Joe Cool vs Young

De er begge blandt NFL-historiens bedste quarterbacks. Og gennem flere år var de gigantiske rivaler på samme hold. Læs her historien om den dramatiske strid mellem Joe Montana og Steve Young.

Nb! Historien blev første gang bragt i 2012.

Joe Montana havde fået nok. Nu var det slut. Han ville væk fra San Francisco 49ers.

I 13 år havde han været stjernen i San Francisco. Fire gange førte han holdet frem til en sejr i Super Bowl, og tre gange var han blevet kåret som finalens mest værdifulde spiller. Og i en alder af blot 36 år var han allerede en levende legende, der var så populær, at han var blevet opfordret til at stille op som borgmester i Bay Area-byen.

Joe Montana var ikke blot 49ers’ bedste spiller. Han var 49ers. ”Joe Cool”. ”The Golden Great”. NFLs ubetinget største stjerne. Alle elskede ham.

Men i 1993 ville Montana til alles chok pludselig væk fra holdet hos byen, der elskede ham.
– 49ers er traumatiseret over, at Joe siger farvel, som en kilde sagde dengang.

En fem år yngre konkurrent havde nemlig skubbet kongen af tronen. Steve Young, en 31-årig mormon og uhyggeligt fokuseret, hårdtarbejdende og motiveret quarterback, ville ikke acceptere, at han skulle sidde på bænken. Og 49ers kunne efterhånden ikke forsvare, at en skadesplaget Montana og ikke den velspillende, yngre Young skulle starte bag center i 1993-sæsonen.

Derfor annoncerede head coach George Seifert også i februar 1993, at Steve Young var den startende quarterback. I hvert fald i training camp.

Og det fik til at se giganten hos ”Red and Gold”-drengene til at se rødt. Montana krævede at blive byttet væk og indledte med det samme en jagt på en ny arbejdsgiver.
– Jeg krævede bare en chance for at konkurrere om jobbet. Men de ville ikke åbne konkurrencen, har Montana sagt.

Som Manning vs Luck
Joe Montana og Steve Young havde gennem fire sæsoner hos holdet været ekstremt hårde konkurrenter. Der var nærmest had mellem dem. Det var kampen mellem legenden og det unge, fremadstormende kæmpetalent.

En kamp, der minder uhyre meget om nutidens store quarterback-drama i NFL. Indenfor for få uger kan Peyton Manning meget vel være fortid i Indianapolis, fordi Colts ikke længere vil satse på den nakkeskadede legende. I stedet ventes holdet at bruge topvalget i draften i april på et ungt kæmpetalent i form af Stanfords Andrew Luck. Men det er også muligt, at Colts i 2012 både vil have Manning og Luck i truppen som to store konkurrenter.

Montana vs Young. Manning vs Luck. Parallellen ligger lige for.

Da Steve Young den 24. april 1987 blev handlet til San Francisco fra Tampa Bay Buccaneers, der havde valgt ham med topvalget i supplemental draften i 1984, lagde han ikke skjul på, at han ikke var kommet til San Francisco for at se kampene fra sidelinjen.

Men det måtte han dog gøre de første mange år.

I årene 1987 til 1990 startede Young således ikke én eneste kamp, men måtte i stedet se på, mens Montana førte 49ers frem til to sejre i Super Bowl.

Men den supermobile reserve med trøjenummer ”8”, der både kunne løbe med og kaste bolden effektivt, viste dog momentvis store prøver på sit talent. I et opgør i 1987 mod Chicago Bears, hvor en skadet Montana udgik i første quarter, kastede Young hele fire touchdowns, og året efter stod han bag ét af NFL-historiens mest berømte løb af en quarterback, da han driblede sig vej gennem Minnesota Vikings’ forsvar for et 49 yard-touchdown.

LÆS MERE PÅ NÆSTE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *