Blog: Rob Ryan er varm luft som træner

Rob Ryan kommer fra en berømt NFL-familie, men den defensive chef fra New Orleans Saints er beviseligt ikke en specielt god koordinator. Alligevel får han igen og igen et nyt job som forsvarsboss.


Han har efternavnet, og han er en karismatisk, selvsikker fyr, der tilbage i 2013, efter at han var blevet fyret i Dallas, proklamerede, at han kun ville være arbejdsløs i fem minutter. Rob Ryan var dog – skulle det vise sig – uden job i to uger, før han igen takkede ja til et job.

Meldinger fra New Orleans går på, at Rob Ryan igen snart er arbejdsløs – og denne gang bør der ikke gå to uger – eller fem minutter for den sags skyld – før han finder et nyt arbejde.

Virkeligheden er nemlig, at New Orleans Saints’ defensive koordinator Rob Ryan, der angiveligt er tæt på at blive fyret, er én af NFLs største luftballoner. Han er kejseren i “Kejserens Nye Klæder” anno NFL, der går rundt uden tøj, men som puster sig op til at være noget særligt, og noget han ikke er.

I mange år har det heddet sig, at han er en stærk defensiv træner, som sin far (Buddy Ryan) og bror (Buffalo Bills’ head coach Rex Ryan). Men intet kunne være mere forfejlet. Rob Ryan er nemlig familiens sorte forsvarsfår, der efterhånden ikke har andet at byde på som defensiv koordinator end et kendt navn og nogle opsigtsvækkende fagter på sidelinjen, når han jubler over et stort spil.

Perfekt rating til Cousins
Det har han dog gjort meget sjældent i denne sæson. Under Rob Ryans ledelse er Saints’ forsvar nemlig på vej til at blive historisk dårligt. Efter at Ryans tropper søndag mod Washington Redskins og Kirk Cousins (der nettede en perfekt passer rating af 158,3 point) tillod fire passing touchdowns er forsvaret nu på vej til at tillade 45 passing touchdowns over hele sæsonen.

Den gamle rekord er 52 år gammel sat af Denver Broncos i 1963. Det var det år, hvor John F. Kennedy blev skudt, og hvor Beatles udgav sin første LP. Med andre ord er det altså noget af en bedrift, som Rob Ryan og Co. har gang i.

Faktisk koordinerer Rob Ryan lige nu dét, der er ét af NFLs dårligste forsvar i nyere tid. For kun én gang siden 1981 (San Francisco 49ers, 2000) har et hold tilladt flere yards totalt set efter 10 kampe, end New Orleans Saints har tilladt efter 10 kampe. Og Saints er på vej til at tillade næstflest total yards pr. kamp i NFL-historien kun overgået af Saints anno 2012, hvor Ryans forgænger Steve Spagnuolo var chefen. Ikke nok med det: Stoppede sæsonen i dag, ville Saints have NFL-historiens værste, defensive passer rating (116,5 point).

Søndag nettede Washington næsten 400 total yards – før pausen. Det har holdet ikke præsteret siden Super Bowl 22 for 28 år siden. Men mod Saints’ forsvar kan alt ske, som det også skete for to uger siden, hvor Saints scorede 52 point mod New York Giants og alligevel var tæt på at tabe, fordi Ryans defensiv tillod 49 point.

Sjældent i toppen af NFL
Og historien afslører, at Rob Ryan ikke har haft en specielt imponerende karriere.

Det er tankevækkende, at han i kun tre af 12 sæsoner som defensiv koordinator hos henholdsvis Oakland, Cleveland, Dallas og New Orleans har haft et forsvar, der har været i NFLs bedste halvdel, hvad angår færrest tilladte yards. Og han har kun været tre gange i samme halvdel i forhold til færrest tilladte point. Omvendt har Ryan i halvdelen af årene koordineret ét af NFLs seks dårligste forsvar målt i total yards.

Det er skidt.

Og hans forsvar har tilsyneladende ikke den store effekt på holdet som helhed, for kun én gang i karrieren har Rob Ryan som defensiv koordinator været en del af et hold, der er sluttet sæsonen med en winning record. Det var i 2013, hvor Saints-forsvaret imponerede, men året efter – i 2014 – efter faldt forsvaret hurtigt ned på jorden og var NFLs næstdårligste statistisk set i en sæson, hvor Saints som helhed storskuffede – og nu er det såmånd det allersvageste i ligaen.

Skader forklarer ikke situationen
Det er stadig svært for nogle kritikere at forstå, at Saints’ head coach Sean Payton holdt fast i Ryan i den forgangne offseason, efter at Saints-forsvaret var totaltkikset i 2014 trods tilgangen af flere profiler. Personligt anså jeg Saints-forsvaret som ét af NFLs mest spændende forud for 2014-sæsonen, og selvom enheden var ramt af skader, forklarer det ikke, hvorfor det var så skidt.

Det samme kan man sige om i år. Kunne Saints bruge en eller to pass-rusher mere? Absolut. Og hvad med en cornerback? Ja, send ham endelig til Louisiana. Men det forsvarer og forklarer ikke, hvorfor Ryans enhed er så historisk ringe – og kollapser i en grad, som vi ikke er vant til i nyere NFL-historie. For der er profiler i forsvaret (Cameron Jordan og Jairus Byrd), der har vist deres værd på allerhøjeste niveau og flere andre unge talenter (som Hau’oli Kikaha, Kenny Vaccaro, Delvin Breaux og Stephone Anthony), som man kan bygge et respektabelt forsvar op omkring.

Med mindre man hedder Rob Ryan.

For selvom han tidligere har fået ros for at få meget ud lidt talent, er kendsgerningen også, at han sjældent skaber en samlet, slagkraftig defensiv.

Det viser historien. Det viser 2015.

Rob Ryan bør få sparket i New Orleans. Og ikke få endnu en tjans som defensiv koordinator.

Enig eller uenig i bloggen? Kommentér gerne på twitter til @shygumhansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *