Blog: Warren Sapp og NFL Network er gået over stregen

Der er faldet dom i Bountygate-sagen, og Roger Goodell har som ventet slået hårdt ned på de skyldige.

Jeg ønsker ikke at kommentere på udfaldet af dommen. Derimod mener jeg at efterspillet, der er opstået i kølvandet på de afsløringer som den tidligere NFL-stjerne, og nuværende NFL-analytiker på NFL Network Warren Sapp er kommet med, er stærkt belastende for NFL.

Som Draftday tidligere skrev, angav Sapp personen som han mente havde henvendt sig til NFL og ”sladret”. Han valgte at bruge sin personlige Twitter-profil til at formidle sin viden, men har siden optrådt live på NFL Network og snakket løs om sagen.

Jeg må først og fremmest indrømme, at jeg er vild med den humor og kærlighed som Sapp tilfører NFL GameDay på NFL Network. Han forstår at puste liv i dødbidere som Kurt Warner og Rich Eisen, og gør det altid iført et skræddersyet jakkesæt, som tydeligvis er et par numre eller ti for stort.

Når det er sagt, står jeg tilbage med meget lidt respekt for den tidligere stjerne på den defensive linje. For ved at afsløre informanten, og ved at bruge det amerikanske udtryk ”snitch” har Sapp, efter min bedste overbevisning, pustet til en problematik, som har dybe rødder i det amerikanske samfund.

For man skal ikke have set mange afsnit af tv-serier som The Wire eller Sopranos for at vide, hvordan ordet ”snitch” opfattes i store dele af det amerikanske samfund, for slet ikke at tale om, hvad man gør ved disse ”stikkere” i de respektive tv-serier.

Uden at overdrive vil jeg mene, at en rimelig procentdel af spillerne i NFL er vokset op i miljøer, hvor det langt fra har været normen at videregive informationer til myndighederne. Det had, som eksisterer til politiet i ghettoerne i byer som New York, Los Angeles, Atlanta og Baltimore er et stort samfundsproblem. Hvis vigtige informationer om lovovertrædelse aldrig ser dagens lys alene af den grund, at man ser selve handlingen som et brud på et sæt uskrevne regler, står myndighederne overfor en meget svær opgave. 

Sapps udtalelser er efter min personlige mening forkastelige, men derudover viser de et totalt fravær af respekt og ansvar overfor spilleren, der videregav de vigtige informationer. Og der hvor NFL Network, som ejes af NFL, også udviser en meget ringe dømmekraft, er i spørgsmålet om ligaens ansvar som en institution i det amerikanske samfund.

For ligaen prædiker ofte at spillerne altid skal fremstå som forbilleder for ungdommen i USA og i resten af verden. Men ved at lade Sapp få taletid, og ligefrem gøre spørgsmålet om, hvem ”stikkeren” er til en nyhedshistorie, sætter de indirekte den ovennævnte samfundsproblematik på spidsen. De uskrevne regler som spillere kan have taget med sig fra deres ungdom, skal for alt i verden brydes når de bliver en del af NFL, og derfor er Sapps udtalelser meget skadelige for ligaen.

Derudover må man, som Mike Florio fra NBC Sports skriver, aldrig glemme, at der kun skal én sindsforvirret New Orleans Saints-fan til at beslutte sig for at straffe den udhængte ”stikker”, hvilket kan have katastrofale konsekvenser.

Det undrer mig meget, hvorfor NFL Network valgte at lade Warren Sapp gå i luften med nyheden. De kan ikke styre hans Twitter-profil, men ved at tillade ham sendetid, udviser de en meget ringe dømmekraft overfor den udhængte spiller, og ikke mindst glemmer de deres medansvar som værdisættere for samfundet.

Florio fra NBC Sports mener at det er NFL, der har fejlet idet fremtidige sager vil blive svære at opklare, hvis ingen ønsker at videregive oplysninger af frygt for at havne på forsiden af landets sportssider.

Heri ligger en vigtig pointe: NFL kan straffe de personer, som har udført de ulovlige handlinger i Bountygate-sagen, men hvordan ændrer man en intern kultur, som modarbejder de værdier og dannelsesidealer som man kommunikerer eksternt? I hvert fald  ikke ved at lade personer som Warren Sapp udtale sig på ligaens egen tv-kanal.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *