Blog: Super Bowl Sunday!

GET IN LINE!
Midt på eftermiddagen samles alle de tv-stationer, der har booket en satellit-tid til en “stand-up” på sidelinjen, foran NFL Internationals skurvogn. Efter en kort briefing går man i små grupper ind på stadion – altid anført af NFL’s repræsentanter, men normalt også assisteret af vagter med solbriller og overskæg. Ve den japanske journalist, der et kort sekund træder til siden for at tage et billede med sit højteknologiske NIKON-kamera. “You! Get in line! NOW!”

At komme ind på stadion på det her tidspunkt er en utrolig oplevelse – også selv om tilskuerpladserne stort set er tomme. Stregerne, tallene og logoerne på banen er helt nymalede, så de nærmest skinner, og alt emmer af, at “nu sker det snart!” Det er svært ikke at lade sig dupere af synet og stemningen, uanset hvor mange gange man har prøvet det. Men man kan ikke dvæle ved begivenheden, for på et tidspunkt bliver der råbt “Viasat!”, og så skal man levere foran kameraet.

Det er et sjovt øjeblik, når man stiller sig foran kameraet og får stukket en mikrofon i hånden af NFL’s crew. Når der bliver sagt “GO!”, har man nøjagtigt fem minutters satellit-tid. Præcis. Altså sådan virkelig. Der bliver cuttet på sekundet, så det er bare synd, hvis du kun får sagt “så mit bud på en MVP er…”

Denne stand-up er ikke live. Den båndes i København og vises i optakten. Vi var altid flere i billedet, så det gav egentlig sig selv. Jeg bød velkommen og stillede eksperterne et spørgsmål eller to. Det kunne vises i sin fulde længde med et ind- og et udpunkt, som det hedder i tv-ordbogen. Er der kun én på sidelinjen i morgen – hvilket jeg forventer, er tilfældet for Viasat i år – kræver det lidt mere planlægning. Her skal journalisten svare på et eller flere spørgsmål, som han i sagens natur ikke kan høre.

Den nøjagtige ordlyd af spørgsmålene er aftalt på forhånd. Den må man ikke afvige fra. Formålet er jo netop at få det til at virke som live-tv i udsendelsen. Og så dur det jo ikke, at værten på live-tv siger “Og lad os så komme over på stadion og høre, hvordan stemningen er?”, hvorefter den båndede reporter svarer “Ja, det er helt rigtigt. Turnovers bliver afgørende i aften…”.

Når alle tv-stationer har lavet deres stand-up, bliver man eskorteret ud igen. Vagterne er ikke mindre emsige på vejen ud. Jeg fik engang en mindre skideballe, fordi en mand med en cateringvogn kørte ud foran mig i gangene under stadion. Dermed opstod der et mindre hul på to-tre meter op til journalisten foran mig. Det passede bestemt ikke vagten. Gad vide, hvad kombardo hedder på amerikansk?

Ubeskrivelig oplevelse
Herefter handler det om at finde på plads i kommentarboksen og få testet teknikken. Virker monitoren, så man kan se, hvad seerne ser? Er der hul igennem til Jenagade i København. Kan kommentatorer/reporter høre afviklingen derhjemme? Kan afviklingen høre kommentatorerne? Og passer billede og lyd sammen?

Klokken 22:00 dansk tid går optakten i gang. Så er klokken typisk 16:00 lokal tid. Er hele optakten båndet, som den eksempelvis var det i Tampa (XLIII), Miami (XLIV) og Dallas (XLV), har man “fri” til klokken 24:00 (18:00 lokal tid). Her kan du fra din boks se stadion blive fyldt med glade fans. Du kan se spillerne komme på banen til opvarmning. Du kan nyde hvert et sekund. Er optakten live, som den eksempelvis var det i Phoenix (XLII), skal man være klar til at gå på – både når det er aftalt, men også hvis redaktøren hjemme i afviklingen får en spontan indskydelse. Så er der ikke på samme måde tid til at lege NFL-turist.

Klokken 24:00 går world feedet igang. Det er den produktion, der laves af en amerikansk tv-station og sendes til rettighedshavere i hele verden. Det er altså det “feed”, du sidder og kigge på i morgen. Dermed starter den sidste og mest intense del af optakten. Nu kan tv-seere også i Danmark se spillerne løbe på banen. De kan høre nationalmelodien. De kan se jetjagerne tordne over stadion.

At opleve alt dette live på stadion er ubeskriveligt.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *