NFL 2013: Skyder pistolen stadig med skarpt?

”Pistol”-formationen og ”read options” tog i 2012 NFL med storm. Succesen har i denne offseason fået NFL-trænere til strømme til universiteter for at lære angrebs-opfindelserne at kende. Spørgsmålet er, om pistolen stadig vil skyde med skarpt i 2013?

Historien om den mest hotte og mest omtalte nyopfindelse i NFL-verdenen begynder i et omklædningsrum en vintermorgen først i 2005.

Ved halv syv-tiden står en head coach og fire af hans assistenter på det gråblå gulv i omklædningsrummet og forsøger at regne den ud. Chris Ault, en 59-årig head coach for University of Nevada, er frustreret og direkte frastødt over, at hans løbeangreb slet ikke fungerer, og derfor er femkløveret stået tidligt op for at finde en effektiv angrebsformation, som running backen kan stortrives i.
– Vi havde ingen idé om, hvorvidt dette ville fungere, eller om det ville være totalt spild af tid, fortæller én af de fire assistenttrænere, running backs coach Jim Mastro, i et interview med Draftday.dk.

Det bliver på ingen måde spild af tid.

For arbejdet fører en formation med sig, der får navnet ”Pistol”-formationen, og som siden skaber dybe panderynker hos de defensive koordinatorer, der forsøger at stoppe den.

For meget til højre og venstre
Syv år efter den morgen i omklædningsrummet er ”Pistol”-formationen det nye hit i NFL. Og i denne offseason er NFL-trænere ligefrem taget på studieture til amerikanske universiteter for at høre, hvad deres træner-kollegaer i college-verdenen har gjort for at kæmpe mod angrebet, som Ault og Co. begynder at skabe denne tidlige morgen i 2005.

Chris Ault, Jim Mastro og de tre andre assistenttrænere aner ikke, at deres arbejde vil føre så meget med sig, da de står på gulvet i det ni gange tre meter store omklædningsrum og forsøger at knække koden.

LÆS OGSÅ: NFL 2013: Luftkrigen

De fem vil sikre running backen bedre arbejdsbetingelser, så han kan fokusere på at løbe direkte fremad banen. Det skal ikke helt ske ud fra en ”shotgun”-formation, som Ault hader, men fra noget, der minder om det. Og planen er, at running backen skal stå lige bag quarterbacken og ikke ved siden af som i ”shotgun”-formationen.

Nevava-trænerne vil skabe en formation, der er en blanding af ”spread”-formationen, som Ault har arbejdet med i 20 år, og så et system, hvor running backen kan løbe ”nord-syd” og ikke ud mod siden.
– Løb fra den traditionelle ”shotgun”-formation var alt for meget løb til enten højre eller venstre, fortæller Jim Mastro, der nu er running backs coach hos Washington State, til Draftday.dk.

Træner var quarterback

Gruppen vil i samme ombæring sikre, at quarterbacken altid kaster bolden fra det samme sted. I 2004-sæsonen har der været for mange eksempler på, at quarterback Jeff Rowe er løbet enten for kort eller for langt baglæns, når han har grebet snappet fra centeren, og de mange, ustabile “drops” volder problemer for timingen med medspillerne.

Midt på gulvet i omklædningsrummet – mellem spillernes høje træskabe – agerer Ault quarterback, mens Mastro er running back. Timingen er afgørende, og trænerteamet prøver sig frem i jagten på den ideelle afstand mellem spillerne i den nye formation.

Ault står først to yards bag centeren, men det virker ikke. Så fem yards, men det fungerer heller ikke, og assistenttrænerne tvivler på projektet. Men Ault insisterer på, at trænerne fortsætter arbejdet i de efterfølgende dage.
– Stemningen blev lidt intens, for vi syntes, at det var en skør idé, og at han spildte vores tid. Og efter den første dag tænkte vi alle, at coach Ault havde tabt forstanden og havde brug for professionel hjælp, indrømmer Jim Mastro.

Men efter flere dages arbejde – og mange skarpe diskussioner – har trænerne omsider fundet en formation, hvor alt går op i en højere enhed. Quarterbacken skal stå præcist fire yards bag centeren, og running backen skal stå tre yards bag quarterbacken.

Trænerne giver formationen navnet ”The Pistol” – pistolen – fordi quarterbacken og running backen ikke står helt så langt tilbage som i ”shotgun”-formationen (haglgeværet). Samtidig skyder en pistol ligeud.
– Vi opfandt ”Pistol”-formationen, fordi vi ønskede at have “shotgun”-principper i kasteangrebet, men stadig have et løbeangreb, hvor det løb var direkte fremad banen, fortæller Jim Mastro til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *