NFL 2013: Forvirrende football i forsvaret

NFL-forsvar anno 2013 er uhyre komplekse, og forsvarsspillerne skifter ofte position. Og mange forsvar kan ikke længere sættes i bås som et 4-3- eller 3-4-forsvar. For i dag er forsvarene lidt af det hele, og det forvirrer. To defensive koordinatorer i NFL fortæller til Draftday.dk om de nye tider.

Han har selv indrømmet det: Nogle gange aner han ikke, hvad han er.

I Buffalo Bills’ nye, komplekse forsvar skifter Mario Williams og de andre forsvarsspillere nemlig igen og igen plads. Og det kan forvirre selv NFLs bedst betalte forsvarsspiller.

For hvad er ”Super Mario” egentlig? Defensive end? Eller outside linebacker? Og vil Bills stå i et 4-3-forsvar? Et 3-4-forsvar? Et 46-forsvar? Eller et nickel-forsvar?

Svaret ligger ikke lige for, men det er kun godt, mener den defensive koordinator Mike Pettine. Han er nemlig kommet til det kolde Buffalo for at forvirre.
– Hvis angrebet inden snappet ved, hvordan du vil stå, er du i problemer. Lad dem finde ud af det, når bolden er snappet, siger Mike Pettine i et interview med Draftday.dk.

Syv defensive backs på én gang
Pettine skiftede i januar til Buffalo fra AFC East-rivalerne fra New York Jets. Og selvom mange griner meget af cirkusset i The Big Apple, viser statistikken, at Pettine i sine fire sæsoner som defensiv koordinator havde ret godt fat i forsvaret. I hver af de fire sæsoner koordinerede han den – statistisk set – ottendebedste defensiv eller bedre målt i total yards, og i perioden tillod Jets færre yards gennem luften end noget andet hold i NFL.

Hemmeligheden bag succesen var et forsvar med et udseende, der var lige så uforudsigeligt som septembervejret. Jets proppede truppen med spillere til en klassisk 3-4-formation, men flyttede rundt på brikkerne, og lod situationen afgøre udseendet.

LÆS MERE: NFL 2013: Luftkrigen

I nogle tilfælde var der ingen defensive linemen på banen. Andre gange var der fem på ét spil. Så blitzede safety’en, og på næste snap var det cornerbacken, der jagtede quarterbacken. Og så var der de 64 snaps – flest i hele NFL – hvor Jets havde hele syv defensive backs på banen på samme spil.

Nu har Pettine taget sin play book med nord på til Buffalo, hvor Bills’ forsvar skal være alt andet end forudsigeligt. Bøflernes modstandere skal helst opleve, at det er lettere at gætte op til millionen i “Hvem vil være millionær?” end at regne ud, hvad koordinatoren og hans kamæleoner gør på næste spil.
– Det har en betydning for modstanderen, når de skal forberede sig, hvis de har seks forskellige forsvarsfronter, de skal forberede sig på frem for kun én eller to. Det påvirker deres forberedelsestid, og du kan med den tankegang stjæle nogle gratis spil, siger Pettine til Draftday.dk.

Hverken et 3-4- eller 4-3-forsvar
Gennem de seneste år har det været en trend i NFL, at mange forsvar på drastisk vis ændrer udseende fra spil til spil og skifter mellem adskillige udseender i løbet af en kamp. Og det er nu kommet dertil, at den nye mand i klassen, Eagles’ rookie-cheftræner Chip Kelly, har erklæret, at det er ”old school” at kategorisere et forsvar som enten et ”3-4”- eller et ”4-3-”-forsvar.
– Ingen kører et 3-4-forsvar på alle downs. Ingen kører et 4-3-forsvar på alle downs. Folk har elementer af begge dele, sagde han i foråret.

Først i nullerne kunne et hold stå i et ”cover 2”-forsvar kampen igennem, og kun få hold skiftede mellem 3-4- og 4-3-formationer. Men nu er det ét stort rod eller organiseret kaos, om man vil. Og NFL er blevet liga en, hvor “forvirrings-krigen” er i gang, som Saints’ head coach Sean Payton udtrykte det for nogle år siden. Alle stiller op i alt.
– Det presser angrebet, for det kan ikke forberede en helt masse spil til enten 4-3 eller 3-4-forsvaret, så det er nødt til at være mindre innovativt, og det hjælper os som forsvar, siger Jacksonville Jaguars’ defensive koordinator, Bob Babich, i et interview med Draftday.dk.

Forvirringen bliver ikke mindre af, at mange hold officielt oplyser, at holdet bruger et andet forsvar, end virkeligheden afslører.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *