Gode råd til Knappe fra Mannings bodyguard

Der var meget langt til en plads i NFL, da Kyle DeVan i begyndelsen af 2009 var nødt til at arbejde som lærervikar på sin gamle high school i Vacaville, Californien.

På det tidspunkt var den 302 pund-store californiers football-karriere kollapset. Han var kommet undrafted ind i NFL, havde tilbragt ni uger I New York Jets’ practice squad, før han i december 2008 blev fyret.

Nu boede Kyle DeVan hjemme hos mor og far og arbejdede fire til fem dage om ugen på skolen. Sandsynligheden for, at han en dag ville gå på banen til en NFL-kamp, var lille, men han var ikke klar til opgive drømmen.
– Siden jeg var en dreng, drømte jeg om at spille i NFL. Og den drøm skulle ingen tage fra mig. Jeg ville bare have én chance, fortæller Kyle DeVan i et interview med Draftday.dk.

Kyle DeVans historie er et bevis på, hvor svært det er for danske Andreas Knappe at få en endelig plads i en NFL-trup, selvom han er kommet godt fra start hos Atlanta Falcons.

Begge er offensive linemen, ingen af de to blev valgt i draften, men fik først et NFL-job i timerne derefter – og ligesom DeVan skulle det, skal Knappe håbe på, at der i sidste ende stadig plads til ham i det NFL, der i første omgang vejede ham og fandt ham for let.
– Det er meget svært at få en plads i den endelige sæsontrup – uanset om du er valgt i draften eller ej. 2880 spillere bliver inviteret i training camp, og jeg vil skyde på, at der er yderligere 500 spillere, der sagtens kunne være en del af en training camp. Men kun 1696 spillere når frem til den aktive trup i september, så odds’ne er bestemt imod Andreas ud fra et statistisk synspunkt, siger DeVan.

Blokerede for Peyton Manning
Selv nåede Kyle DeVan end ikke frem til training camp. Han blev fyret i juli 2008 af Washington Redskins, der to måneder forinden havde signet ham som en undrafted rookie. Tre dage senere lavede DeVan en aftale med New York Jets, men i august det år blev han så også fyret af Jets, da holdet trimmede truppen til 53 mand. Jets gav ham dog chancen på holdets practice squad, men i december 2008 var det altså ud.

Og så måtte han flytte hjem til mor og far og arbejde som lærervikar.

Han kæmpede dog videre for at få chancen et sted, og i foråret 2009 kom den så i Arena 2-ligaen – en indendørs football-liga – da holdet Boise Burn ringede og tilbød ham at spille dagen efter, fordi én af holdets spillere var blevet skadet. Kyle DeVan kørte 11 timer  til Boise, Idaho, spillede i alt fire kampe for holdet og tjente 250 dollars pr. sejr (de vandt tre af kampene) – inden Indianapolis Colts i april 2009 ringede og tilbød ham en prøvetræning. Den gik så godt, at holdet dagen efter signede ham til en aftale.

LÆS: God begyndelse for Andreas Knappe i Atlanta

Og i september 2009 – fire ansættelser senere – stod Kyle DeVan så endelig på banen i en NFL-kamp, da Colts slog Miami Dolphins. Og to måneder senere var han fast starter som højre guard hos Colts. Målet var nået. Drømmen var gået i opfyldelse.
– Der var dage, hvor det var svært at forblive motiveret, men ikke alle har en let vej til ligaen, og jeg vidste, at det var muligt at komme dertil. Jeg havde bare brug for en chance og lidt held, fortæller han til Draftday.dk.

Den dengang 24-årige lineman, der under ét år forinden havde arbejdet som lærervikar, blokerede nu foran selveste Peyton Manning i ét af NFLs bedste angreb for et hold, der vandt de første 14 kampe på stribe. DeVan, der indtil da ofte var blevet kasseret på ikke at være stærk nok, passede perfekt til et angreb, der værdsætte antrit og intelligens over råstyrke og størrelse.

I Super Bowl med Colts
I februar 2010 – for syv år siden – nåede karrieren så et højdepunkt, da Kyle DeVan startede i Super Bowl mod New Orleans Saints.
– Da jeg var lærer, troede jeg ikke, at jeg en dag ville nå dertil, husker han.

Men det gjorde han, og også i 2010 var han fast starter hos Colts, inden han fik to sæsoner hos henholdsvis Eagles og Titans. I 2013 – i en alder af 28 år – stoppede han en karriere, som han havde fået meget mere ud af, end han burde.

Siden fik Kyle DeVan én enkelt sæson som assisterende offensive line coach hos Saints, og i dag er han offensive line coach hos Ball State University i Indiana. Og han lægger ikke skjul på, at de første måneder som rookie, som Andreas Knappe oplever netop nu, er ekstremt svære.

Ikke mindst hvis du – som Knappe – er en del af angrebslinjen.
– Det er sværere for de spillere, fordi college football i højere grad satser på “spread”-angrebssystemer, der ikke inkluderer meget kodesprog. I NFL er et holds playbook meget større – du har ti gange flere løb i NFL, end du har i college football, og det samme gælder kasteblokeringer. Hvis du ikke er på toppen af dine studier af holdets playbook, bliver du let fyret i NFL, forklarer DeVan.

Han mener samtidig, at Andreas Knappe skal være ekstremt disciplineret i forhold til at administrere sin tid – uden for banen. I college studerer man og spiller football samtidig, og så er dagen gået. I NFL gælder det kun football, og allerede ved middagstid efter dagens træning og møder har mange spillere fri. Men det er vigtigt, at spillerne bruger tiden rigtigt til at restituere, slappe af og eventuelt studere holdets playbook, lyder det fra Kyle DeVan.
– Mange unge spillere falder igennem, fordi de ikke forstår at administrere deres tid og holde sig ude af problemer, fortæller han.

Et godt råd til Andreas Knappe
Han vurderer dog, at Andreas Knappe ikke nødvendigvis er dårligere stillet end andre rookies, fordi han ikke blev valgt i draften.
– Hver organisation håndterer det forskelligt, men generelt har en undrafted rookie en lige så god chance for at blive en del af den endelige trup som et femte-, sjette- eller syvenderundevalg, siger han.

Og Kyle DeVans bedste råd til Andreas Knappe?
– Mit bedste råd til Andreas er at gøre præcist dét, som din offensive line coach siger, du skal gøre, lyder det fra ham.

For eksempel hvis positionstræneren kræver, at Andreas Knappe skifter retning på en blokering efter fem yards, er det efter fem yards og ikke seks yards. For det er den træner, der i sidste ende har en afgørende indflydelse på, hvilke offensive linemen der bliver indlemmet i den endelige trup, og hvem der skal have sparket.
– Hvis han beder dig om at lave en blokering på én bestemt måde, så gør det på hans måde og brug ikke en gammel metode eller find på noget selv. Den bedste måde at få en plads i den endelige trup på er at vinde din positionstræners tillid.

Og derudover er der især ét andet, godt råd fra Kyle DeVan til danske Andreas Knappe:
– Arbejd røven ud af bukserne, for folk holder altid øje med dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *