Morten Andersens største Hall of Fame-chance

Danske Morten Andersen er igen i spil til Hall of Fame, efter at han fire gange tidligere er blevet forbigået. Draftday.dk har spurgt tre af dem, der beslutter om sparkeren skal i Hall of Fame, om hans muligheder for at komme ind. Svaret fra vælgerne er, at 2017-klassen måske er hans største chance i årevis.

———————————————————————————————————————————————————————-

I år begyndte diskussionerne allerede klokken 6.30.

Denne tidlige morgen i februar var de 48 vælgere i Hall of Fame-komitéen samlet i et stort mødelokale i The Mascone Convention Center i downtown San Francisco for at udpege de nye medlemmer af det fornemme selskab bestående af legendariske NFL-navne.

Ni timer – og talrige, ophedede diskussioner senere – havde komitéen bestående af erfarne NFL-journalister valgt otte nye medlemmer til Hall of Fame.

Og endnu engang blev danske Morten Andersen forbigået.

Kickeren fra Struer, der har scoret flere point end nogen anden spiller i NFL-historien, var for tredje år i træk én af 15 finalister, som de 48 vælgere skulle diskutere.

Diskussionen om Andersens kandidatur varede 11 minutter og 12 sekunder.

Men da det kom til selve afstemningen, blev ”The Great Dane” endnu engang forbigået – i år til fordel for navne som Brett Favre, Tony Dungy, Orlando Pace og Kevin Greene.

I onsdags nåede Morten Andersen dog endnu et skridt nærmere en ny afstemning, da han blev udvalgt som én af 26 semifinalister til næste års Hall of Fame. Det vil være højst overraskende, hvis Andersen ikke igen klarer cuttet til 15 – som en finalist.

Andersen er tætte på Hall of Fame

Spørgsmålet er dog, om han når videre? Om 2017 bliver året, hvor historiens måske største kicker omsider bliver valgt til Pro Football Hall of Fame? Eller om han igen bliver forbigået – for fjerde gang alt i alt?

Draftday.dk har spurgt nogle af de personer, der bedst kan fortælle, hvordan Andersens chancer er. Vi har de seneste dage interviewet tre af de 48 stemmeberettigede om, hvordan komitéen hidtil har set på Andersens kandidatur og karriere. Og om hvordan de tre vælgere ser på Andersens muligheder i 2017.

Og to af de tre vælgere mener, at danskerens chancer i 2017 er bedre end i de tidligere år.
– Jeg mener, at Morten Andersen er en kandidat, der fortjener at komme ind. I og med at der ikke er nogen sikker kandidat på næste års stemmeseddel, har hans chancer aldrig været bedre, siger den 56-årige NFL-journalist og forfatter, David Elfin, der i en årrække dækkede Redskins for The Washington Post, til Draftday.dk.

Ira Miller, der skriver om NFL for football-bureaet, The Sports Xchange, og som i mange år dækkede 49ers for avisen The San Francisco Chronicle, er enig. Manglen på ”slam dunk”-kandidater gavner Andersen.
– Jeg mener, at han kommer tættere på (Hall of Fame, red.). Især i et år som dette, hvor der umiddelbart ikke er nogen ”automatiske” førstegangskandidater, fortæller han til Draftday.dk.

Dette års felt tæller fire navne, der for første gang kan blive valgt ind i Hall of Fame. Running back-legenden LaDainian Tomlinson, wide receiver Hines Ward, defensive end Jason Taylor og safety Brian Dawkins. De fire er sammen med de spillere, der var top 10 i februar i form af head coach Don Coryell, running back Terrell Davis, tackle Joe Jacoby, safety John Lynch og quarterback Kurt Warner, de største konkurrenter for Morten Andersen.

FAKTA: SEMIFINALISTER TIL PRO FOOTBALL HALL OF FAME 2017
NYE KANDIDATER: RB LaDainian Tomlinson, WR Hines Ward, DE Jason Taylor og S Brian Dawkins.
KANDIDATER FØR – OG IGEN i 2017: QB Kurt Warner (finalist i 2016), RB Roger Craig, RB Terrell Davis (finalist i 2016), RB Edgerrin James (finalist i 2016), WR Isaac Bruce, WR Torry Holt, WR Terrell Owens, OT Tony Boselli, OT Joe Jacoby (finalist i 2016), OT Mike Kenn, OT Chris Hinton, OG Alan Faneca, C Kevin Mawae, LB Karl Mecklenburg, LB Clay Matthews Jr., CB Ty Law, S Steve Atwater (finalist i 2016), S John Lynch (finalist i 2016), S Darren Woodson, HC Don Coryell (finalist i 2016) og HC Jimmy Johnson.

En tredje vælger, som Draftday.dk har interviewet, peger på, at der kun er én overvældende kandidat, og det er LaDainian Tomlinson, der var sin generations bedste running back. Derudover er Kurt Warner et godt bud, fordi han to år i træk har været blandt de sidste ti kandidater og fordi han er – ja – Kurt Warner.
– Men herefter er feltet helt åbent, og derfor er der en chance for, at Morten kan snige sig med ind, fortæller Clark Judge, der er NFL-journalist hos TalkOfFameNetwork og før det hos CBS, til Draftday.dk.

– Kickere ser jo bare på cheerleaders
De Hall of Fame-vælgere, som Draftday.dk har talt med, peger på det faktum, at Morten Andersen ikke er en del af selskabet, selvom han har scoret flere point end nogen i NFL-historien. I basketball, baseball og ishockey er den rekord kæmpestor. Derfor bør der være plads til Andersen.
– Du kan bare ikke holde den førende i point i NFL ude af Canton. Det kan du bare ikke, og Andersens tre år som finalist demonstrerer da også, at vælgerne i det mindste ankerkender dette. Alle store sportsligaer bortset fra professionel football har den førende scorer i Hall of Fame. Så hvorfor ikke NFL?, spørger Clark Judge.

Men mens han altså har scoringsrekorden, og selvom feltet i 2017 er det – på papiret – svageste i de fem år, hvor Morten Andersen har været på valg, er det fortsat de samme kritikpunkter, der bliver omtalt, når talen falder på, hvorfor Morten Andersen trods alt ikke har markante muligheder for at blive en Hall of Famer i 2017.

For især det faktum, at kun én place-kicker, norske Jan Stenerud, og én punter, Ray Guy (og han skulle vente 23 år), er blevet valgt ind, siden Hall of Fame blev grundlagt i 1963, viser alt om, at specialister ikke er velansete hos de 48 vælgere. Det erkendte Morten Andersen da også i februar.
– Jeg tror, at der er mangel på respekt om selve positionen. Det generer mig lidt. Det er som om, at folk tænker, at vi bare kommer ind som primadonnaer, afgør kampen – og så sætter vi os på bænken, drikker en Gatorade og ser på cheerleaders, sagde han i februar til TV 2/Sporten.

Ira Miller mener, at sparkere er underrepræsenterede i Hall of Fame, men han anerkender, at komitéen som helhed ser anderledes negativt på kickere og puntere, end den gør på for eksempel en wide receiver eller en defensive end.
– Det er svært for kickers, og det er derfor, at der kun er valgt én kicker og én punter ind, siger han til Draftday.dk

Clark Judge er enig. De 48 medlemmer ser skævt til sparkerne.
– Vælgerne er blinde over for specialisterne, og det skader Andersens sag, forklarer han.

Et kig på de forskellige udgaver af ”årtiets hold” i NFL bekræfter dette. 22 spillere er som Morten Andersen to gange blevet valgt til årtiets hold. 17 af de 22 spillere er i Hall of Fame.

De resterende fem navne? De er alle specialister.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *