BREAKING: Sean Payton suspenderet i ét år

New Orleans Saints, flere trænere og ledere samt St. Louis Rams’ defensive koordinator er onsdag aften blevet ramt af nogle voldsomt massive og historiske store straffe i sagen kaldet “Bountygate”.

Det oplyser NFL.

NFLs commissioner Roger Goodell har suspenderet Saints’ head coach Sean Payton i et år, hvor Payton ikke får løn, og general manager Mickey Loomis er samtidig suspenderet i otte kampe.

– Lad mig slå helt fast. Det hører ingen steder hjemme i NFL bevidst at forsøge at skade andre spillere, og slet ikke belønne for det. Enhver form for belønning er uforenelig med vores mål om at skabe en kultur baseret på sportsmanship, fairness og sikkerhed. Systemer af den her art, hører ikke hjemme i vores spil, og vi er sikre på, at de ikke længere vil være en del af NFL, udtalte Goodell i en pressemeddelelse.

Men ikke nok med det: St. Louis Rams’ nye defensive koordinator Gregg Williams, der tidligere var defensiv koordinator i New Orleans, har fået karantæne på ubestemt tid. Det er derfor tvivlsomt, om han nogensinde får lov til at træne igen i NFL. Goodell vil efter den kommende sæson vurdere, om Williams skal have lov til at vende tilbage, og under hvilke vilkår det skal ske. Goodell vil især skele til, hvordan Williams samarbejder fremover med NFL i sagen.

Saints’ assisterende head coach Joe Vitt får samtidig en straf på seks spilledage og en bøde på 100.000 dollars. Det er uvist, hvem der nu skal tage over for Payton og Vitt som cheftræner, mens de to er ude.

New Orleans Saints har samtidig fået en holdstraf, hvor holdet mister to andenrundevalg i draften – både i 2012 og 2013 – og holdet har fået en bøde på hele 500.000 dollars. Straffene overstiger langt den straf, som New England Patriots fik i Spygate-sagen fra 2007.

Det er uvist, om nogle spillere siden bil blive straffet i sagen. Spillerforeningen NFLPA og NFL drøfter i øjeblikket sagen, fortæller ligaen.

For Payton var straffen altså så hård, at han slet ikke kommer på sidelinjen i den kommende sæson. Han er suspenderet pr. 1. april.
– Han er chokeret, siger Fox Sports’ Jay Glazer om Payton, som han onsdag aften, dansk tid, talte med.

Saints får den massive straf, fordi holdet i 2009 til 2011 ifølge en kæmpe efterforskning fra NFL ulovligt havde et bonussystem, hvor spillerne fik gevinster, når de lavede store hits på modstanderens spillere. Der var samtidig gevinster på udvalgte spilleres hoveder. Gregg Williams har erkendt, at han stod bag gevinstssystemet, men den erkendelse formidlede altså ikke omstændighederne.

Payton og Loomis har også undskyldt og taget ansvaret for bonussystemet, som de erkendte skete, mens de har været i kontrol over holdet. Sean Payton står til at tjene otte millioner dollars i 2012, som han altså ikke får.

NFL har samtidig dømt Saints og de personer, der er straffet, til at deltage i programmer, der skal oplyse andre om blandt andet fair play og sikkerhed i sporten.

Gregg Williams har ifølge NFL erkendt, at han ikke talte sandt, da han i 2010 første gang blev spurgt om et muligt system. Det har uden tvivl gjort hans straf hårdere. Loomis blev på samme tidspunkt bedt om at stoppe systemet, da ejeren Tom Benson fik nys fra NFL om det, men Loomis formåede ikke at stoppe det, og systemet var også i værk i 2011-sæsonen. NFL forsatte efterforskningen, og for tre uger siden siden, afslørede NFL så, hvad ligaen vidste om “Bountygate”.

New Orleans Saints vandt i februar 2010 Super Bowl. Ifølge NFL var gevinsterne størst i netop den sæson, hvor Saints vandt NFL-finalen. NFL vurderer, at mellem 22 og 27 spillere har deltaget i det ulovlige system.

Goodell og NFL har gennem de senere år sat en massiv fokus på spillersikkerhed, og derfor ramte Saints’ ulovligheder NFLs ømme tå.

Det var ikke ventet, at straffene ville være så hårde. Mange havde talt om en halv sæsons karantæne til de nævnte trænere. Men måske netop fordi Goodell var så vred over systemet og fokuserer så meget på sikkerheden, blev straffene så voldsomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *