langt fra fordoms styrke. De to guard-positioner er godt besat med James Carpenter (et tidligere Seattle-førsterundevalg) og Brian Winters men ud over de to, er der mange spørgsmål.

På venstre tackle kæmper Kelvin Beachum og Ben Ijalana om starterjobbet, og ingen af de to hører til blandt de bedste i NFL.

På højre side er der også åben kamp mellem Brent Qvale og Brandon Shell. Og for at det ikke skulle være nok, er det stadig ikke klart, hvem der skal snappe bolden. Her står duellen mellem Wesley Johnson og Jonotthan Harrison.

Jets skal nok finde den rette kombination, men en offensiv linje kræver tid for at være sammenspillet, og den luksus har Jets ikke her få uger før premieren.

Forsvaret

Jets har brugt masser af høje draftvalg på den defensive linje, der er en af NFL’s allerbedste. Derfor har modstanderne også svært ved at løbe bolden mod Jets, der de seneste tre sæsoner kun har tilladt 3,8, 3,4 og 3,7 yards pr. carry.

Leonard Williams er en lederskikkelse på og uden for banen, og han er måske Jets’ allerbedste spiller. Han er så alsidig, at han sidste år stillede op på alt lige fra 5-tech over 3-tech til nose tackle, og den 6’5 og 302 pund store Williams lavede i alt 68 tacklinger og syv sacks. Jets regner med, at han tager det næste skridt og bliver endnu mere dominerende.

Muhammad Wilkerson skuffede sidste år og var virkelig skidt mod både løb og kast, men det kan skyldes, at han sluttede 2015-sæsonen med et brækket ben. Han er nødt til at ramme tidligere sæsoners niveau.

Og så er der Sheldon Richardson, der trods gentagende handelsrygter endnu en gang går sæsonen i møde som en del af Kacy Rodgers enhed. Hans produktion er faldet over de seneste sæsoner, men han er stadig en stærk, eksplosiv brik, der kan bruges på flere pladser.

I midten er Steve McLendon en udmærket run-stopping nose tackle, men han risikerer at miste sit job til unge Deon Simon.

Jets har sagt farvel til erfarne David Harris, der har taget turen nordpå til rivalerne fra New England Patriots. Erstatningen er Demario Davis, som efter en enkelt sæson er hentet tilbage fra Cleveland Browns i en handel, hvor safety Calvin Pryor røg den anden vej.

Den 28-årige Davis er hurtigere end Harris men har ikke samme erfaring, og han er i det sidste år af sin kontrakt. Han har masser at bevise, hvis han skal beholde starterjobbet.

Det samme har 2016-førsterundevalget Darron Lee, der nu skal træde i karakter efter en skuffende rookiesæson. Lee er lynhurtig og hamrende atletisk, men han havde store problemer i sin første sæson og virkede overmatched.

Med sine 230 pund passer Lee godt som hybrid-linebacker/safety, og det kan være, han er bedre i den rolle end traditionel inside linebacker. Julian Sanford er den primære reserve.

På flanken håber Jets at Jordan Jenkins har tage det næste skridt og blive en solid pass rush-trussel. Jenkins lavede 2,5 sacks som rookie, hvor han startede 11 af 14 kampe, men han har arbejdet hårdt i offseason på at forbedre sin teknik.

Modsat skuffede Lorenzo Mauldin i sit andet år, hvor han ikke kunne matche de fire sacks, han lavede som rookie. Mauldin har desuden været i problemer uden for banen i offseason, og han risikerer at miste sin plads i truppen.

Rookie Dylan Donahue, Freddie Bishop og Josh Martin er de næste i rækken.

Veteranen Darrelle Revis er væk, og selvom han ikke var specielt god sidste år, så efterlader det et hul. Jets forsøger at lukke det med det tidligere førsterundevalg, Morris Claiborne, der er kommet til på en etårig aftale.

Claiborne bør isoleret set være en opgradering i forhold til Revis, men han har været plaget af skader i store dele af sin karriere. Faktisk har Claiborne kun spillet 40 af 64 kampe de sidste fire sæsoner, men hvis han holder sig på banen, har han potentiale til at lukke venstresiden helt ned.

Buster Skrine vil som udgangspunkt starte modsat Claiborne, og så rykker han på indersiden i nickel-formationer. Sidste år skuffede Skrine enormt, og han skal hæve sit spil for ikke at blive presset af Justin Burris. Burris er et ungt talent, der har gjort det godt og sagtens kan ende som starter. Marcus Williams og Darryl Roberts kæmper om pladser i truppen.

På safety har Jets sagt farvel til det tidligere førsterundevalg Calvin Pryor og Marcus Gilchrist, og der er store forventninger til de to rookies, førsterundevalget Jamal Adams og andenrundevalget Marcus Maye.

Begge har imponeret i løbet af forsommeren og i training camp, og der er god grund til at tro, at Jets har fundet et par fremragende startere til den vitale position. Adams, der er en virkelig god all-round type, blev i college rost for sine stærke lederevner, og dem har Jets virkelig brug for.

Maye er en eksplosiv herre med et godt instinkt til at spille både zone og mand-mand. Hos Florida Gators var han styrmanden for en meget talentfuld secondary. Rontez Miles og Ronald Martin kæmper om snaps som reserver.

Special teams

Efter syv sæsoner med Nick Folk har Jets skiftet ud på kicker-positionen. Ny sparker er Chandler Catanzaro, der er kommet til fra Arizona Cardinals som restricted free agent. Catanzaro skuffede stort i 2016, hvor han brændte syv field goals og fire ekstra point, og den succesrate skal hæves betragteligt, hvis ikke Catanzaro skal miste jobbet til rookie Ross Martin. Lac Edwards, som Jets valgte i syvende runde sidste år, går igen sæsonen i møde som holdets punter. Edwards gjorde det hæderligt som rookie, hvor han snittede 40,8 yards pr. spark.

Alt i alt

Det er svært at være optimistisk på Jets’ vegne, for truppen er virkelig en af NFL’s allersvageste. Der er store, store mangler på flere offensive nøglepositioner – primært quarterback og wide receiver – og specielt linebacker-gruppen er tyndt besat. Jets får mere end svært ved at matche de fem sejre fra sidste år, og det vil ikke overraske, hvis det kun bliver til en to-tre gevinster i den kommende sæson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *