Fantastisk øjeblik! Morten Andersen optaget i Hall of Fame!

Med en forrygende og humoristisk tale takkede Morten Andersen natten til søndag for, at han er blevet optaget i Pro Football Hall of Fame under en ceremoni. Foran NFL-legender og tusinder af tilskuerne i Canton, Ohio blev danskeren officielt optaget i Hall of Fame, og busten, der forestiller hans ansigt, blev offentliggjort. Og så sagde han tak. Læs her hvem der blev takket, og hvorfor Morten Andersen fik tilskuerne til at grine under det store, danske sports-øjeblik.

Natten til søndag – klokken 02.30 – skete det: Morten Andersen blev officielt optaget i Pro Football Hall of Fame og holdt en underholdende tale, hvor han både takkede familie, venner og NFL-folk og fik publikum til at grine højlydt.

På scenen i The Tom Benson Hall of Fame Stadium i Canton, Ohio, hvor Hall of Fame hører hjemme, holdt den danske NFL-legende en 23 minutter-lang takketale, efter at han forinden var blevet introduceret på scenen af først ESPN-værten Chris Berman og siden via en officiel hyldest-video, hvor Andersens 17-årige søn, Sebastian, kommenterede på faderens utrolige karriere, der nu har udødeliggjort ham. En video, der blev vist på storskærm og på tv foran millioner af tv-seere.

Og så blev en bronzebuste, der forestiller Morten Andersens ansigt, offentliggjort, da far og sønnen sammen fjernede et gult klæde fra busten til tilskuernes store jubel. Han er nu en del af et fornemt selskab, der indtil denne weekend kun talte 303 medlemmer.

Mikrofonen var nu Morten Andersens, og i de næste godt tyve minutter takkede den danske eks-kicker for optagelsen – mens Hall of Fame-medlemmer som Jim Brown, Lawrence Taylor, Dan Marino, Bruce Smith, Ronnie Lott og John Elway sad og lyttede med.
– God aften Canton, godmorgen Denmark!, var de allerførste ord fra 56-årige Andersen, der havde den gyldne Hall of Fame-jakke, som han havde fået fredag, på.

Åh mand, bolden er ikke rundt…
På de første tilskuerrækker foran Andersen sad en større gruppe af venner og familie, som han havde inviteret til Canton for at følge ceremonien. Blandt dem hans forældre fra Skive, Hanne og Erik Andersen, hustruen Jennifer og hans anden søn, 13-årige Aiden.
– Men min historie handler ikke kun om min kærlighed til Danmark og dens folk, men også om min respekt og taknemmelighed for USA, sagde han.

LÆS: NFLs bedste kicker: Morten Andersen inspirerer mig

Morten Andersen fortalte herefter historien om, hvordan han som 17-årig kom til Indiana fra Struer som udvekslingsstudent, hvor han boede hos en familie, der vidste, at det lokale high school-hold havde brug for en kicker. Men han anede dengang ikke, hvad football var.
– Jeg havde dårligt pustet lysene ud i kagen til min 18-års fødselsdag, før spørgsmålet lød: “Så, vil du se en football-kamp? Vi mangler en kicker.”

Herefter fik Andersen publikum til at grine højlydt, da han fortalte, hvordan han skulle lære football at kende, mens han for eksempel undrede sig over, hvorfor spillerne havde det udstyr på og opførte sig, som de gjorde på banen. Han beskrev scenen, da han skulle sparke sit første field goal.
Jeg kiggede på bolden og tænkte: “Åh mand, bolden er ikke rund!” Jeg kiggede rundt. Coach (Bob) Wilbur kiggede på mig og sagde: “Spark røven ud af den, ellers sender jeg dig tilbage med båden! Jeg sparkede bolden igennem stængerne, og holdkammeraterne vendte sig rundt og sagde: “Velkommen til USA”.

Vil altid være en Saint
Dernæst takkede Morten Andersen igen Bob Wilbur, der sad blandt publikum, og han takkede også folk fra college-tiden hos Michigan State herunder den danske kicker Hans Nielsen, der også var sparker for The Spartans, og som hjalp Andersen i de første år.
– Jeg vil altid sætte pris på min tid i East Lansing, sagde Andersen, samtidig med at tv-kameraerne zoomede ind på en gruppe tilskuere, der stod med et dansk flag.

Takketalen handlede herefter om tiden i NFL, hvor Morten Andersen indledte med at takke for de 13 år hos New Orleans Saints med særligt fokus på den nu afdøde, tidligere ejer Bum Phillips og den nuværende ejer Tom Benson. Og så slog han fast, at han for evigt vil være en Saint, selvom han har spillet for fire andre hold.
– Jeg har en stor kærlighed til byen New Orleans og dens football-hold. Deres fans er de mest loyale og passionerede. Jeg vil altid være en del af New Orleans og altid være en Saint, forklarede han.

New Orleans fyrede Morten Andersen i 1995.
– Omstændigheder gjorde, at jeg skulle spille for fire andre hold. Min dybfølte taknemmelighed til de hold, sagde Andersen, der herefter takkede alle de trænere, han har spillet for – blandt andre Jim Mora (Saints), Dick Vermeil (Chiefs) og Mike Tice (Vikings), som alle tre sad blandt tilskuerne.

LÆS: Sean Payton var imponeret over Morten Andersen

Senere takkede han også navngivne, tidligere trænere og holdkammerater som Frank Gansz Sr., Brian Hansen og Bobby Hebert, men også den indtil lørdag eneste kicker i Hall of Fame, norske Jan Stenerud.
– Jan, du satte standarden, og den høj.

Og så fortalte den nyudnævnte Hall of Famer historien om, hvordan han blev fyret hos Kansas City Chiefs og derfor stod uden et NFL-hold, mens han sad ude i hele 2005-sæsonen. Han fortalte, at han holdt formen ved lige ved at selvtræne i en offentlig park med sin ven og private træner, Keith Elmore, med håbet om, at telefonen en dag ville ringe, og et hold NFL-hold ville give ham chancen, så han kunne slå George Blandas scoringsrekord, som han var tæt på at slå.
– Jeg overtalte endda dem, der passede plænen, til at gøre græsset kort for min skyld. Nogle af mine venner mente, at jeg havde mistet forstanden. Du havde en karriere god, vær ikke stædig. Men jeg var ikke færdig. Jeg ville slutte på mine egne vilkår, sagde han fra scenen.

I kamp mod “fladmaverne”
Og først i 2006-sæsonen kom så chancen, da Atlanta Falcons’ kicker havde “en dårlig dag”, som Morten Andersen beskrev det. Han opdagede det om søndagen, mens han så Falcons’ kamp med en ven, og Morten Andersen fik tilskuerne i Canton til at grine højt, da han forklarede, at han godt kunne regne ud, hvad det betød.
– Jeg kiggede på min ven, Eric, og sagde: Jeg går over til at drikke vand…nu!

Ganske rigtigt: Kort efter efter ringede Falcons, gav ham chancen i en tryout, og han udnyttede den.
– Der var jeg, 46 år gammel i Flowery Branch (Falcons’ hovedkvarter, red.), og konkurrerede med fire “flad-mavede”, der var halvt så gamle som mig, sagde han med et smil.

Han vandt kicker-konkurrencen og fik jobbet.
– Og nogle måneder senere afsluttede jeg min mission og blev alletiders mest scorende i NFL, sagde han, mens publikum klappede og hujede begejstrede.

Morten Andersen håber, at hans optagelse vil få andre kickers og special teamers i NFL.
– Jeg mener, at min optagelse sender et klart budskab – og forhåbentligt vil flere komme ind, lød det det fra ham.

I de sidste minutter af talen takkede Morten Andersen sine forældre og bror – og “Team Andersen”, som han kalder sin egen familie. Ikke mindst hans hustru, Jennifer, fik rosende ord med på vejen. Han sagde, at han havde “outkicked the coverage” – et NFL-udtryk for “scoret over evne” – da han blev kæreste med hende.
– Du er det mest uselviske menneske, jeg kender. Du var altid lyset og aldrig skyggen, sagde han, mens hustruen lod tårerne trille.

Til sidst kom Morten Andersen med nogle vise ord, som ifølge ham rammede hans karriere ind.
– Når belønningen er sublim, er risikoen også højere, og så må du omfavne dét, der er ukomfortabelt.

Og så var det slut. 23 minutter senere var Morten Andersen færdig med at takke for sin optagelse i Pro Football Hall of Fame – som kulminationen på ét af de største øjeblikke i dansk idræts historie.

Og så var der bare tilbage at slutte med ordene:
– Tak og godnat Canton og godnat Danmark!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *