Efter det sidste kick

Morten Andersen kan om halvanden uge blive valgt ind i NFLs Hall of Fame.

I et eksklusivt og åbenhjertigt interview med Draftday.dk fortæller Andersen om Hall of Fame-muligheden, om sit nye liv som forretningsmand og sparketræner, men også om et svært karrierestop, der ramte ham hårdt. Om halvanden uge ved Morten Andersen, om han får en gul jakke.

Natten før ”Super Bowl Sunday” den 2. februar, dansk tid, vil en håndfuld tidligere NFL-stjerner nemlig blive valgt ind i Pro Football Hall of Fame, og de får alle udstillet en bronzebuste af deres ansigt i Hall of Fame-museet i Canton, Ohio og får samtidig en gul habitjakke i gave.

Den karakteristiske gule jakke med Hall of Fame-emblemet på venstre brystlomme vil være symbolet på, at den danske eks-kicker er udødeliggjort som én af spillets største gennem tiderne.

– Det vil være stort, siger Morten Andersen til Draftday.dk i telefonen fra Buford, Georgia om en potentiel plads i Hall of Fame.

Andersen er én af 15 finalister, men der er næppe nogen tvivl om, at der venter en hård kamp for at blive valgt ind i selskabet, der allerede tæller legender som Joe Montana, Johnny Unitas, Jim Brown, Lawrence Taylor og Deion Sanders.

Hyldesten, der vil være én af de største triumfer som en dansk idrætsudøver nogensinde har oplevet, vil være kulminationen på en utrolig NFL-karriere, der strakte sig over 25 sæsoner, og som førte mange store øjeblikke og NFL-rekorder med sig.

Herunder rekorderne for flest point, flest kampe i træk med mindst ét point, flest field goals og flest Pro Bowls af en kicker.

Kunne ikke forberede sig godt nok

Men hyldesten vil også komme oven på seks år udenfor ligaen, hvor Morten Andersen til at begynde med famlede efter at finde en ny vej for sit liv og efter at finde en ny passion, der kunne give ham det ”kick”, som han i så mange år havde fået, når han satte sin berømte venstrefod til den ovale football.

I et åbenhjertigt interview med Draftday.dk fortæller Morten Andersen om livet efter det sidste spark.

Den 53-årige dansker fortæller, hvorfor det var så svært at komme videre efter NFL, hvordan karrierestoppet påvirkede hans humør, men også hvordan han siden fandt en ny lidenskab i et liv som forretningsmand – og som personlig sparketræner for unge kickers.

Andersens sidste spark var et 33-yard field goal dagen før nytårsaften i 2007.

Det spark blev afgørende, da hans daværende mandskab fra Atlanta Falcons hjemme i The Georgia Dome slog Seattle Seahawks med 44-41.

For scoringen, der faldt med tre minutter og 23 sekunder tilbage af opgøret, bragte værterne foran med ti point, og selvom Seattle siden scorede et touchdown, var det ikke nok til at udligne Falcons’ føring.

Den dengang 47-årige sparker forberedte sig i foråret 2008 til en 26. sæson i NFL.

– Men der kunne jeg godt mærke, at jeg fysisk set ikke kunne forberede mig på den samme måde som tidligere. Og der gjorde jeg op med mig selv, at jeg stoppede, uden at jeg havde sagt det officielt, siger han til Draftday.dk.

Vågnede i koldsved om søndagen

Den erkendelse, der i december 2008 førte til en officiel exitudmelding på et pressemøde i Danmark, blev begyndelsen på en periode i Morten Andersens liv, der var hård.

Den berømte dansker skulle lære at forstå, at det var slut. Helt slut. Der var ikke flere kampe at spille. Ikke flere field goals at sparke.

– I begyndelsen var det meget, meget svært. Det var det. Og man skal ikke bagatellisere det, siger han. Morten Andersen fortæller sin historie til Draftday.dk, fordi han håber, at hans fortælling vil hjælpe andre, der står i samme situation, som han stod i.

– Når man har været inde i en branche på højt plan i så lang tid – og det er lige meget, om det er som kicker, fodboldspiller, håndboldspiller, skuespiller eller direktør for et stort firma – når du stopper karrieren, så er det som et dødsfald. Så er det på én eller anden måde et farvel, en afsked til en fase af livet, og så skal man tage hul på en ny fase af livet, forklarer han.

Og det var ikke let for Morten Andersen.

Da karrieren sluttede, kunne han ikke helt slippe livet i den liga, som han nu måtte følge foran fjernsynet om søndagen. Og han følte, at mange dage var ens.

– Det var svært i lang tid, for du vågner hver dag og tænker: ”Det er jo lørdag igen i dag.” Der var mange gange, hvor jeg vågnede en søndag morgen i koldsved og troede: ”Ej, jeg kommer for sent til kampen!”. Fordi det sad så imprægneret i hjernebakken, fortæller han. 

Kedede sig med golfen

Han skulle samtidig vænne sig til, at der er forskel på et liv som spiller i verdens hårdeste football-liga og så et mere normalt liv.

– Man skal give sig selv plads og ro til at tænke det igennem og fejre det, man har lavet. Men man skal også være fuldstændigt afklaret med, at det er forbi, og at det aldrig bliver det samme igen, og at du aldrig nogensinde vil få samme kick. Du vil aldrig nogensinde få samme adrenalin-kick, som når du står en søndag eftermiddag og skal sparke en ”game winner”. Det eksisterer bare ikke i den almindelige verden, forklarer han.

Morten Andersen fortæller, at det især var vanskeligt at skulle leve et liv med mindre struktur.

I football-verdenen er det hele lagt i skema i løbet af året, og bortset fra resultaterne er der ikke meget uforudsigeligt.

Spillerne ved, hvad de skal lave hvornår, og hvilken modstander, de skal møde tre måneder senere, og især i ugen op til en kamp er der tjek på alt.

– Ens rytme, ens arbejdsrytme var rimeligt fastlagt, og det var noget, jeg havde gjort 25 år professionelt, fire år i college og ét år i high school – og så pludselig stopper det. Det er klart, så kommer der et tomrum, så kommer der en regning. Og det må jeg sige, at det var svært, erkender han over for Draftday.dk.

Andersen kæmpede med overgangen i 12 til 18 måneder.

I dele af den periode levede han – med egne ord – for usundt, og det nye liv påvirkede hans humør negativt. Han kedede sig og savnede noget nyt og spændende at bruge tilværelsen på.

– Det manifesterede sig i en lidt febrilsk søgen i et stykke tid. Man keder sig, og så spiller man golf. Men man kan kun spille en vis mængde golf. Og jeg elsker golf, det gør jeg virkelig. Men jeg gider ikke spille det hver dag, siger han.

Fik professionel hjælp

Den pensionerede NFL-spiller erkendte efterhånden, at han havde brug for hjælp for at komme videre.

– Jeg fik hjælp til det fra en psykolog, og så tog jeg mig sammen. På et tidspunkt sagde min kone også: ”Nu må du lige tage dig sammen”. Når man får nogle ultimatum hen ad vejen fra folk, der elsker én, kan man godt se, at det er seriøst, siger han.

Han besøgte psykologen en håndfuld gange, og da han først begyndte at stille psykologen flere spørgsmål, end psykologen stillede sin klient, var det ”tid til at skrubbe af”, som Andersen formulerer det.

For så havde han fået så meget professionel hjælp, at han selv kunne klare resten.

– Psykologen sagde, at jeg skulle begrave min venstre fodboldstøvle. Det grinede jeg lidt af, og det gjorde jeg altså ikke, lyder det i telefonen fra den anden side af Atlanterhavet, hvorefter Andersen bryder ud i en høj latter.

Efter at han havde sagt farvel til NFL, etablerede han samtidig ”Morten Andersen Global”.

En virksomhed, der hjælper danske firmaer og iværksættere med at komme ind på det amerikanske marked og få deres produkter frem til de rigtige beslutningstagere.

Andersen bruger sit enorme netværk fra karrieren i NFL, der strakte sig over byer som New Orleans, Atlanta, Minneapolis, New York og Kansas City, til at hjælpe de danske forretningsfolk. Han fungerer som en slags ambassadør af virksomhedernes brands og som mellemmand.

– Jeg tror, det er vigtigt, at man får lov at bruge den platform, man har oparbejdet i mange år, og også bruge den platform til noget, man har passion for, siger han.

Tilværelsen tilbage på sporet

I efteråret 2009 følte Morten Andersen for alvor, at han igen var oven på.

– Da 2009-sæsonen begyndte, havde jeg været igennem 2008-sæsonen og set bold på fjernsynet og vænnet mig til det. Og der var jeg kommet i gang med nogle spændende projekter og nogle andre ting, fortæller Andersen til Draftday.dk.

I dag arbejder Morten Andersen især med fire ting: Virksomheden, events, velgørenhedsarbejde og unge kickers, der har brug for gode råd fra den rekordsættende kicker, der blev valgt til årtiets hold i NFL for både 1980’erne og 1990’erne.

Han har base i et kontor i gæstehuset, som han byggede på nabogrunden ved siden af hjemmet ikke langt fra Atlanta.

Velgørenhedsarbejdet laver han sammen med hustruen Jennifer i ”The Morten Andersen Family Foundation”, der har kørt i fire år.

Fonden indsamler især penge til støtte for unge mennesker, der skal have øget livskvalitet gennem sport, og til støtte for elitesoldater, som bliver inviteret til golfturneringer, koncerter og andre glædelige oplevelser.

– Det er de to ting, vi bruger vores ressourcer og energi mest på: De unge mennesker og de bedste af de bedste indenfor militæret, som kommer hjem fra Afghanistan og Irak og har brug for hjælp. Og deres familier har brug for hjælp. Så samler vi penge ind, forklarer Morten Andersen. 

Tog kursus på Harvard

Igennem flere år har han også haft et eventfirma med en dansk partner, der sender danske forretningsfolk til USA på golfrejser, til vinsmagninger og andre VIP-ture.

Og arbejdet i en verden med slipsenåle, budgetter og ”cost-benefit analyser” har endda fået Morten Andersen tilbage på skolebænken.

Danskeren, der sidst sad på skolebænken i 1981, har taget et kursus i entreprenørskab fra selveste Harvard University.

– Jeg var jo en rookie, jeg var en førsteårsspiller i forretningsverdenen, siger han.

Og så er der ikke mindst arbejdet som sparketræner for unge, talentfulde sparkere. Morten Andersen øser ud af sine erfaringer, når han guider sparkerne – helst kun én ad gangen i en lille træningslejr – både fysisk og mentalt.

– Dét, det giver mig og forhåbentlig dem, er, at cirklen bliver lukket. Man får lov at give ens viden og passion videre. Og det har været rigtigt spændende, siger han til Draftday.dk.

Én af dem, der har fået hjælp, er Chandler Catanzaro, der netop er blevet færdiguddannet hos Clemson University.

Da Catanzaro i sommeren 2011 bad Andersen om hjælp, havde han som freshman været hamrende ustabil og kikset flere vigtige spark hos The Tigers. Herunder en 32-yarder i overtid mod Auburn, der ville have sendt kampen ud i en anden overtidsperiode.

Klient slog siden pointrekorden

Catanzaro og Andersen arbejdede med Clemsons-kickerens tilgang til sparket, og Catanzaro lærte at være mere tålmodig, og han lærte hvordan, han skulle berolige sig selv inden et afgørende spark.

For eksempel skulle Catanzaro visualisere, at han sendte bolden mellem stængerne, og han skulle udnytte det til egen fordel, når modstanderen forsøgte at ”ice” ham ved at kalde en timeout inden et afgørende spark.

Resultatet var mærkbart.

I de to sidste sæsoner i college football missede Catanzaro kun to af 33 field goal-forsøg og blev siden den mest scorende spiller i Clemsons historie.

Og ikke nok med det: Chandler Catanzaro, der kom til Clemson som et såkaldt “walk-on”, en idrætsudøver, der ikke havde fået uddannelsen betalt, fik efterhånden den ultimative påskønnelse for sine resultater.

Clemson tilbød ham et stipendium og en uddannelse til 250.000 dollars – helt usædvanligt for en kicker.

Morten Andersen kalder dagen, hvor Cantanzaro fik tilbuddet, for en ”mærkedag” for lærermesteren. Og han fremhæver øjeblikkene, hvor det går op for hans mentorer, hvad de skal gøre på banen, som noget meget stort.

– Det er næsten bedre end selv at stå og lave en ”game winner” – at man har fået lov til at give den videre og se ens arbejde gennem en anden, en yngre generation. Det ramte hårdt, det var virkelig kraftfuldt og spændende og det hele værd. Og det har helt sikkert også hjulpet mig med at komme videre. Du får jo lov til at give den videre til den yngre generation. Det er jo så naturligt, som det kan blive, siger han.

Taxichauffør for børnene

Familien Andersens egen, yngre generation er børnene Sebastian på 14 år og Aiden på ni år. De to drenge har naturligt nok set mere til farmand, efter at Morten Andersen takkede af i NFL, og Andersen fortæller, at han er blevet en ”rigtig dygtig taxichauffør” for de to drenge, når de skal til og fra skole eller sport.

Da Draftday.dk interviewer Morten Andersen, skal han senere samme dag se sønnen Sebastian spille basketball i en udebanekamp.

– Jeg kan følge mine drenges opvækst og være aktivt involveret, og det er jo dejligt for mig og forhåbentligt også for dem, at de ser, at far er involveret. Det nyder jeg meget, siger han.

Og så tilbage til Hall of Fame.

For med få dage til, at NFL annoncerer hvem, der er valgt ind i det historiske selskab, er det naturligt at spørge Morten Andersen, hvad han selv forventer.

Danskeren har dog ikke meget at sige. Ikke fordi han ikke vil, men fordi han ikke selv kan gøre noget.

Ligesom han nogle søndage kun kunne stå på sidelinjen og håbe, at modstanderens kicker ramte ved siden af stængerne på en mulig ”game winner”, kan han også kun håbe, at de 46 stemmeberettigede til Hall of Fame rammer rigtigt.

– Processen er ude af mine hænder, konstaterer han.

Har ikke tænkt over Vinatieri

Men Andersen pointerer, at det er vigtigt, at der før eller siden bliver valgt en kicker ind. Lige nu er der nemlig kun én sparker i Hall of Fame – norske Jan Stenerud, der fik tildelt den store ære i 1991 – for vælgerne har i stor stil set bort fra de kandidater, der ellers har sparket sig til stjernestatus i NFL.

– Det vil være en revolution, fordi der kun er én kicker i Hall of Fame. Og det er rigtigt vigtigt, at der kommer en sparker ind. Hvem det så end er, mener Andersen.

Mange amerikanske iagttagere hævder, at Morten Andersens største konkurrent til en plads i Pro Football Hall of Fame med tiden vil være Adam Vinatieri, der stadig er aktiv, og som har afgjort to Super Bowls med sin fod. Men Andersen vil ikke forholde sig til den sammenligning:

– Jeg har aldrig tænkt over det. Adam har haft en fantastisk karriere, og jeg håber også, at der bliver plads til ham engang.

Og for Morten Andersen er der faktisk noget, der betyder endnu mere end en plads i Hall of Fame, der alene bliver tildelt for hans præstationer på banen. Og det er hans eftermæle som mennesket Morten Andersen.

Kilder roste mennesket Andersen

Når Draftday.dk gennem årene har interviewet aktive eller pensionerede NFL-spillere, tidligere holdkammerater eller journalister om Morten Andersen, har de alle altid fremhævet hans personlige egenskaber.

Hans ydmyghed.

Hans venlige, imødekommende attitude.

Hans evne til at begå sig sammen med alle mennesker på et hold.

Som den feterede quarterback eller det unge sjetterundevalg af en wide receiver, der er tæt på at ryge ud af truppen.

– Det betyder utroligt meget, at folk har set sådan på mig. Det er faktisk det vigtigste, og jeg tror, at den ydmyghed er noget, som jeg har haft med mig fra min familie i Danmark, siger han.

Måske skal Morten Andersen vente flere år, inden der er plads til ham i Hall of Fame.

Måske bliver han valgt ind til februar.

Men det ændrer ikke ved, at Morten fra Struer fik en karriere, som han ikke have turde drømme om, da han som 17-årig i 1977 rejste til USA som udvekslingsstudent.

– Det er en utrolig dejlig fornemmelse. Der er intet, jeg fortryder, siger han om karrieren. Og trods lidt famlen fandt Andersen også et nyt eventyr efter det sidste kick.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *