Blog: Skøre NFL-statistikker

Amerikanerne elsker dem. Football er fyldt med dem. Men det er ikke dem alle sammen, der øger vores spilforståelse. I dette indlæg vil jeg argumentere for, at tre football-statistikker, som anvendes chokerende ofte, reelt er intetsigende.


  1. Completion percentage

Det er umuligt at se en football-kamp – hvad enten det er NFL, college eller high school – uden konstant at blive opdateret på, hvor stor en andel af sine kast en quarterback formår at complete. Og ved første øjekast giver det jo også fin mening: En quarterback spiller typisk bedre, hvis han formår at finde en modtager på sine kast. Ikke?

Men hvis man tænker over det, så er det egentlig rimelig ligegyldigt om en quarterback rammer på 20 af 25 kast for 150 yards eller om han rammer på ti af 25 kast for samme antal yards. For et angrebs målsætning bør være at flytte bolden ned ad banen*. Om det sker ved korte kast – der typisk completes oftere, men for færre yards pr. kast – eller ved længere kast, der er sværere at complete, men som til gengæld giver flere yards, når det lykkes, er fløjtende ligegyldigt.

I sidste ende handler det udelukkende om at flytte bolden fremad. Derfor er completion percentage ligegyldig. Det hele handler om yards opnået pr. kastet bold.

En sidste ting: Det har i øvrigt altid undret mig, hvorfor completion percentage konstant nævnes for quarterbacks, mens en running back aldrig bliver bedømt på, hvor ofte han formår at skaffe positive yards på et løb: Altså på andelen af løb, hvor spilleren kommer forbi den oprindelige udgangsposition. For der er, hvert fald i min verden, en tæt sammenhæng mellem et løb for nul yards og et incomplete kast.

  1. Sandsynligheden for at score i red zone

Flere amerikanske tv-stationer ynder at bruge statistikker, hvoraf det fremgår, at et givet hold er effektivt inden for modstanderens 20-yard linje, da de i sådanne situationer er relativt tilbøjelige til at score point. Det er (selvfølgelig) korrekt, at det er bedre at score end ikke at score. Så langt, så godt. Men det betyder trods alt også noget, hvor mange point man scorer. Altså om man scorer touchdowns eller må nøjes med field goals**. Derfor er point pr. boldbesiddelse den eneste meningsfulde statistik for red zone-effektivitet.

Med andre ord er det mere effektivt at tage chancer i red zone, f.eks. ved at kaste bolden oftere eller ved at lade angrebet blive på banen på fjerde down, hvis det øger det forventede antal point pr. boldbesiddelse – også selvom man dermed øger risikoen for, at man må forlade banen helt uden point.

  1. Balancerede spilkald

En af de mange ting, der gør football til en fantastisk sport, er de utallige stop i spillet. Okay, spilstoppene er nok i sig selv ikke videre charmerende. Men de giver mulighed for, at holdene konstant kan organisere sig og aftale, hvad hver enkel spiller skal gøre på næste spil. Dermed bliver football mere interessant rent taktisk end mange andre sportsgrene. Spilkald fra holdenes koordinatorer bliver en afgørende del af spillet.

Den nemmeste måde at klassificere offensive spilkald på, er hvorvidt bolden bliver løbet eller kastet. Derfor er det nærliggende at tro, at et effektivt angreb løber og kaster bolden lige ofte, da det jo så må være svært at stoppe, siden det er uforudsigeligt. Det er forkert, hvilket jeg tidligere har forklaret her.

Så hver søndag aften, når jeg sidder i min lænestol med fødderne oppe og ser NFL, håber jeg inderligt, at der ikke kommer en statistik på skærmen, hvoraf det fremgår, at et hold har løbet og kastet bolden ca. lige meget i løbet af kampen. Det er ganske enkelt belastende at høre kommentatoren – typisk Phil Simms, i øvrigt – forklare, hvorfor et ‘balanceret’ angreb er så vigtigt i NFL.

Ovenstående tre statistikker har det med at irritere mig, når jeg ser football. Er du (u)enig i mine betragtninger? Eller har du andre hade-statistikker? Så nævn dem i kommentarboksen under artiklen.

* I visse situationer kan completions være gode, da de forhindrer, at tiden stoppes. Det ser vi bort fra her.

** Igen kan man finde særlige situationer, hvor dette ikke helt holder. Med kort tid tilbage af en kamp, hvor man er nede med to point, men har bolden inden for modstanderens 20-yard linje, vil det f.eks. være underordnet, hvordan man scorer. Dette er oplagt undtagelsen snarere end reglen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *