Mindet om fortiden

Minnesota Vikings’ running back Adrian Peterson er netop blevet kåret til NFLs bedste spiller i en afstemning på NFL Network. Genlæs her Draftday.dk’s portræt fra 2006 af NFL-stjernen, der dengang var et “once in a lifetime”-talent i college, og som i high school havde løbet for 300 yards – i én halvleg.

Da Adrian Peterson kiggede op, var det allerede for sent. Storebroderen havde ingen chancer for at overleve.

For lastvognen hamrede direkte ind i syvårige Petersons ældre bror, der netop var ved at cykle over vejen, men som nu var ude af stand til at undgå det fatale sammenstød med det flere tons tunge køretøj.
– Cyklen havde ingen bremser, og han kunne ikke stoppe. Jeg troede ikke mine egne øjne, og det var som om, at det hele skete i slowmotion. Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet, fortæller Peterson.

Broderen døde på stedet. Dræbt af en fuld lastvognschauffør. I mens spillede lillebror, Adrian, football få hundrede meter derfra, for det ville han hellere end at cykle.

Og det reddede hans liv.

Fem år senere oplevede barnet fra Dallas, Texas sit livs næste store tragedie. En dag kom politiet og bankede på døren. De gik ikke uden at tage Petersons far med. Han blev anholdt og senere idømt en 10-årig fængselsstraf for at have hvidvasket narkopenge. Nu var kun 12-årige Adrian tilbage med sin mor, Bonita. En kernefamilie på fire var revet midt over.
– Han savnede sin far meget. Han var jo vokset op sammen med sin far velvidende, at han altid var der for ham. Det var ham, der lærte ham at spille football, og så lige pludselig var han der ikke mere. Det gjorde Adrian skuffet og såret, fortæller moderen Bonita til The Oklahoman.

De to tragiske episoder på få år smadrede i lang tid den lille drengs tilværelse. Han blev mere og mere indelukket, og i skolen klarede han sig dårligere og dårligere. Karaktererne blev stadig ringere, og til sidst var de så ringe, at han end ikke måtte spille football i sin sophomore-sæson hos Palestine High School. Året forinden havde han stort set ikke spillet, fordi han havde haft en skade i ledbåndet.
– Der var virkelig meget smerte i hans liv på det tidspunkt. Virkelig meget smerte, forklarer Petersons stedfar, Frank.

Løb for 300 yards i første halvleg
Men så kom tidspunktet endelig, hvor Adrian Peterson kunne bruge tankerne og kræfterne på noget andet end det dystre og negative, og det fik tilværelsen tilbage på rette spor.

For i sit juniorår hos Palestine High School havde Peterson endelig fået så gode karakterer, at han igen kunne være med på skolens footballhold. Her var han med til en træningssamling i efteråret 2002, hvor skolens nye head coach, Jeff Harrell, for første gang så Peterson med bolden i favnen. Det var et syn, han og de andre trænere aldrig glemmer
– Alle stoppede op. Alle stoppede bare op og kiggede på hinanden, husker Farrell.

Trænerne havde lige set en spiller, der kunne eksplodere fremad banen, som ingen anden spiller, de havde set før. Han var så hurtigt fremme ved line of scrimmage, at angrebslinien slet ikke nåede at sætte nogen blokeringer.

To uger senere fik Peterson chancen som running back i en kamp mod rivalerne fra Huntsville. Her løb han for 340 yards. Ugen efter nettede han yderligere 212 yards.

Og herefter er resten historie. For i de efterfølgende to år hos Palestine High School løb han for mere end 5000 yards og scorede 54 touchdowns – herunder godt 300 yards og seks touchdowns alene i første halvleg af et opgør.
– Der er et spil fra kampen mod Huntsville, som mange nok har set. Adrian rammer en linebacker med hovedet først og bulldozer ham tilbage. Men ikke nok med det: Han løber bogstavelig talt henover ham. Han planter sin fod på den stakkels fyrs brystkasse, fortæller Richard Scroggin, der er rektor på Palestine High School.

Folk fra hele Texas valfartede nu til den lille by for at se spilleren, der blev kaldt det største high school-talent i ti år, i aktion. Han fik en superstjerne-status som ingen anden high school-spiller i landet, og tilbuddene fra universiteterne strømmede ind. Alle college-hold med respekt for sig selv gav Peterson muligheden for at spille hos netop dem. Fra Miami og USC til SMU og Texas Christian.
– Han har den perfekte størrelse for en college-running back. Læg det sammen med, at han kan løbe 100 meter på 10.5 sekunder, og at han bevæger sig som Barry Sanders, og du har den mest komplette running back, der er kommet ud af high school i meget lang tid, forklarer Jeremy Cratbee fra websitet Rivals.com.

Det blev Oklahoma, der fik krogen i stortalentet.
– Det er der, at jeg føler mig komfortabel, sagde Peterson tilbage i januar 2004 til Scout.com.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *