Kickstarteren Morten Andersen

Danske Morten Andersen har i tre år været mentor og personlig træner for en ung kicker. Andersen kickstartede den unge sparkers karriere og har en stor del af æren for, at eleven nu er én af NFLs mest træfsikre sparkere.

Det var ikke den freshman-sæson, som Chandler Catanzaro havde håbet på.

Som ”rookie” hos Clemson University i 2010 kiksede han flere vigtige spark for The Tigers. Heriblandt en 32-yarder i overtid mod Auburn, der ville have sendt kampen ud i en anden overtidsperiode, men også på udebane mod mægtige Florida State og Boston College havde den unge kicker misset vigtige spark under svære vilkår, hvor presset var stort.

Han havde brug for en kickstart på karrieren som kicker. Han havde brug for hjælp.

Den dengang 19-årige sparkers far undersøgte markedet for en redningsmand til sin søn, og blot én time og et kvarters kørsel fra Clemson, South Carolina fandt faderen en mentor og personlig træner, der skulle få afgørende betydning for sønnens karriere.

I Buford i nabostaten Georgia var den tidligere NFL-kicker, danske Morten Andersen, nemlig parat til at hjælpe Chandler Cantanzaro. De aftalte derfor et møde.

Det var i 2011.

Sparker for ubesejret hold

Her tre år efter, at de to for første gang trykkede hånd, er Chandler Catanzaro, som nu spiller for ubesejrede Arizona Cardinals, blevet én af NFLs mest træfsikre kickers. Og i et interview med Draftday.dk tilskriver han en stor del af æren for sin succes til netop 54-årige Andersen.
– Han har været meget, meget vigtig for mig, fortæller Chandler Cantanzaro til Draftday.dk.

Tilbage i 2011 var der næppe mange, der troede, at Chandler Catanzaro en dag ville indlede sin NFL-karriere med at score på alle de første ni forsøg – herunder en 49- og 51-yarder. For som ”walk-on” – en high school-spiller, der ikke var talentfuld nok til overhovedet at få en betalt uddannelse af sit universitet – var det i forvejen op af bakke for Catanzaro hos Clemson.

Og det blev ikke bedre af, at han som freshman floppede og fyrede den ene afbrænder af efter den anden.
– Jeg havde helt sikkert mine problemer på banen. Jeg havde brug for at blive bedre, jeg havde brug for forandring, siger Chandler Cantanzaro til Draftday.dk.

Forandringen kom fra Morten Andersen, der i årevis har hjulpet unge kickers gennem “The Morten Andersen Boot Camp”, og som gav Catanzaro gode råd i en to dage-lang træningslejr.

Chandler Catanzaro var dengang hårdt psykisk præget af de mange missere, og derfor brugte de to især tid på at fokusere på den mentale træning, der er behov for, når du har et football-holds mest ensomme job: Jobbet som kicker, hvor du enten bliver en helt eller en skurk afhængig af, hvordan din fod rammer bolden.
– Jeg har lært en masse af Morten. Jeg har lært om livet, om hvad han har været igennem, og om hvad han har lært fra de oplevelser, fortæller Chandler Catanzaro.

Slog veteran i kamp om jobbet

Samarbejdet mellem mentor og elev fortsatte i årene efter den korte træningslejr, og med dét kom resultaterne. Chandler Catanzaro blev bedre og bedre og kunne i december slutte en karriere hos Clemson, hvor han med 404 point blev den mest scorende spiller i skolens historie. Og succesen betød, at Clemson tilbød ham et stipendium og en uddannelse til 250.000 dollars. Helt usædvanligt for en kicker, men en stor gestus for resultaterne.

Morten Andersen fortalte i januar i et interview med Draftday.dk, at det var stort, da eleven fik tilbudt stipendiet, fordi det var kulminationen på deres arbejde.
– Det var noget af en mærkedag for ham og også for mig, for vi følte, at vi havde arbejdet godt sammen, sagde danskeren til Draftday.dk.

Chandler Catanzaro blev ikke valgt i NFL-draften i maj, men Arizona Cardinals lavede efterfølgende en aftale med ham som en undrafted rookie. Og henover sommeren imponerede Catanzaro, der har et stærkt sparkeben, så meget i blandt andet preseason, at han i sidste ende slog veteranen Jay Feely, der i fire sæsoner havde været Cardinals’ kicker, af pinden.

Han var ikke alene kommet i NFL. Han havde også overlevet ”cut day”. En nyhed, der næsten fik tårerne frem i hans øjne, fortæller han.

Nu er den 23-årige spiller – i hvert fald her og nu – ”Mr. 100 procent”, for forud for søndagens opgør mod Peyton Manning og Denver Broncos har han altså endnu ikke misset et spark i NFL.

Taler ugentligt med Andersen

Chandler Catanzaro bruger fortsat Morten Andersen som en personlig mentor og træner, og han forsøger at snakke med Andersen ”mindst én gang om ugen”. Og han vil også gerne privattræne med danskeren igen, når sæsonen er slut, fortæller han.
– Jeg får altid noget ud af vores samtaler, hvilket er dejligt, siger han til Draftday.dk.

Gennem årene har Morten Andersen og eleven fokuseret på flere sider af jobbet som kicker.

Andersen har fortalt Chandler Catanzaro, hvad Andersen selv tænkte på, når holdet bevægede sig op af banen i de døende minutter, og når den potentielle ”game winner” kom tættere og tættere på. Men også om hvad Andersens tanker var rettet mod, når han luntede ind på banen til sparket – for at forblive så fokuseret på at sætte det bedste spark ind.
– Morten er en fantastisk person, og det er fedt at høre, hvad han gjorde på sidelinjen. Og hvad han for eksempel tænkte på, før han skulle sparke et vigtigt spark. For han har været gennem både opture og nedture som sparker, fortæller Catanzaro.

Morten Andersen har også været med til at forbedre Catanzaros sparketeknik – for eksempel ved at justere elevens balance, skuldre og hofter under sparket.
– Han siger hele tiden, at de små ting vil føre til store ting, forklarer Cardinals-kickeren.

Og de små ting har altså ført til noget stort for Chandler Catanzaro, der nu udlever barnedrømmen som NFL-spiller hos Arizona Cardinals.

En drøm, der ikke mindst er gået i opfyldelse med hjælp fra en legendarisk, dansk NFL-spiller, der var med til at kickstarte Chandler Catanzaros karriere.
– Morten betyder meget for. Jeg regner ham for at være en rigtig god ven, nærmest en slags faderfigur. Han har mange gange støttet mig og har altid været der for mig. Det er jeg taknemmelig for, siger Chandler Catanzaro.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *