Morten Andersen: Det bliver stort og følelsesladet

Natten til søndag den 6. august bliver Morten Andersen officielt indlemmet i Pro Football Hall of Fame. Draftday.dk har interviewet danskeren forud for indlemmelsen – og i telefoninterviewet fortæller Andersen blandt andet, hvordan han allerede nu har mærket, at han er en Hall of Famer, hvad hans Hall of Fame-tale skal indeholde – og hvordan NFL-guruen Gil Brandt hjalp ham i februar.

Jim Brown, Joe Namath, Anthony Muñoz og Barry Sanders.

Det var blot nogle af de mange, berømte NFL-legender, der gik op for at kramme Morten Andersen og de seks andre mænd, der stod ved siden af danskeren på den sortblanke scene.

Få timer forinden havde de syv mænd fået den besked, som de altid havde drømt om at få – og som flere af dem havde ventet på i årevis: De var blevet valgt ind i Pro Football Hall of Fame.

Og derfor stod de denne lørdag aften på scenen i The Wortham Theater Center i Houston, hvor de hver især netop var blevet introduceret som de nyeste medlemmer af Pro Football Hall of Fame. Øjeblikke senere rejste de mange Hall of Fame-medlemmer, der sad i salen blandt mange hundreder andre NFL-folk, sig og gik op for at lykønske deres nye kammerater i det fornemme selskab i dét, der var et meget følelsesladet øjeblik.

Og én af dem, der blev lykønsket, var altså en dybt berørt Morten Andersen, der tog flere dybe indåndinger på scenen for at holde fatningen, mens han fik det ene kram efter det andet.
– Det var fandme fantastisk at stå på scenen, og så kom alle de mange Hall of Famer-medlemmer op til mig. Det var surrealistisk, siger Morten Andersen i telefonen fra Atlanta i et interview med Draftday.dk.

For dengang – i februar – virkede det nærmest uvirkeligt for danskeren, at han endelig var valgt ind. Men her fem en halv måned senere har virkeligheden ramt den 56-årige vestjyde. Heldigvis. For den er god nok. Morten Andersen er i Hall of Fame.
– Det er blevet holdbart. Jeg kan nyde det nu, og jeg har flere gange fået at vide af andre Hall of Famers, at jeg skal huske at nyde det, fortæller han.

Joe Namath inviterede Andersen
Natten til næste søndag, dansk tid, bliver det for alvor en realitet, når de syv nyvalgte spillere officielt bliver indlemmet i Pro Football Hall of Fame under en stor ceremoni i Canton, Ohio foran flere hundrede andre Hall of Fame-medlemmer, NFL-folk, venner, familie, fans og ikke mindst millioner af tv-seere verden over.

Draftday.dk har interviewet Morten Andersen før ceremonien – og før de dage der venter forude – som alene for Andersens vedkommende byder på 17 officielle arrangementer, han er blevet bedt om at deltage i.
– Det bliver fire hektiske dage. Men det gør også bare, at det bliver én stor fest, siger han til Draftday.dk.

De syv nye medlemmer skal blandt andet deltage i middage, de skal skrive autografer under en session, og de skal fortælle anekdoter fra deres karrierer under et af arrangementerne.

LÆS: Efter det sidste kick

Allerede nu – inden Morten Andersen officielt har få overdraget den gyldne Hall of Fame-jakke, og inden Hall of Fame-busten skabt efter hans hoved er offentliggjort – er meget anderledes.

For det første er det væltet ind med tilkendegivelser fra tidligere holdkammerater, trænere og kammerater i ligaen, der har kontaktet ham for at ønske tillykke. Ja, selv Kronprins Frederik har sms’et og ønsket tillykke. Og så har borgmesteren i fødebyen Struer inviteret Morten Andersen til en hyldestfest i byen, når det passer ind i programmet.
– Det har været rigtig positivt. Folk siger, at jeg har fået den anerkendelse, som, de mener, jeg skulle have, fortæller han.

Samtidig er navnet “Morten Andersen” også blevet endnu mere interessant for andre, end det var før, han blev valgt ind.

Samme julidag, hvor Draftday.dk interviewer danskeren, er han for eksempel sammen med 20 andre Hall of Fame-navne blevet inviteret til til Jets-legenden Joe Namaths velgørenhedsturnering i New York senere på året.
– Jeg er ked af at bruge det ord, men man kan godt sige, at mit brand er løftet. Det hele bliver løftet lidt, siger Morten Andersen, der i dag blandt andet arbejder som privat sparketræner for en række kickers.

De fire bank på hoteldøren
Og det løft er altså kommet på baggrund af det valg, som 48 medlemmer af Hall of Fame-komitéen foretog lørdag den 4. februar under et otte timer og 49 minutter langt møde i The George R. Brown Convention Center i Houston – dagen før Super Bowl 51.

Diskussionen omkring Andersens kandidatur varede en lille halv time, og ifølge Draftday.dk’s oplysninger tog cirka 10 forskellige vælgere ordet og talte hans sag, før en række afstemninger, der udelukkede flere andre kandidater, førte frem til, at Morten Andersen, Cowboys-ejer Jerry Jones, den hårdtslående safety Kenny Easley, de to running backs LaDainian Tomlinson og Terrell Davis, defensive end Jason Taylor og quarterback Kurt Warner blev valgt ind.

Og mens mange NFL-fans i USA og i Danmark fulgte med på de sociale medier i takt med, at den ene kandidat efter den anden blev rapporteret ude af kampen, vidste Andersen ikke, hvor han stod. For han fulgte ikke med på nettet. Han, familien og nogle venner sad på et hotelværelse ikke langt fra mødelokalet, hvor Hall of Fame-komitéen var samlet, med en telefon, der konstant var tændt og klar til at blive taget.

Han havde fået besked på, at han ville få et opkald, hvis han ikke blev valgt. Og det var nogle hårde timer, mens han frygtede opkaldet.
– Vi sad på værelset i 2 1/2 time med telefonen tændt. Jeg gik rundt som en løve i et bur, husker han.

Men som tiden gik, og det skuffende opkald stadig ikke var kommet, vidste Andersen, at det begyndte at se lovende ud.

Klokken 0.32, dansk tid, kom så de fire bank på døren, der reelt var kulminationen på en 25 år-lang NFL-karriere hos fem forskellige hold, der førte til utallige NFL-rekorder herunder rekorden for flest point i ligaens historie.

Udenfor døren stod David Baker – Hall of Fames to meter høje og 170 kilo-tunge præsident – der med fire markante bank på trædøren til Morten Andersens hotelværelse gjorde det tydeligt, hvilken nyhed han var kommet for at give.
– Man var ikke i tvivl om, hvad det betød, for David Baker er en stor fyr, og han banker hårdt. Det er et stort bank, fortæller Morten Andersen.

Gil Brandt hjalp før afstemning
Andersen åbnede døren, kiggede på David Baker og udbrød:
– No way! No way!

David Bakers ord var klare og kontante:
– Hey buddy…velkommen til Canton, Ohio.

Præsidenten omfavnede derefter Andersen, der dybt berørt og med våde øjne svarede:
– Oh, my Goood…

De to krammede i flere sekunder, hvorefter David Baker sagde:
– Du bliver indlemmet som én af de bedste gennem tiderne.

For Morten Andersen var øjeblikket på samme tid kraftfuldt og nærmest ufatteligt, fortæller han i dag.
– Det var den gode nyhed, jeg fik. Og ja, det var et fantastisk øjeblik, det var kæmpestort, siger han.

Han var fire gange tidligere blevet forbigået til legendernes selskab, men i femte forsøg – hvor flere mediefolk ellers ikke spåede ham mange chancer – kom han altså ind.

LÆS: Peter King til Draftday.dk: Tillykke til Morten og Danmark

Siden er det kommet frem, at Gil Brandt – berømt tidligere Dallas Cowboys-boss og nuværende NFL-analytiker – i kulissen havde arbejdet hårdt for Andersen.

Gil Brandt havde sammenlignet Andersen med den indtil i februar eneste Hall of Fame-kicker, norske Jan Stenerud, og Indianapolis Colts’ Adam Vinatieri, der også står på spring til Canton en dag. Og Gil Brandts analyse, der sammenlignede de tre i en række sparke-kategorier udendørs, var fordelagtig for Andersen og har uden tvivl været med til at overbevise flere, mere skeptiske vælgere.

Draftday.dk har siden været i kontakt med syv af de vælgere, der var med til at stemme Morten Andersen ind, og generelt er fortællingen, at der allerede tidligt i diskussionen var en positiv stemning omkring hans kandidatur, men at det især var det faktum, at NFL som den eneste af de fire store, professionelle ligaer ikke havde alletiders mest scorende i Hall of Fame, der blev afgørende.

Samtidig fik Morten Andersen en stor støtte fra to andre Hall of Famer-medlemmer, James Lofton og Dan Fouts, der for første gang deltog i afstemningen, og som begge kæmpede hans sag.

Lyttede til Volbeat med kunstner
På lørdag venter så et nyt, stort klimaks, når Morten Andersen altså officielt bliver indlemmet. Og det kommer til at ske foran hans nærmeste, for alle syv nye medlemmer af Hall of Fame har fået lov til at invitere gæster til ceremonien.
– Vi har inviteret så mange mennesker, vi synes, vi kunne invitere. Som dem, der har betydet noget i min karriere, mine gode venner, min familie, siger han.

Allerede i marts offentliggjorde Morten Andersen, at hans 17-årige søn, Sebastian, skal introducere sin far, når øjeblikket kommer, hvor Morten Andersen skal indlemmes. Det sker i en kort tale, der bliver optaget på video og derefter vist til ceremonien – foran millioner af tv-seere.

LÆS: Jimmy Bøjgaard: Det er kæmpestort

Andersen kunne selv vælge, hvem der skal introducere ham – LaDainian Tomlinson har for eksempel valgt sin tidligere holdkammerat, Lorenzo Neal – men valget blev sønnen Sebastian, efter at Andersen også havde spurgt hans yngste søn, 13-årige Aiden, om han ville være med til det. Det havde han dog ikke lyst til, og derfor bliver det ældstesønnen alene, der får den store ære af at holde talen. Morten Andersen ønskede, at det skulle være én fra familien, der holdt talen, og så var det i øvrigt svært at fremhæve én person fra ét af de fem forskellige hold, han har spillet for, og lade denne stå for introduktionen.

Siden kommer så øjeblikket, hvor bronzebusten, der forestiller Andersens hoved, bliver offentliggjort. Busten er skabt af kunstneren Ben Hammond, der formede den i den sidste weekend i maj, hvor Morten Andersen fløj ud til Ben Hammonds værksted i Salt Lake City, Utah, hvor han sad  model i intet mindre end otte timer, mens den blev skabt. Undervejs hørte de to musik – Andersen spillede blandt andet danske Volbeat for kunstneren – og på lørdag bliver det endelige resultat så vist frem for hele football-verdenen.

Og så er der talen. For det måske allerstørste – og mest ventede moment under Andersens del af ceremonien – er den takketale, som han skal holde.

Danmark skal hyldes i tale
Den må maksimalt vare 12 minutter, og den skal forinden mailes til godkendelse hos Hall of Fames direktør Joe Horrigan.
– Jeg har kun 12 minutter at tale i, så jeg kan ikke nå at takke alle, men jeg vil da hive nogle stykker frem. Jeg vil også bruge lidt humor og tale om de ting, jeg skulle lære, da jeg begyndte at spille football. Og så vil jeg tale om, at min glæde for spillet voksede, afslører han over for Draftday.dk.

Morten Andersen vil også bruge talen til at fremhæve sit fødeland.
– Jeg vil fortælle om de værdier, jeg har taget med mig fra Danmark, som jeg kunne bruge i det her game. Min vilje, min stædighed og dét, at jeg er vestjyde, siger han.

Men han vil også hylde sit nye hjemland.
– Det skal også være en kærlighedserklæring til USA, for jeg vil fortælle om de chancer, jeg har fået i USA, siger han i telefonen fra det anden side af Atlanterhavet.

Uanset hvad bliver det stærkt og meget emotionelt, når han takker dem, han skal takke, hylder Danmark og USA – og kigger ud over forsamlingen af legender, der sidder i deres gyldne jakker og lytter til ham.

Og Morten Andersen ved da også allerede nu, at stemmen vil krænge over, og at tårerne hurtigt vil ramme øjenkrogene, når han natten til næste søndag officielt lander i Pro Football Hall of Fame.
– Det bliver et stort øjeblik, og følelserne vil tage over, lyder det fra danskeren.

Nb! I de kommende dage frem mod Hall of Fame-ceremonien næste lørdag udgiver Draftday.dk en lang række artikler om Morten Andersen. Vi har i den seneste tid interviewet tidligere holdkammerater og NFL-folk om danskeren, der fortæller om deres syn på – og tid sammen med den nyudnævnte Hall of Fame-sparker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *