Blog: Seks før søndagen

Raiders kan slet ikke, når de skal langt, Bills er bedst på løb, og fraværet af én bestemt tight end kan blive afgørende. Læs her seks tanker før søndagen i NFL.

Raiders flopper på østkysten
Ugens – efter min mening – klart største favorit er New England Patriots, der hjemme tager imod Oakland Raiders.

Raiders’ trup, der er under genopbygning, men som alligevel er NFLs ældste, har så mange mangler og svagheder, at det vil overraske mig, hvis Raiders bare klarer sig helskindet ud gennem 1. halvleg mod et Patriots-mandskab, der klikkede i søndags mod Vikings. Oaklands head coach Dennis Allen er en så presset mand, at ejer Mark Davis, der forgæves forsøgte at erstatte ham i offseason, ifølge nogle spekulationer kan droppe Allen inden for de nærmeste uger. Det er kritisk i Oakland – som altid.

Men dertil kommer et andet faktum: Raiders fra det vestlige Californien har det historisk set meget, meget svært i den østamerikanske tidszone. Siden 2009-sæsonen har holdet tabt 14 kampe i træk i tidszonen. Seneste sejr kom den 6. december 2009 i Pittsburgh.

Kampen bliver søndag spillet klokken 13, lokal New England-tid, hvilket er klokken 10, Oakland-tid. Hvad værre er, at klokken i Oakland vil være seks om morgenen, når Raiders-bussen søndag kører til stadion fra holdets hotel. Det er en kendt sag, at spillerne føler, at det er svært at vænne kroppen til, at den pludselig skal præstere om morgenen, når kampe normalt begynder om eftermiddagen, og derfor har spillere fra Californien gennem årene ærligt fortalt, at de ikke altid er på toppen i 1. quarter. Raiders’ Usama Young sagde i denne uge, at det “føles mærkeligt” i kroppen.

Kombinationen af Raiders’ elendigheder ude i en anden tidszone mod New England gør, at det vil være en stor sensation, hvis Raiders sejrer.

Hardys tab er hårdt for Carolina
Carolina Panthers klarede det overraskende godt mod Detroit Lions, selvom holdet i søndags umiddelbart inden kampstart deaktiverede den hustruvolds-dømte Greg Hardy. Nu er Hardy ude for sæsonen – han har reelt fået en betalt “orlov” – og det betyder, at Panthers spiller resten af sæsonen uden en Pro Bowler, der lavede 15 sacks i 2013 og én sack i 1. spillerunde.

Mod Lions imponerede forsvaret dog og lavede fire sacks samt holdt Detroit Lions’ – på papiret – eksplosive angreb til syv point. Hardys afløser, Mario Addison, lavede alene 2 1/2 sacks. Umiddelbart behøver det altså ikke at se så skidt ud. Men lad dig ikke narre. Tabet af Hardy er over en hel sæson stort for Carolina, for det ændrer ved hele dynamikken på forsvarslinjen. Hardy er blevet brugt både på kanten, men også indvendigt som defensive tackle, og han kan trække dobbeltblokeringer til sig som ingen på linjen. Derfor vil det generelt blive sværere for de tilbageværende pass rushers at lægge et kontinuerligt pres, selvom Addison og rookie Kony Ealy ser lovende ud.

Stopper Seahawks igen Broncos’ korte kast?
Seattle Seahawks ydmygede totalt Denver Broncos’ historisk gode angreb i Super Bowl, hvor Denver kun scorede otte point i 43-8-massakren, og hvor Peyton Manning spillede én af historiens værste kampe. Søndag aften mødes holdene så igen i dét, der er blevet kaldt “The Rematch of the Mismatch”.

Der var mange forklaringer på, at Broncos-angrebet kollapsede i Super Bowl. Én af forklaringerne, der er blevet beskrevet flere gange i denne uge, var, at Seahawks’ lavede et genialt skaktræk ved at lade en defensiv lineman “droppe” tilbage i området bag forsvarslinjen, når Broncos kastede. Det gjorde det svært for Manning i Broncos’ tålmodige, korte kast-baserede offensiv at sende kast henover midten på krydsruter. For eksempel efter de ellers normalt effektive “pick”-ruter, som slot receiver Wes Welker havde stortrivedes på gennem sæsonen.

Men nu kunne Welker ikke finde plads, og samtidig kunne andre af Seahawks’ lynhurtige forsvarsspillere fokusere mere på at dække op til siderne, hvor Manning så igen fik sværere ved at ramme plet på korte kast til højre og venstre – som for eksempel på de farlige “receiver screens” til Demariyus Thomas. Seahawks-spillerne var nemlig hurtigt fremme ved Thomas, der virkede rystet over de sværmende, tacklende modstandere. Alt i alt førte det til en Peyton Manning, der tøvede i lommen bag en forfærdeligt spillende angrebslinje, som blev presset af et frådende Seahawks-pres.

Siden dengang har Broncos skiftet heftigt ud i truppen og ikke mindst den nye wide receiver Emmanuel Sanders spås en vigtig rolle søndag. Sanders har en fart, som ingen Broncos-receiver havde i Super Bowl, og kan han få et rent afsæt fra line of scrimmage (for eksempel ved at stille op i “the slot”), har han fødderne til at presse Seahawks henover toppen. Det kan gøre det sværere for Seahawks at sværme hen til andre receivere på de kortere kast, som de gjorde det i Super Bowl.

Men Pete Carroll vil formentligt have endnu et modspil parat, som han havde det i NFL-finalen i februar. Derfor bliver duellen så super interessant.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *