Én af de allerstørste

Morten Andersen bør for eftertiden huskes som en af de største danske idrætsudøvere efter en karriere, der for alvor toppede for halvandet årti siden.

Det er en af de allerstørste, danske idrætsudøvere nogensinde, der mandag trak sig tilbage.

For Morten Andersens 26 år lange karriere i NFL rangerer som en af de største sportskarrierer, som en dansker nogensinde har leveret. På højde med de karrierer som Michael Laudrup, Ole Olsen, Pavl Elvstrøm – og hvad de danske sportslegender nu ellers hedder – har leveret.

Det er efter min mening en sandhed, der er svær at bestride.

Alene det faktum, at Morten Andersen træder tilbage som alle tiders mest scorede spiller i den største og mest populære sportsgren i USA – som for længst er nået langt ud over Amerikas grænser – er i sig selv nok til at bringe den 48-årige kicker op i eliten af store danske idrætsudøvere.

For det er jo helt utroligt at tænke på, at en sparker fra lille Danmark – fra lille Danmark – har scoret flere point end nogen anden i en liga, der i ét århundrede har budt på så mange legender, og som får så meget opmærksomhed i landet, hvor der bor 300 millioner mennesker.

Syv Pro Bowls på 11 sæsoner
I dag får Morten Andersen den opmærksomhed i Danmark, som han og hans karriere fortjener. Sådan har det heldigvis været i flere år, og det kan han uden tvivl takke TV 2 Zulus NFL-succes og hans afgørende spark i NFC-finalen i 1999 for, fordi det åbnede danskernes øjne for Morten for Struers tilstedeværelse.

Sådan har det ikke altid været.

Midt i halvfemserne var jeg tit frustreret på Morten Andersens vegne over, at hans imponerende præstationer fik så lidt opmærksom herhjemme. Dengang var han faktisk på toppen af sin karriere – i 11 sæsoner fra 1985 til 1995 var han syv gange i Pro Bowl – men det mærkede man ikke meget til herhjemme, hvor football stadig var en ekstremt perifer sportsgren, som kun få fulgte.

Det var dengang, at spørgsmål til Morten Andersen – når han ellers en sjælden gang i mellem blev omtalt i medierne – typisk handlede om, hvorfor en dansker havde valgt at spille en så anderledes sport, hvorfor han flyttede til USA, og hvad det ville sige at være kicker.

Det kunne man måske ikke fortænke nogen i, for amerikansk fodbold var virkelig ikke en sportsgren, som danskerne i overvejende grad forstod eller ønskede at forstå i en tid, hvor muligheden for at se touchdowns og cheerleaders i dansk fjernsyn var rimeligt begrænset.

Men desværre betød det også, at hans utrolige præstationer blev overset.

Langt størstedelen af de danske NFL-fans – der har lært NFL at kende gennem TV 2 Zulu – kender formentligt kun Morten Andersen som en aldrende kicker med en mental styrke som få, der dog havde et stadig svagere sparkeben, og som år efter år skulle kæmpe for at bevare sit job.

Havde et fantomben
Men den Morten Andersen, som danskerne ikke for alvor oplevede, men som de fleste amerikanske NFL-fans formentligt husker, er den Morten Andersen, som sidst i firserne og først i halvfemserne var i en klasse for sig – ikke mindst på grund af et uhyggeligt stærkt sparkeben.

Og Morten Andersen markerede sig allerede dengang som en historisk god, dansk idrætsudøver.

Det var den Morten Andersen, som i 1985 ramte plet på hele 31 ud af 35 field goal-forsøg herunder tre ud af fire af 50 yards eller mere. Som i 1991 havde et så stærkt sparkeben, at han fyrede en 60-yarder mellem stængerne. Som i samme sæson så flere end halvdelen (!) af sine kickoffs ende som touchbacks – herunder alle syv kickoffs i et opgør mod Vikings. Som i 1992 scorede 120 point, og som i 1995 hamrede en NFL-rekord otte field goals af 50 yards eller mere mellem stængerne – inklusiv en 59-yarder.

Han var på det tidspunkt allerbedst, og de præstationer er måske i virkeligheden langt større end pointrekorden, der trods alt betyder mindre i amerikansk fodbold end i almindelig fodbold.

Og det siger faktisk alt om de præstationer fra hans tidlige karriere, at han allerede for halvandet årti siden blev hyldet som en af de helt store.

For eksempel beskrev holdkammeraten Willie Roaf for hele 12 år siden Morten Andersen som ”den måske bedste field goal kicker, der nogensinde har spillet”, og næsten samme vending – ”en af de bedste kickere, der nogensinde har spillet dette spil” – kunne man året efter se Morten Andersen beskrevet som i et optaktsmagasin til 1997-sæsonen.

En kommende Hall of Famer
Og det var altså længe inden han også blev kendt som en historisk holdbar kicker på den ældre side af de 40 år – og længe inden, at han blev alle tiders mest scorende NFL-spiller.

De præstationer fra hans storhedstid lagt sammen med holdbarheden, evnen til at være stabil år efter år – og naturligvis også pointrekorden – gør Morten Andersen til noget særligt i NFL og til – efter min mening – en kommende Hall of Famer.

Men også herhjemme bør han for eftertiden huskes for det, han er, og bringes op i den klasse, hvor han hører hjemme.

For han er ikke blot manden, der er den direkte årsag til, at mange danskere blev bidt af NFL, eller manden, som under kælenavnet ”The Great Dane” har været en af de allerbedste ambassadører, som Danmark har haft i USA de sidste 25 år.

Han er først og fremmest en af de bedste, danske idrætsudøvere gennem tiderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *