NFL 2013: Tempo, tempo, tempo!

Flere NFL-hold vil i 2013 sætte tempoet i vejret og helt undlade at samle spillerne inden et spil. Inspireret af college football sætter NFL-trænere spil-speederen i bund, og det kan betyde brugen af en helt ny type spil – og tavler med Lada Gagas ansigt på.

John Thompson var i vildrede. Det var hans spillere også.

For allerede midtvejs i anden quarter var modstanderen fra Oregon foran med ufattelige 50-3. The Ducks havde scoret touchdowns på alle holdets første syv angrebsserier, der ikke i ét eneste tilfælde havde varet længere end tre minutter, og den defensive koordinator John Thompson og hans tropper fra Arkansas State anede ikke, hvad de skulle gøre.

Modstanderen angreb i et vanvidstempo, som Arkansas States forsvar ikke før have oplevet. Oregons spillere var super hurtige. Oregons quarterback snappede bolden super hurtigt. Og pointene strømmede super hurtigt ind på scoringstavlen.
– Alt foregik bare hurtigere. Vores spillere var i en tilstand af panik, erkender Thompson i et interview med Draftday.dk.

Det var som et opgør mellem ”meep meep”-tegnefilmsfuglen og en tudsegammel skildpadde. The Ducks – anført af den innovative head coach Chip Kelly – blæste Arkansas State ud af banen i en første halvleg, hvor alle Thompsons modtræk faldt totalt til det grønklædte underlag på Autzen Stadium i Eugene, Oregon. Blitzes? Det var ingen sag for Oregon. Zone-pres? Oregon fandt svagheden i presset og scorede bare endnu mere, indtil Arkansas State også måtte droppe det modtræk.

Ravens, Patriots og Broncos gør det
Ydmygelsen var enorm, og kun fordi Chip Kelly – formentligt i ren fairness – i anden halvleg trak i håndbremsen og udskiftede alle de bedste spillere, blev cifrene ikke voldsommere. Faktisk scorede Arkansas State siden 34 point, mens Oregon kun fandt endzonen endnu engang i den samlede 57-34-sejr.

Opgøret for ét år siden – den 1. september 2012 – var usædvanligt, fordi Chip Kelly og Co. allerede med syv minutter tilbage af anden quarter havde nettet de første 50 point.

Men tempoet var på ingen måder usædvanligt. Hverken for Oregon eller mange andre hold i college football, der gennem de seneste år har sat speederen i bund, når et spil var fløjtet af, for lynhurtigt at sætte det næste spil i gang og derved presse et stadig trættere forsvar.

Kan et angreb sætte det næste spil i gang med 20 sekunder tilbage af spiluret, er det godt. Bliver bolden snappet med 25 sekunder igen, er det endnu bedre. Mantraet er tempo, tempo, tempo.
– Ved at komme hurtigt frem til line of scrimmage og snappe bolden presser du forsvaret til hurtigt at skulle stille sig klar. Og så har det ikke meget tid til at analysere din formation og dit personel af spillere, fortæller Oregons offensive line coach gennem 21 år, Steve Greatwood, til Draftday.dk.

LÆS OGSÅ: NFL 2013: Luftkrigen

Tempo-trenden ventes i 2013 at ramme NFL som én af de helt nye trends, som en række af de 32 NFL-hold vil tage til sig.
– Jeg tror, at hurtigere angreb er den næste store ting, vi vil se offensivt. Det vil være den næste trend, fortæller NFL Films’ Greg Cosell i et interview med Draftday.dk.

New England Patriots og Baltimore Ravens kørte allerede et sådan tempo-angreb i 2012, men i 2013 vil blandt andre også Denver Broncos og San Diego Chargers speede op og køre spillene endnu hurtigere. Det samme vil Philadelphia Eagles naturligvis også, efter at holdet i januar hyrede Oregons fartdjævel, Chip Kelly, som ny head coach.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *