NFL 2013: Den nødvendige nickel

Én forsvarsposition har i de seneste år fået en mere central rolle i NFL: Nickelbacken. Flere cornerbacks fra NFL fortæller her til Draftday.dk om positionen, der kaldes “ekstremt vigtig”. Læs endnu et afsnit i “NFL 2013”, hvor vi også fortæller, hvorfor nickel-forsvaret er NFLs nye standard-forsvar.

Chris Harris er kun Denver Broncos’ tredjebedste cornerback. Alligevel er den 24-årige forsvarsspiller reelt starter for holdet fra Colorado.

Som nickelback for Broncos har Chris Harris nemlig en central rolle, der er så stor, at han reelt er blevet en del af førstekæden. Præcis som mange andre nickelbacks over hele NFL i de senere år er blevet det.

Tag ikke fejl: Selvom Denver Broncos officielt oplyser, at holdets grundforsvar er 4-3-forsvaret med fire defensive backs, er sandheden, at holdet i det meste af tiden står i en nickel-formation med fem defensive backs. Det var således tilfældet på hele 65 procent af alle defensive snaps i 2012-sæsonen, og ifølge Chris Harris er nickel-forsvaret nu basisforsvaret i Denver.
– Ja, det vil jeg sige. I år vil vi se mange flere hold kaste bolden meget mere, og derfor vil vi være meget mere i nickel-forsvaret, fortæller Chris Harris i et interview med Draftday.dk.

En ekstremt vigtig position
De 32 NFL-forsvar stod allerede i 2012 i udpræget grad i nickel-forsvaret. For trenden i NFL går i retning af mere og mere nickel – den nødvendige nickel.
– Den position er blevet ekstremt vigtig. Hvis du ikke har en god, tredje cornerback, så vil du have problemer imod kastet, forklarer NFL Films’ Greg Cosell til Draftday.dk.

For de tider, hvor enten 4-3- eller 3-4-formationen storhittede i sin reneste form, er forbi. Tal fra Pro Football Focus viser, at 2012-sæsonen var den første sæson nogensinde, hvor NFL-forsvarene i mere end halvdelen af tiden – samlet set – stod i nickel-formationen. Nærmere præcist 51 procent.

Det er på bare fire år en forøgelse på 11 procentpoint, og det stikker klart formationer med fire defensive backs som 3-4- eller 4-3-formationen: I 2012 indeholdt kun 31 procent af alle formationer fire defensive backs.

LÆS MERE: NFL 2013: Skyder pistolen stadig med skarpt?

Med legenden Champ Bailey og Dominique Rodgers-Cromartie på kanterne er det op til Chris Harris at dække den indvendige wide receiver, når modstanderen står i formationer med tre wide receivers. Og det gør NFL-angrebene oftere og oftere i det stadig mere kasteivrige NFL, hvor luftkrigen hærger, som Draftday.dk tidligere har fortalt. 57,6 procent af alle spil er i dag kast – den største andel siden i hvert fald ligasammenlægningen i 1970.
– Vi ser nickel-forsvarene blomstre op, fordi angrebene bruger tre receivers, og hvis du skal matche det, har du brug for at have endnu en fyr, der kan dække i ”the slot”, siger Chris Harris.

Arizona Cardinals’ Jerraud Powers siger, at det er nødvendigt med nickelbacken i en tidsalder, hvor ”quarterbacken kaster bolden 50 gange i hver kamp”.
– Det er reelt et forsvar, der er smartere at bruge, fordi du putter en ekstra cornerback på banen, der kan matche de receivers frem for, at du har en linebacker, der skal gøre det, fortæller han i et interview med Draftday.dk.

Fritz og “The Big Nickel”
Nickel-forsvaret kommer i flere varianter, og typisk erstatter den femte defensive back enten en nose tackle (i et 3-4-forsvar) eller en linebacker (i enten et 3-4- eller 4-3-forsvar). Et sådan forsvar bærer navne som 3-3-5-forsvaret, udgaven, som Denver Broncos ofte benytter sig af, 5-1-5-forsvaret og 4-2-5-forsvaret, men selvom der er forskelle på de tre formationer, er tankegangen reelt den samme: Man vil have mere fart og mindre fylde på banen, så forsvaret kan dække overalt i en tid, hvor kampen står i de åbne områder på banen.
– Der er mange store receivere og hurtige fyre, og de fleste hold spreder nu angrebet ud, siger Minnesota Vikings’ nickelback, Josh Robinson, til Draftday.dk.

LÆS MERE: NFL 2013: Jokeren og schweizerkniven

Ét af de forsvar, der i de senere år har vundet frem i NFL, er reelt et levn fra fortiden. Tilbage sidst i 1980’erne skabte den nu afdøde, tidligere defensive koordinator hos Los Angeles Rams, Fritz Shurmur, den såkaldte ”Big Nickel”-formation.

Shurmur opfandt ”The Big Nickel”, der reelt er en 4-2-5-formation, som et modsvar til NFC West-rivalerne fra 49ers’ angreb, og i den sendte Shurmur tre safeties på banen sammen med to cornerbacks. Den ene safety var reelt en krydsning mellem en safety og en linebacker, der både ville kunne dække på ydersiden mod wide receiveren, men samtidig stoppe løb på indersiden. Den position har siden haft mange forskellige navne som ”The Bandit”, ”Star” og ”Money”, men arbejdsopgaven er reelt den samme.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *